НАСТАНЯВАНЕТО НА БОРДА НА КОРАБИТЕ ОТ EDGE-КЛАС

ПОВЕЧЕ ПРОСТРАНСТВО, ПОВЕЧЕ ЛУКС
Както на повечето кораби, на които се предлага премиум клас круизен продукт, така и при EDGE-сериите (Celebrity Ascent, Celebrity Apex, Celebrity Beyond, Celebrity Edge), на борда има от най-евтини вътрешни каюти до най-луксозни апартаменти и вили. По този начин, модерната круизна индустрия се опитва да привлече на корабите гости от различни социални прослойки, хора с различни финансови възможности, с различни маниери за харчене на пари и с различни нагласи към пътуването, като цяло.
Това прави обществото на борда на голям круизен кораб доста разнообразно. За клиентите, които предпочитат по-елитарните форми на пътуване и прекарване на почивката или екскурзията, бихме препоръчали директно да се насочат към круизните продукти на луксозните брандове в сектора, каквито са Regent Seven Seas Cruises и Seabourn Cruises.

Ако търсите по-голямо разнообразие от развлечения и възможности за активна почивка на борда на круизен кораб, тогава определено трябва да се насочите към круизите от масовия и премиум сегмента. И тогава идва въпросът: Защо разликата в цените между най-ниската и най-високата категория каюта за един и същи круиз е няколко хиляди евро? Обяснението е много просто, на борда на големите кораби от масовия и премиум сектора има огромно разнообразие от видове каюти и апартаменти, които се предлагат при много различни цени. И ако смятате, че "какво пък толкова, дали ще сте във вътрешна каюта или в апартамент, нали круизът е един и същи за всички", не сте съвсем на прав път. Защото има много съществена разлика между това да пътувате във вътрешна каюта и това да пътувате в апартамент. Разбира се, преценката какво да изберете е ваша, нашата работа е да ви предоставим точна информация за възможностите. И така,

НА КОРАБИТЕ ОТ EDGE-КЛАС ИМА ПЪЛНА ГАМА ОТ ВИДОВЕ И КАТЕГОРИИ КАЮТИ

Най-често, хората които избират масов или премиум круиз, резервират някакъв вид

СТАНДАРТНА КАЮТА

Зад словосъчетанието „стандартна каюта“ стоят няколко десетки категории и още толкова и дори двойно повече цени, които доста се различават помежду си. Това което ги обединява е, че гостите,  настанени в стандартни каюти получавата стандартна круизна услуга, според концепцията на съответната круизна компания. Независимо дали ще изберете вътрешна каюта, каюта с прозорец или с балкон, вие може да ползвате всички удобства и развлечения, които се предлагат на кораба със или без допълнително заплащане, но няма да имате достъп до VIP-зоните и няма да получите услугите и екстрите, които се предоставят на гостите настанени в апартаменти.

Когато въпросът опира до избор на стандартна каюта, е необходимо да сте наясно със себе си и с приоритетите си, т.е. кое е по-важно за вас – цената или комфорта. Няма как при най-ниска цена да получите най-голям комфорт при настаняването.

Ако цената е основен приоритет и търсите най-най-евтиният вариант за пътуване, по даден маршрут, тогава директно се насочете към резервация на вътрешна каюта. Дори бихме препоръчали резервация по най-ниската възможна цена за дадена дата на отплаване, без значение от категорията на вътрешната каюта и без значение къде е разположена.

На борда на корабите от EDGE-клас, вътрешните каюти са много удобни, приятно обзаведени спални със собствена баня/тоалетна и с всички необходими удобства, които са предоставят във всички стандартни каюти на борда, като: минибар, сешоар, телевизор. Но това е просто спалня, вътрешната каюта не е място където да прекарвате дните си по време на круиза. Ако имате дни в морето, тогава ... ще трябва непрекъснато да си търсите удобни местенца в общите части, а това понякога е отегчително.

INSIDE STATEROOMS


 
Следващата група стандартни каюти, са тези с прозорец. В миналото, круизните кораби имаха само вътрешни каюти и каюти с прозорец. С развитието на круизната индустрия обаче и със строителството на все по-големи кораби, постепено каютите с прозорец бяха заменени с каюти с балкон, каквито са преобладаващия брой на борда на всеки модерен круизен кораб, строен през последните 10-15 години. Така, каютите с прозорец започнаха да стават „изчезващ вид“ и техния брой е значително по-малък спрямо останалите видове стандартни каюти. Общо взето, каюти с прозорец има на някои от по-ниските палуби, където не е удачно да има балкони, поради съображения за сигурност. Има каюти с прозорци и на по-високите палуби, но те обичайно запълват пространства, в които не е подходящо да има каюти с балкон. Интересното при EDGE-сериите е това, че всички каюти с прозорци са с нормална видимост, т.е. няма ограничаващи видимостта конструктивни елементи, освен това, има по-високи категории каюти от тази група, които са с панорамни прозорци. По този начин, получавате наистина великолепна гледка. Това, което ви липсва в каютата с панорамен прозорец е само свежият въздух, идващ от лекия бриз в океана.

В каютите с нормален прозорец или с илюминатор, пак имате видимост към морето, но този тип каюти не предоставят удобства за наблюдение на заобикалящите ви гледки. Просто виждате дали е ден или нощ и дали сте в морето, дали плавате покрай бряг или сте в някое пристанище. По отношение на цените, при каютите с прозорец може да намерите супер ниски, но и твърде високи цени, сравними и дори по-високи спрямо цените на каюта с балкон. Това се дължи на споменатите особености на този тип каюти – малко на брой, с различни конфигурация на прозорците, разчитат изцяло на изкуствена вентилация.
Бихме препоръчали резервация на каюта с прозорец в два случая:
  1.      Ако търсите най-ниска възможна цена за круиз, но не искате да пътувате във вътрешна каюта.
  2.      Ако предпочитате да пътувате в каюта с балкон, но има много голяма разлика между цените за каюта с прозорец и каюта с балкон.
Когато резервирате вътрешна каюта или каюта с прозорец, винаги трябва да държите сметка и за вида на дестинацията. Ако пътувате в топла дестинация като Карибите, Средиземно море, Индийския океан или Югоизточна Азия то каютата с балкон едва ли не задължителна. Ако обаче пътувате в Северно или в Балтийско море, може би с оглед на цената, може да направите компромис с удобството и да резервирате по-ниските класове каюти – вътрешни и с прозорец. За прохладни дестинации, в които обаче има прекрасни панорамни гледки, като Норвежките фиорди, Аляска и Чилийските фиорди в Южна Америка, каютите с панорамен прозорец са добър вариант за настаняване. Те обаче са много малко на брой, така че ранните резервации са наложителни. 

PANORAMIC OCEAN VIEW STATEROOMS


 

OCEAN VIEW STATEROOMS


 
Третата група стандартни каюти са тези с балкон. Вече отбелязахме, че на съвременните круизни кораби това е преобладаващия вид каюти. Затова често пъти, цените за по-ниските категории каюти с балкон са сравними и дори по-ниски с цените за най-високите категории каюти с прозорец. Революционното при EDGE-сериите е т.нар.

INFINITE VERANDA STATEROOM

Това е каюта с балкон с обща площ около 23 кв.м., която обаче може да се преобразува в каюта с панорамен прозорец, по желание на пасажерите. Как става това? Съвсем лесно. Най-предната част на каютата представлява огромен панорамен прозорец, състоящ се от две стъкла, като горното стъкло е подвижно, контролира се с електрически ключ. Ако искате свеж въздух в каютата спускате горното стъкло. Ако навън е много горещо или пък е прохладно, тогава просто вдигате стъклото и получавате панорамен прозорец, от който може да наблюдавате заобикалящата ви среда, но в комфортната вътрешна температура на вашата каюта, която може да настройвате според вашите предпочитания.
Обичайно в каютата пътуват поне двама пасажери. Представете си, че единият от вас предпочита да се наслаждава на плаването в морето от балкона на каютата, а другият предпочита да прекара времето си в сладка дрямка на леглото при предпочитаната температура, която поддържате чрез климатика. Има решение и за този случай, като преобразувате вашата Infinite Veranda каюта в стандартна каюта с балкон. Спускате външния прозорец надолу и придърпвате подвижната стъклена преграда така че да отделите основното пространство на каютата от балкона. Тогава всеки от вас ще получи своето лично пространство и ще прекара времето си в каютата по-желания и най-приятен начин.


VERANDA STATEROOMS


 
На корабите от EDGE-клас има и традиционни каюти с балкон, при които каютата си е каюти с панорамен прозорец, а пред него има балкон, който си е балкон – външно пространство, винаги открито към морето. Такива каюти обаче ще намерите само на кърмата на кораба, наричат се Sunset Veranda и са с изглед назад, спрямо посоката на движение на кораба или в предната част на кораба, под формата на т. нар. Deluxe Porthole View with Veranda, като в този случай, балконът е винаги открит към морето, но поради това че е вместен в металния корпус на кораба, видимостта от него не е така обширна, както от стандартните каюти от тип INFINITE VERANDA.
Друг вид стандартни каюти с балкон на корабите на Celebrity Cruises са т. нар.

CONCIERGE CLASS

На корабите от EDGE-клас тези каюти обичайно са от тип INFINITE VERANDA, но са с малко по-голяма площ, около 26 кв.м., спрямо стандартните каюти от същия вид, разположени са на по-високите палуби и гостите на този вид каюти могат да ползват услугите на Concierge, за помощ при избора и резервирането на брегови екскурзии или за помощ при ползването на различни допълнителни услуги на борда.
Когато избирате стандартна каюта от тип INFINITE VERANDA, независимо дали ще бъде от стандартните Е-категории или от Concierge Class - С-категориите, важно е да имате предвид, че най-ниските подкатегории Е3 и С3 имат частично ограничена видимост, поради наличието на някакви конструктивни елементи на кораба, които се намират пред балконите на тези каюти и не позволяват 100% видимост. Затова, ако искате стандартна каюта от тип INFINITE VERANDA с неограничена видимост, избирайте измежду категории Е2 и Е1, С2 и С1. Естествено, тези категории се предлагат при по-високи цени спрямо най-ниските възможни за съответния тип.

Най-високата категория стандартни каюти, са тези от т.нар.

AQUACLASS

По същество, това са стандартни каюти с балкон. Има обаче няколко съществени разлики между каютите с балкон от AquaClass® и стандартните каюти с балкон, а именно:
  •         Каютите от AquaClass® са с малко по-голяма площ, около 26 кв.м. и обичайно са разположени на по-добри места спрямо по-ниските категории стандартни каюти;
  •         Гостите, настанени в каюти от AquaClass®, се хранят в специалния и много елегантен ресторант Blu, в който се сервира изискана интернационална кухня, ориентирана към здравословното хранене;
  •         Гостите, настанени в каюти от AquaClass®, имат безплатен достъп до SEA Thermal Suite (зоната за релакс в спа центъра, парните и сухите сауни, солни стаи и т.н.) и могат да ползват услугите на Spa Concierge, ползват фитнеса безплатно и получават отстъпка при резервация на спа пакети и спа услуги.
С това приключваме с описанието на стандартните видове каюти, на борда на корабите от ΕDGE-клас - Celebrity Ascent, Celebrity Apex, Celebrity Beyond, Celebrity Edge.

АПАРТАМЕНТ THE RETREAT® - НАЙ-ВИСОКАТА КАТЕГОРИЯ НАСТАНЯВАНЕ НА БОРДА НА КОРАБ ОТ EDGE-КЛАС

Преди да опишем накратко този тип настаняване, обръщаме внимание на това, че цените за настаняване в апартаменти, които са публикувани в уеб сайта на круизна агенция Контитранс М, както и във всякакви други уеб сайтове и информационни материали, винаги са за ЧОВЕК ЗА КРУИЗ. Ще ви направи впечатление, че цените за настаняване в апартамент са с хиляди евро по-високи спрямо цените за настаняване в стандартни каюти. Не се заблуждавайте, не става дума за цена за цял апартамент, а за цена за човек, в апартамент за двама. Т.е трябва да умножите тази цена минимум по две, за настаняване на двама гости в един апартамент. Защо е така? Защото настаняването в апартамент е свързано с ползване на много екстри, които изобщо не са достъпни за пасажерите в стандартни каюти, нито като част от основната круизна услуга, нито срещу допълнително заплащане. Освен това, апартаментите са със значително по-голяма площ спрямо която и да е стандартна каюта, а някои от тях са просто огромни. Дали имате нужда да пътувате в толкова голям и толкова луксозно обзаведен апартамент и да получите качествено различна круизна услуга срещу парите които ще платите? Е, това е въпрос на ваш избор, предпочитания и финансови възможности.

Ако все пак се насочите към апартамент обаче, резервирайте колкото е възможно по-рано, защото най-луксозните апартаменти винаги се изчерпват най-бързо.През последните години,
Celebrity Cruises обособиха предлагането на апартаменти под марката The Retreat®. Това не е място на кораба, това е общо наименование на цялостната луксозна услуга, което обхваща всичко – настаняването в луксозен апартамент, храненето в луксозен ресторант, ползването на всякакви екстри, повечето от тях безплатно, т.е. включени са в основната цена на круиза, обслужване от най-най-високо качество, което прави пътуването ви съвсем различно.  

Гарантирано, при резервация на апартамент от клас The Retreat®, автоматично в цената на круиза са включени ПРЕМИУМ ПАКЕТ НАПИТКИ и ПРЕМИУМ WiFi за ползване по време на целия круиз.
Освен това, при настаняване в апартамент от клас The Retreat®, ползвате специалната плажна зона, която не е достъпна за пасажерите, настанени в стандартни каюти, така че може да се наслаждавате на дните в морето в условия на максимални удобства, лукс и разбира се ще имате най-прекрасните гледки. 
И на последно място но не и по значение, гостите на The Retreat® се хранят в отделен основен ресторант LUMINAE.
Това е ексклузивен ресторант, в който се предлага изключителна кухня, а менюто е разработено от шеф Daniel Boulud. Гостите на The Retreat® не се нуждаят от предварителни резервации и фиксирани часове за хранене в ресторант Luminae. Те могат да го посещават винаги в рамките на работното му време.
 
Подробности за различните апартаменти ще ви предоставим при конкретно запитване, а тук само ще покажем някои детайли от най-луксозните апартаменти на борда на корабите от EDGE-клас. Обръщаме внимание на това, че апартаментите са разчетени за двойна заетост, като в някои от тях може да се настаняват и деца на допълнителни легла, но няма отделни спални. Идеята на пътуването в апартамент е преди всичко гостите да разполагат с повече пространство и лукс и в никакъв случай не става дума за постигане на по-ниски цени за семейно пътуване. Семействата с деца, които търсят комфортно настаняване на борда на премиум круизен кораб от EDGE-сериите, трябва да се насочат към стандартни каюти, за препоръчване от Concierge клас, тъй като са с малко по-голяма площ. 

EDGE VILLAS

PENTHOUSE SUITEICONIC SUITEРАЗГЛЕДАЙТЕ ПЪЛНАТА КРУИЗНА ПРОГРАМА НА КОРАБИТЕ ОТ EDGE-КЛАС

на посочените по-долу линкове:

Celebrity Ascent (Кариби, Средиземно море, Трансатлантик)


Celebrity Beyond (Кариби)

 

Celebrity Apex (Кариби, Норвежки фиорди, Балтийски столици, Исландия, Шотландия, Иберийски полуостров, Трансатлантик)

 

Celebrity Edge (Австралия, Нова Зеландия, Пасифик, Аляска, Азия)