THE GREAT CRUISE COMEBACK

НА КРУИЗ СЛЕД ГОДИНА И ПОЛОВИНА COVID-ПАУЗА
Всяко нещо си има начало и край. Преди няколко дни най-после, след година и половина COVID-пауза, се качихме на круизен кораб и отплавахме от Пирея към островите из Егея. Горещо се надявам това ни морско пътешествие да е края на принудителната и безумна пауза в круизното мореплаване. Още повече се надявам, това да е началото на една нова, още по-успешна ера за круизната индустрия.

Честно казано, преди пандемията да обхване цялата планета, аз и моите колеги от агенцията, чувствахме известно пренасищане от безбройните ни пътувания – самолети, хотели, пристанища, кораби... Приятно е, но и твърде уморително, наистина. Индустрията се радваше на непрекъснат възход от няколко десетилетия насам и перспективите бяха повече от бляскави. Нови кораби, нови маршрути, нови дестинации – трябваше да пътуваме непрестанно за да знаем къде какво и как се случва. Но както се казва, много хубаво не е на хубаво. Корона-пандемията със съдействието на масмедиите нанесе внезапно ужасяващо тежки поражения на круизния туризъм. Близо година и половина продължи тоталната забрана за плавания с пасажери и естествено, сега рестартът ще е бавен и ще мине време докато нещата се нормализират. Това, впрочем, е валидно за всички области в икономиката и социалния живот, повече или по-малко засегнати от всевъзможните рестрикции. Както и да е,

НИЕ СМЕ НА БОРДА НА ПРЕКРАСНИЯ КРУИЗЕН КОРАБ NORWEGIAN JADE

и плаваме огрени от яркото слънце към любими острови и пристанища. Гостите на кораба са колеги, събрани буквално от целия свят, за да се запознаят „на живо“ с новите условия и правила, при които ще се осъществяват круизните плавания от сега нататък, вероятно до пълната отмяна на пандемията, някой светъл ден. Повечето изпадаме в особена еуфория и умиление още в първите секунди на борда – мирис на чистота и свежест, широките и искрени усмивки на посрещащите ни филипинци и индонезийци от обслужващия персонал,  звуците от камбанките на асансьорите, спретнатите каюти... всичко, всичко навява приятни спомени и в същото време ясно ни дава да разберем колко много са ни липсвали тези дребни детайли от круизния живот. По-късно ще имаме удоволствието да посетим различните заведения и ресторанти, басейните, фитнеса и спа центъра – все неща, които правят пътешествието с круизен кораб толкова приятно.

На борда на Norwegian Jade има достатъчно свободно пространство, както във вътрешните зони, така и на външните палуби. Обзавеждането е комфортно с приятен ненатрапчив дизайн. Уютната атмосфера ни обгръща отвсякъде, чувстваме се спокойни, удобно ни е. На този кораб няма екстравагантни интериорни залитания, чиято цел обичайно е да впечатлява, но не носят комфорт и  функционалност.

    

ВСИЧКИ НА БОРДА СА ВАКСИНИРАНИ – ЕКИПАЖ, ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ И ГОСТИТЕ ДО ЕДИН!

Това е първото и задължително условие за да може да предприемете круиз през лятото на 2021 г. Повечето компании възприеха този подход, въпреки, че не на всички се харесва такава постановка. Коментари от типа на „медицински диктат“, „нарушаване на човешки права“ и подобни съпътстват всяко споменаване за задължителна ваксинация. Повечето круизни компании обаче играят тази игра по системата „парен каша духа“ – никоя сериозна компания не може да си позволи заразени пасажери на борда – това би дало чудесна дъвка на медиите за месеци наред и би върнало плахия и труден рестарт обратно към началната точка. Всички да са ваксинирани, също така, води до голямото предимство да

НЯМА ОГРАНИЧЕНИЯ ПРИ СЛИЗАНЕТО ОТ КОРАБА В ПРИСТАНИЩАТА ПО МАРШРУТА.

Не така стоят нещата при тези малцина компании, които са „гъвкави“ и правят компромиси със сигурността – тези, които позволяват настаняване на пасажери без да са ваксинирани – само с отрицателни резултати от PCR или антигенни тестове. При тях слизането от кораба може да стане само с организирана от компанията, т.е. допълнително платена брегова екскурзия, при което на пасажерите се налагат ред ограничения за движение и общуване. Не е толкова до парите. Представете си само, че се намирате на главната търговска уличка в някой гръцки остров. Привлекателни магазинчета за сувенири, арт галерии, кафенета и таверни ви примамват по всякакъв начин да влезете в тях, но не ... не може(!) – вие сте в „екскурзионен балон“ и трябва да следвате програмата на групата, а тя не предвижда подобна свобода, нито пък влизане в морето за разхлаждане или просто време за съзерцание на заобикалящия ви свят. Тази "гъвкавост" по отношение на здравните изисквания си има цена, която пътуващите осъзнават, но впоследствие.

И така, намираме се на борда на един от най-сполучливите като конструкция и круизна концепция кораби от флотилията на NCL – Norwegian Jade. Всичко на борда е същото, но и различно. За чистота и хигиена ще кажа само, че са на по-високо ниво от предпандемичните времена. Това е очаквано, въпреки че в круизната индустрия хигиената и чистотата винаги са били на особена почит. Не трябва да забравяме, че заплахата от вирусни и бактериални инфекции винаги е съществувала и това е поставяло винаги

ХИГИЕНАТА КАТО ПРИОРИТЕТ № 1 НА БОРДА НА КРУИЗНИТЕ КОРАБИ

В бюфета масите са разположени на значително разстояние една от друга и очевидно броят им е редуциран. Въпреки това, не видяхме струпване на хора независимо от часа. Персоналът е чевръст, добре обучен, мотивиран и надлежно контролиран. Всички работят организирано, без хаотични движения, което позволява бързо обслужване на гостите, при това тихо и дискретно.
Няколко думи повече за ресторантите на борда на Norwegian Jade.

НА КОРАБ NORWEGIAN JADE ИМА ДЕСЕТ РАЗЛИЧНИ РЕСТОРАНТА!

Да, точно така. Десет ресторанта! Само да поясня, че някои от най-новите мега-кораби предназначени за масовия пазар, които така пленяват въображението на незапознатите, не разполагат с такова разнообразие. От въпросните 10 ресторанта, 3 са основни a-la-carte, 5 са специализирани a-la-carte, има и денонощен ирландски пъб и бюфет на самообслужване със закрита част и приятна тераса на открито. В два от основните ресторанти (Main Dining Rooms) се сервира смесена кухня, менюто е тристепенно и се променя всеки ден. Третият основен ресторант – Jasmine Garden предлага азиатска кухня. Храненето в трите основни ресторанта, на бюфета или в ирландския пъб е включено в базовата цена на круиза. Не са необходими предварителни резервации. Гостите може да се хранят във всички тези ресторанти, когато им е удобно, в рамките на работното време. Това е една от важните и привлекателни особености на FreeStyle круиза.

    

Специализираните ресторанти внасят допълнителна пъстрота във вечерния живот на борда. Те са по-малки, притежават специфична атмосфера, тематично обвързана със специализацията им – японско тепаняки, италиански, френски ресторанти, стекхаус, бразилска чураскария, суши бар. За да се храните в някой от специализираните ресторанти е необходимо да си направите предварителна резервация. Консумацията в тях е или с фиксирана такса (Teppanyaki, Churrascaria), или по a-la-carte меню. Цената за вечеря, разбира се, е далеч по-ниска спрямо цените в подобен клас и тип ресторанти на брега. А най-приятната изненада идва от FREE-AT-SEA пакета, който пасажерите могат да добавят към резервацията си, при цени от 99€ за гост, за 7-дневен круиз.

ЕДНА ОТ ЕКСТРИТЕ НА FREE-AT-SEA ПАКЕТА Е ИМЕННО БЕЗПЛАТНО ХРАНЕНЕ В НЯКОИ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ РЕСТОРАНТИ

    

ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОМЕНИ НА БОРДА СА ВИДИМИ НАВСЯКЪДЕ

Например, в театъра настаняването преди и напускането след представления става бързо и лесно, защото и за това е помислено. Хора от персонала подават сигнал на зрителите по редовете кога да излизат, което работи учудващо добре – никаква блъсканица, излизането става бързо и лесно. В зоната около басейните също е много приятно – повече простор и чистота. Водата е топла и чиста, леко солена, но и леко хлорирана – миризмата на хлор почти не се долавя.

Въпреки, че няма научни доказателства за разпространение на вируса, респективно заразяване чрез вентилационната система, повечето круизни компании вложиха огромни средства и твърдят, че сега филтрите и въобще климатичните инсталации са сходни с тези в операционните зали на болниците. Трябва да отбележа, че аз съвсем не съм почитател на кондиционерите, но не и на Norwegian Jade. Не знам дали си внушавам, но през цялото пътуване имах усещането, че въздухът в каютата ми беше чист, мек и много приятен за дишане. Дали е вярно или е не - не знам, но отчитам това като още една положителна промяна.

Що се отнася до каютите, на борда на корабите от Jewel-клас, считам, че това са едни от най-функционално обзаведените и уютни каюти и не само във флотилията на Norwegian Cruise Line, но и в сравнение с корабите на много други компании. Тези с веранди са отдавна най-предпочитаните и търсени, особено когато се плава из топли морета. Разбира се, има и апартаменти, които са обширни и на гостите в тях се предлагат допълнителни екстри. Има апартаменти по 30-50 кв. м., предназначени само за двама пасажери. Има и такива с по две отделни спални, подходящи за настаняване на семейства с две-три деца. Най-големият апартамент на борда на Norwegian Jade се намира във VIP-зоната на кораба и е с три спални, огромна дневна, самостоятелна слънчева палуба и всякакви други удобства. Заема внушителните 400 кв. м. площ!

    

За всички, за които круизното пътешествие е очакване за интересен маршрут в комбинация с комфортно настаняване, по-интимна обстановка, по-малко пасажери на борда, но все пак достатъчно голямо разнообразие от места за хранене, развлечения, почивка и спорт, препоръчваме да насочат вниманието си към круизите изпълнявани от кораби от т.нар. Jewel-клас и подобни. Във флотилията на Norwegian Cruise Line това са корабите: Norwegian JewelNorwegian JadeNorwegian Pearl и Norwegian Gem. Корабите Norwegian DawnNorwegian Star и Norwegian Spirit са от други класове, но притежават сходни характеристики и са подобни като конкструкция. Всъщност Jewel-клас се отличава от предходните по това, че корабите имат обособена VIP-зона - The HAVEN и представляват подобрена версия на предходно построените класове кораби.

И няколко думи за островите, включени в нашето първо пътуване за 2021 година. Аз съм от тези хора, които обичат да пътуват и до нови дестинации, и по места, които съм посещавал многократно. Повечето гръцки острови, са ми добре познати, на някои дори съм бил десетки пъти. Такъв е Крит, такъв е и Родос. И двата острова бяха включени в сегашния експериментален круиз. С голямо удоволствие се разходих из Ираклион, независимо че температурата беше 37 градуса. Да, и този път намерих нещо много интересно и вълнуващо за мен, споменът за което ще ми топли душата години напред. Въобще не разбирам хората, които казват „ами ние сме били вече там, какво да правим отново“?! Остров Родос е едно от най-красивите места, които някога и някъде съм виждал, а аз съм видял доста. Преди много-много години (средата на 80-те!), когато за пръв път стъпих на острова, си казах, че това ще да е Земният Рай! Тогава още не бях пътувал много по света и нямах изградени критерии за оценка, каквито имам сега. Но и днес, Родос е пленително и райско кътче за мен. И не само за мен очевидно, защото островът се пукаше по шевовете от туристи. Е, виждал съм го далеч по-населен, дори пренаселен, но след 7-месечен тежък локдаун, сега и местни, и чужденци се радват неистово на живота тук. Заведенията и плажовете са пълни, търговските улици оживени – бизнесът полека-лека тръгва и

ХОРАТА ВЯРВАТ, ЧЕ ТЪЖНИТЕ ДНИ НА ПАНДЕМИЯТА СА ВЕЧЕ ИСТОРИЯ

    

И дано да е така. Многолик и пъстроцветен, Родос е особено преживяване и предпочитана дестинация за стотици хиляди. Доказателство за това е самолетният трафик. Привечер наблюдавах от верандата на каютата си отлитащите и кацащи самолети и честотата им силно ми напомни за трафика на летища като Франкфурт, Барселона и Лондон. Това, разбира се, е лъжливо чувство, но все пак... На Миконос, Санторини, Парос и други популярни дестинации животът също се завръща. Очарованието им е такова, че колкото и да ги обикаляш, никога не ти омръзва и винаги има нещо ново, нещо което те омагьосва и те кара отново и отново да си там.

И накрая да се върнем към началото – Пирея.

ДНЕС, ПИРЕЯ КАТЕГОРИЧНО Е КРУИЗНАТА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА!

В пристанището може да видите кораби от флотилиите на повечето значими круизни компании в света. Малки или големи, круизните кораби винаги са красива и вълнуваща гледка. Сега, изградените неотдавна круизни терминали на Пирея приемат и изпращат най-забележителните образци на пасажерското корабостроене. Пирея е отправна и крайна точка за 90% от круизните плавания в Средиземно море! За наше щастие, Атина и Пирея са лесно достъпни както по въздух, така и по суша. Разстоянието от София до Атина с автомобил спокойно се преодолява за 7-8 часа нормално каране. В непосредствена близост до круизните терминали има удобен и сигурен подземен паркинг, а цените са повече от приемливи. Ако се налага нощувка в Пирея – на разположение са хотели от всички категории, отново на приемливи цени.

Самолетните връзки София-Атина са разнообразни и удобни, а цените варират в зависимост от няколко фактора, но като цяло са напълно приемливи. Да не пропускаме и факта, че здравните изисквания за посещения в Гърция са сведени до минимум. Задължителният за круиза ваксинационен сертификат, ще ви свърши чудесна работа и при преминаване на границата, ще ви спести много допълнително време и средства. Така че, възползвайте се! 

Владимир Матов


В момента, круизна агенция Контитранс М може да прави резервации за общо 110 круиза с начално пристанище Пирея.
Всички маршрути от Пирея, подредени по круизна компания, може да разгледате ТУК. А по-долу ще намерите селекция от маршрути на Norwegian Cruise Line от Пирея за периода 2021 - 2022 г.


За пристрастените към круизната тематика, предлагаме едно кратко филмче

NCL EMBARK (The Series)
ЗАВРЪЩАНЕТО НА КРУИЗНАТА ИНДУСТРИЯ СЛЕД COVID

Гледайте поредната серия от минисериала на Norwegian Cruise Line, в който се разказва за голямото пост-COVID завръщане на круизната индустрия. В този 25-минутен филм ще видите интересни неща "от кухнята". Ще научите за новия круизен терминал на NCL в световната круизна столица - Маями. Как е проектиран, как е изграден, как изглежда сега, какви удобства предлага за пасажерите. Ще гледате любопитни моменти от подготовката на круизния кораб за плаване. Как се осигуряват огромните количества храни и напитки, как се проверява тяхното качество. Ще видите също любопитни кадри от кораб Norwegian Jade - първият кораб на Norwegian Cruise Line, който започна да плава отново в Европа след година и половина COVID-пауза. Ще научите интересни неща за това къде и как се подготвят пищните шоу програми, с които круизната компания забавлява гостите на борда на корабите й.

Не пропускайте след това да разгледате маршрутите на Norwegian Cruise Line за периода 2021 - 2023 година и да набележите Вашата следваща дестинация, която може да е в АфрикаЮжна АмерикаПасификаАвстралия и Нова Зеландия, а защо не добре познатата "стара" Европа, с нейното прелестно Средиземноморие, привлекателните гръцки острови и красиви северни пейзажи в БалтикаИсландия, Норвежките фиорди и Британските острови.
Ако пък Азия ви привлича най-много, има нещо и за вас, в следващите 1-2 години, тази круизна компания отделя особено внимание на маршрутите из Японския архипелаг, макар че традиционните плавания през зимата из Югоизточна Азия също са добре застъпени. И разбира се Аляска и Карибите. Да не забравяме, че това са двата най-популярни круизни региона на Северноамериканския пазар, които привличат милиони туристи всяка зима, по време на сухия период в Карибите и всяко лято, когато е сезонът за пътуване из Аляска.
За първи път през 2022 г. Norwegian Cruise Line обяви круизи в Карибско море, които не започват от пристанища в САЩ, поради което за тях няма да ви е необходима американска виза. Не пропускайте да разгледате маршрутите през Панамския канал и из Южните Кариби без визи за САЩ! И на последно място, но не и по значение, вижте позициониращите круизи между Пирея и Дубай, планирани за 2022 и 2023 г.
 
КРУИЗИ ОТ ПИРЕЯ С КОРАБ NORWEGIAN JADE ПРЕЗ 2021 И 2022 ГОДИНА