CELEBRITY EDGE-КЛАС КРУИЗНИ КОРАБИ

НОВОТО ЛИЦЕ НА ПРЕМИУМ КРУИЗИТЕ

В периода от 2018 до 2023 г. Celebrity Cruises пусна в експлоатация четири кораба от т. нар. Edge-клас. Наименованието на класа идва от името на първия кораб – Celebrity Edge. Той беше последван от Celebrity Apex през 2020, Celebrity Byond през 2022 и Celebrity Ascent през 2023 г. Конструкцията и дизайнът на четирите кораба се подчиняват изцяло на концепцията за предлагане на класически тип премиум круизен продукт, в който обаче са вплетени много елементи от областта на модерните технологии. Със сигурност може да се каже, че популярният рекламен слоган „класиката е модерна“, важи с пълна сила за круизите, осъществявани с корабите от Edge-клас. Без излишества и без модни залитания, интериорът на четирите кораба е създаден така, че да предостави максимални удобства и условия за приятна активна почивка на борда, като компанията обаче остава вярна на традициите си, да осъществява круизи с основен акцент върху дестинациите и съдържанието на маршрутите.

Ще започнем статията с кратка интродукция за класификацията на различните круизни продукти.

От началото на този век круизната индустрия преживява забележителен бум. Модерната круизна индустрия води началото си от 60-те години на XX в., когато възниква идеята за морски пътешествия за развлечения и удоволствия, а не за транспорт от едно пристанище до друго. Към днешна дата световната круизна флотилия наброява над 330 круизни кораба, повечето от които са построени през последните 20 години. В тези динамични времена на строителство на различни по големина, оборудване и степен на лукс круизни кораби е истинско предизвикателство да се направи достоверна класификация на плаващите хотели и курорти. За разлика от традиционния хотелиерски бизнес, в който броят на звездите показва относително точно какво могат да очакват гостите от престоя си в даден хотел, при круизите няма такава единна система, за това клиентите трябва да умеят да се ориентират по собствени критерии и предпочитания, поемайки огромна и разнообразна, а често пъти и противоречива информация.

Логично е, че кораб на който се качват над 4 - 5 хил. и повече пасажери, плюс 1-2 хил. персонал, принадлежи на масовия круизен сегмент. И няма как да е друго. Колкото и да е внушителен корпуса на този кораб, колкото и да е лъскав интериорът му, пребиваването на 5 хиляди души на борда означава масов туризъм с присъщите му характеристики. За да стане по-нагледно, представете си живота в един многоетажен жилищен блок с няколко входа и безброй апартаменти и го сравнете с живота в къща на два етажа, например с 4 апартамента, или пък самостоятелна къща, разположена сред цветна градина в просторно дворно място... По аналогия, кораб с капацитет от порядъка на 500-700 пасажери попада в луксозния круизен сегмент, особено ако корабът е построен през последните 10-15 години и всички или почти всички каюти не са съвсем каюти, а всъщност апартаменти с веранди.

Къде обаче се позиционира огромният брой кораби с характеристики, които не са съвсем като тези на масовия продукт, нито пък съвпадат с критериите на луксозния сегмент. Да, някъде по средата естествено, това е ПРЕМИУМ класа с нюанси висок, среден и нисък. Е, тук вече следва да се внимава много в картинката защото разнообразието е наистина голямо, а цените на круизите варират в твърде широк диапазон. За да получи човек това, което в максимална степен отговаря на желанията и възможностите му, би било добре да отдели време и внимателно да проучи това, което е на пазара. По-долу в тази статия, посветена на CELEBRITY CRUISES ще предоставим информация и коментари с идеята да помогнем при ориентирането ви в премиум сегмента на круизната индустрия.

И така, стигнахме до Celebrity Cruises, а това е не просто името на една от многото круизни компании,

CELEBRITY CRUISES Е ПОЗИЦИОНИРАНА ВЪВ ВИСОКИЯ СЕГМЕНТ НА ПРЕМИУМ КРУИЗИТЕ

Круизният продукт на тази компания е един от най-изявените в премиум сегмента. Какво означава това?

Първо, съотношението между големината на кораба и броя на пасажерите е една важна характеристика. По сегашните стандарти, кораб с вместимост около 140-150 хил. GT, на който се качват между 2 и 3 хил. пасажери може спокойно да бъде причислен към премиум класа. Това съотношение означава, че гостите на борда ще бъдат настанени в по-просторни каюти и ще имат на разположение по-обширни общи части, повече ресторанти и заведения, по-просторни зони за релаксация и забавления. По този показател корабите на Celebrity Cruises, както от Edge-сериите, така и по-старите от Solstice и Millennium-клас попадат категорично в премиум класа.Другата съществена характеристика е съотношението между броя на гостите и броя на обслужващия персонал. Колкото това съотношение е по-близо до 1:1, толкова по-луксозен е круизният продукт. И това е логично, защото високото качество на обслужването и поддържането на плавателния съд в изрядно състояние изисква повече персонал и екипаж. И по този показател, Celebrity Cruises попадат в премиум класа.

Трети важен показател е стойността на самия плавателен съд. Колкото повече пари са вложени в единица вместимост, толкова по-модерни и по-качествени материали са използвани при строителството на кораба, толкова по-скъпо и луксозно е обзавеждането и оборудването му.  Редовият потребител трудно ще намери точна информация по този показател, но би могъл да си направи някои изводи като разгледа интериора му. Разбира се, от снимки или видеоклипове няма как да разберете дали се използвани естествени или изкуствени материали в интериорните решения, дали картините, скулптурите и други елементи от декорацията са оригинални или сполучлива имитация. Има и едно друго лесно правило, което обаче дава добра ориентация: повече лъскавина и пищни форми се характерни в интериора на корабите от масовия сегмент. При корабите от по-високите класове (премиум, лукс и ултралукс), интериорните решения са по-обрани и скромни - едва ли ще видите бляскави ексцентрични форми и ярки сигнални цветове - всичко изглежда съвсем естествено, тоновете са земни, топли, спокойни, светлините са приглушени и т.н. При високите класове се търси функционалност, всеки елемент е точно на мястото си и има точно определено предназначение – да създаде комфорт и душевно спокойствие. Силно впечатляващите форми, размери и цветове са оставени за по-непретенциозния масов потребител. И по по този показател Celebrity Cruises определено попадат в премиум класа.

Има още ред дребни неща, които ясно отличават премиум и луксозния круизен продукт от масовия. Няколко примера за илюстрация: качеството на тоалетните аксесоари в банята, броят на възглавниците и качеството на памука, от който са изработени завивките. Палубното покритие и това в зоните около басейните - важни детайли, по които бързо ще познаете качествения круизен продукт.  

Както споменахме по-горе, тази статия има за цел да предостави по-добра ориентация на вас, нашите клиенти, при избора на круизен продукт. Все пак, всеки потенциален круизен патешественик трябва да е наясно със себе си - какви са приоритетите в интересите му, какви са социалното и финансовото му положение и пр., за да намери най-доброто за себе си и спътниците си решение, защото избора при круизите е наистина огромен, а съблазните са безкрайни. 

НО ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ПРЕМИУМ КРУИЗИТЕ И CELEBRITY CRUISES

Разнообразната първокласна храна, комфорта и високото ниво на обслужване, реда и хигиената на борда, възможностите за почивка, спорт, дневни и вечерни забавления на борда определят този круизен продукт във високия сегмент на премиум-класа. 

Описаните характеристики се отнасят за всички кораби на Celebrity без оглед на възраст и конструкция. Нещо повече, последните четири кораба от флотилията на тази компания надградиха представата за премиум клас круизен продукт, предоставен на борда на голям круизен кораб. Всичките четири кораба от Edge-серията са с вместимост между 130-140 хил. GT, но на тях се настаняват около 3000 пасажери - за сравнение, при масовия клас кораби със сходни размери, броят на гостите достига 4,5 - 5 хиляди и повече пасажери. По този показател, Celebrity Edge, Celebrity Apex, Celebrity Beyond и Celebrity Ascent веднага попадат в премиум класа.

Ето още някои акценти при този тип круизни кораби.

MAGIC CARPET®

Това е първата в света конзолна, плаваща платформа. Magic Carpet® е едно вълшебно място, това е едновременно бар, салон, ресторант и площадка за наблюдение.

SUNSET BAR

Плажен клуб със свеж морски бриз и безкрайни гледки. Независимо дали ще поседнете на U-образния бар или ще се настаните под прохладната сянка на удобните шезлонги, в Sunset Bar със сигурност всяка глътка от вашия коктейл ще има страхотен вкус.

GRAND PLAZA

Просторно пространство разположено на три палуби, в сърцето на кораба. Тук ще се почувствате като в центъра на космополитен град. Емблематичният полилей е един от най-запомнящите се интериорни елементи на корабите от Edge-клас. Под него се намира Martini Bar, в който барманите всяка вечер изнасят мини представление с тяхното вълнуващо изпълнение Flash Flair Fusion. Grand Plaza е мястото за срещи и социални контакти и отправна точка към вашето приятно прекарване на борда.

EDEN

Това е огромно вътрешно пространство, което обаче е отворено към океана чрез огромни стъкла. Eden е място за чудеса. В тази зона се осъществяват интерактивни дейности, предлагат се уникални кулинарни преживявания и действително се случват чудеса. Не пропускайте да се гмурнете в страната на чудесата, наречена Eden, на борда на всички кораби от Edge-клас.

RESORT DECK

Предстои ви ден в морето и плавате в Карибите или в Средиземно море, тогава Resort Deck е най-привлекателното място за прекарване на деня, под галещите лъчи на слънцето.

ROOFTOP GARDEN

Това е друго страхотно място за прекарване на свободното време на борда, заобиколени от безкрайната морска шир.

THE RETREAT

Това е VIP-зона с ограничен достъп, от удобствата на която могат да се възползват само гостите, настанени в луксозни апартаменти. Е, луксът си има цена, разбира се, но пък плащате повече – получавате повече.

СПА, ФИТНЕС, СОЛАРИУМ

Естествено, на борда има превъзходен спа център, в който всички услуги са платени. Фитнесът и солариумът обаче може да ползвате безплатно.

THE THEATRE

Театърът на корабите от Edge-сериите е изключително съоръжение, снабдено с възможно най-модерната техника, а на сцената се поставят зашеметяващи пищни шоу програми.

THE CLUB

Това е нощен клуб където може да прекарате много часове с рок и джаз изпълнения на живо, представени от музиканти от най-висока класа.

THE CASINO

Както на всеки круизен кораб, Edge-сериите, разбира се, предлагат огромни казина, в които може да опитате късмета си, ако имате афинитет към подобни изживявания.

CAMP AT SEA & THE BASEMENT

Въпреки, че на борда на корабите на Celebrity Cruises няма аквапаркове, огромни водни пързалки, зип-лайн, сърф симулатор и всякакви подобни съоръжения, които може да намерите на корабите от масовия сегмент, все пак пътуването с деца е възможно, при това много приятно, защото Celebrity Cruises предлагат

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АТРАКТИВНИ ЗАНИМАНИЯ ЗА ДЕЦА И ТИЙНЕЙДЖЪРИCamp At Sea и The Basement са две зони, запазени само за младите гости на борда. Първата е за децата, а втората за тийнейджърите. В Camp At Sea децата се разпределят по възрастови групи и могат да участват в над 500 вида различни занимания.The Basement е много специално място за пораснали деца, където те могат да общуват със себеподобните си, провеждат се тихи диско партита и състезания на различни видове електронни игри. Освен това, в определени часове от деня и вечерта, вашите деца може да се забавляват отделно от вас, със своите връстници, а вие може да прекарате чудесна вечер в нощния клуб или на друго привлекателно място само за възрастни. Повече за детските и тийн програмите на Celebrity може да прочетете ТУК.

DESTINATION GATEWAY

Това е мултифункционална зона, която се използва с различни предназначения, едно от най-интересните обаче е представянето на различни лекции, посветени на дестинациите, включени във вашия круиз. Тези лекции дават по-широк поглед върху историята, географията и бита на съответните региони и надникват в потайностите на градовете, които предстои да видите по вашия маршрут. По-задълбоченото представяне на дестинациите е задължителен елемент от премиум и луксозните круизи, едно от най-очакваните събития на борда за всички по-любознателните пасажери. Ако и за вас, пътуването с кораб е не само почивка и забавление, но също начин да опознаете света, не пропускайте презентациите в Destination Gateway!

ХРАНЕНЕТО НА БОРДА НА КОРАБИТЕ ОТ EDGE-КЛАС

Celebrity Cruises е компания, известна с това, че се придържа към класическата форма на морско пътешествие. Това означава, че колкото и нововъведения да има във флотилията, каквито и атракции и забавления да се организират на борда, круизният продукт никога не се отклонява от своята основна същност и всичко е подчинено на изначалната идея

ПЪТЕШЕСТВАМ, ЗА ДА ОПОЗНАВАМ


 
Що се отнася до храненето, Celebrity Cruises се придържат към класическата схема на двусменно хранене за вечеря в основните ресторанти, плюс хранене на бюфет на самообслужване по всяко време на деня и вечерта, плюс възможност за хранене в множество елегантни специализирани ресторанти, последните може да посетите само с допълнително заплащане. На корабите от Edge-клас обаче, концепцията за хранене с фиксиран час и маса в основния ресторант е леко видоизменена. Как точно може да научите в страницата, посветена на

ХРАНЕНЕТО НА БОРДА НА КОРАБИТЕ ОТ EDGE-КЛАС

Друга тема, която обичайно вълнува клиентите са видовете каюти и категоризацията им. На корабите от Edge-клас ще намерите пълната гама каюти. По-евтини вътрешни каюти и каюти с прозорец, средното ниво от стандартни каюти с балкон, по-високите категории от тип Aqua, които са съпътствани от някои специфични допълнителни услуги, ориентирани към spa & wellness и разбира се луксозни апартаменти от различни категории. Подробности за видовете каюти със снимки и допълнителна информация ще намерите в страницата, посветена на

НАСТАНЯВАНЕТО НА КОРАБИТЕ ОТ EDGE-КЛАС – КАТЕГОРИИ КАЮТИ И АПАРТАМЕНТИ


РАЗГЛЕДАЙТЕ ПЪЛНАТА КРУИЗНА ПРОГРАМА НА КОРАБИТЕ ОТ EDGE-КЛАС

на посочените по-долу линкове:

Celebrity Ascent (Кариби, Средиземно море, Трансатлантик)


Celebrity Apex (Кариби, Норвежки фиорди, Балтийски столици, Исландия, Шотландия, Иберийски полуостров, Трансатлантик)

 
Celebrity Beyond (Кариби)

 

Celebrity Edge (Австралия, Нова Зеландия, Пасифик, Аляска, Азия)