NORWEGIAN PRIMA COBH & CORK, IRELAND

КУЛИНАРНИ МОМЕНТИ СЪС SEAFOOD EXTRAVAGANZA
След церемонията по официалното кръщаване в Рейкявик, Norwegian Prima отплава в посока юг към Корк, Ирландия и след двудневно плаване застана на кей в Коб, намиращ се в близост до Корк.Коб е малко градче, известно най-вече с това, че Титаник е отплавал именно от тук за Ню Йорк. След Саутхемптън, злополучният лайнер е спрял в Коб за да се качат пасажери от 3-та класа и е поел курса през Атлантическия океан към Ню Йорк. От Коб до Корк пътуването с автобус е 15-тина минути, приятно и спокойно. По пътя научаваме любопитна подробност за номерацията на колите в Ирландия. Две цифри-буква-четири цифри. Двете цифри в началото на номера показват годината на регистрация. Например 09  C 3257, което означава, че колата е регистрирана през 2009 година и е от графство Корк – Cork. Така са я карали ирландците до 2013 година. Силното суеверие на хората накарало властите да търсят друго решение, защото никой не желаел номера на колата му да започва с 13. Разбира се, управниците са могли лесно да принудят хората да приемат нещата такива, каквито са, но в свободните държави, където властите са в помощ и услуга на населението нещата стават по друг начин. Приели да добавят трета цифра към първите две и така да избегнат фаталното число – ако колата се регистрира през първата половина на 2013 година, номерът ще изглежда 131 …., а ако е през втората половина на 2013 год – 132… Просто и ясно, а и всички са доволни. От тогава насам това правило останало в сила и днес кола с номер 222…. означава, че е регистрирана съвсем скоро - или през юли, или през август т.г. Такива малки и незначителни неща правят живота по-приятен – затова разказваме това подробно.

Първото впечатление от Ирландия е пищната зеленина. Може би затова националния цвят е зелено – не знам. Пътя към Корк минава буквално през тунели, оформени от клоните на дърветата. Много и навсякъде зелено.Екскурзията ни е до замъка Бларни (Blarney), разположен е в околностите на Корк. След замъка ще направим обиколка на града с автобус. Замъкът е построен преди 600 години, но няма да описвам историята му и с какво привлича толкова много туристи. Това ще откриете сами.

Не мога обаче да не кажа няколко думи за прекрасния парк около замъка. Понастоящем, той е частна собственост и семейството, което притежава и стопанисва замъка и парка около него е направило действително много за да изглежда толкова великолепно. Попаднахме в една ботаническа феерия – празник за окото и душата - изключително разнообразие на растителни видове, много приятно аранжирани и поддържани. За чистотата няма нужда да споменаваме – нито хартийка, нито угарка от цигара… Красота!Денят е слънчев и топъл – температурата е 21 градуса, но слънцето е силно и усещането е за поне 25 градуса. И в парка при замъка, а после и в града, прави впечатление наличието на многото палмови дървета.  Ясно, че тези дървета са внесени и засадени, както почти навсякъде, където ги има в Европа, но не очаквах да видя толкова много и толкова на север. Очевидно мекия климат и нежното слънце в Южна Ирландия създават добри условия за живот на палмовите дървета.
Впечатленията от Корк, накратко: чист и многоцветен град. Население 222 хиляди жители, добре облечени, добре изглеждащи. Красиви улици, много зеленина, лъскави магазини и безчет привлекателни ресторанти и кафенета. Толкова за броените часове на брега, но си казваме, че ще се върнем отново тук за да се насладим спокойно на чудесната природа и гостоприемството на местните.  И, естествено,  да пием до насита Murphy’s и Guinness или пък Bushmills, Glenmorangie и Redbreast, а на сутринта да „оправяме главите“ с ирландско кафе…

Връщаме се в Коб леко уморени, но събрали приятни впечатления и милион снимки от пъстрия и очарователен Корк. От двете страни на шосето към Коб природата продължава да ни очарова, а местния гид използва случая и ни подава малко новини с леко клюкарски привкус, а именно кои живее сред тези красоти. Та кой, мислите, живеел на близо? Ами великолепния танцьор и хореограф, сега мултимилионер, Майкъл Флетли, прославил себе си и Ирландия по целия свят с музикалната постановката Lord of the Dance.  
Джеръми Айрънс, гениален и световноизвестен актьор, любимец на няколко поколения от телевизионния и големия екран, притежава замък от XV в., намиращ се в близост до Корк и прекарвал, напълно разбираемо, доста време там.
Прибираме се обратно на борда за да се освежим, нахраним и да починем в светлите и просторни каюти, защото довечера ни очакват нови приятни изживявания – музикално шоу, посветено на диско певицата от 80-те Дона Съмър.Връщайки се на борда на Norwegian Prima, бяхме приятно изненадани от кулинарното представление, което множество първокласни готвачи бяха устроили за гостите. В добре осветени витрини бяха подредени цели инсталации от морски дарове. Все пак, да не забравяме че плаваме през лятото в Северния Атлантик, където има изобилие от морска храна, която при това е традиционно ястие на трапезата на северните обитатели на Европа. И като споменахме хранене, може би тук е мястото да кажем няколко думи за храненето на борда на Norwegian Prima.

FreeStyle концепцията за круизните пътешествия е основана именно на схемата за хранене, която се поддържа на всички кораби от флотилията на Norwegian Cruise Line. Всъщност, гостите могат да се хранят на много и най-разнообразни места, могат да опитват различни, често пъти екзотични кухни и най-вече не е нужно да спазват някакви фиксирани часове за хранене. Достатъчно е само да преглеждат работното време на ресторантите за всеки ден от круиза и да решават къде да закусват, обядват или вечерят, или пък да похапнат нещо леко със следобедното си кафе/чай, а защо не и след полунощ, след бурна вечер в рок-клуба.

На борда на Norwegian Prima обаче нещата са придобили ново развитие, което спокойно можем да наречем нова концепция при храненето на борда на круизния кораб.
На разположение на гостите има бюфет на самообслужване - Surfside Café & Grill, в който се предлага разнообразна храна за закуска, обяд и вечеря, така че всеки може да намери нещо вкусно според собствените си предпочитания. Освен това, на бюфета се представят тематични кухни, в някои дни от круиза, както показаната на снимките кулинарна вакханалия, наречена Seafood Extravaganza.   В допълнение на бюфета, на кораба има също два много елегантни основни a-la-carte ресторанта - Hudson's и The Commodore Room, в които менюто е интернационално.Нещата обаче не се изчерпват с бюфета и основните ресторанти. На разположение на гостите за обяд има още един ресторант със странното име Indulge Food Hall. Произнася се „индалдж“ и когато става дума за хранене има значение на „да се насладим на храната и да си доставим удоволствие от вкусното преживяване“. Да, точно това се случва в Indulge, където може да опитате специалитети от индийската кухня, испански тапас, вегетариански ястия, ястия от латиноамериканската кухня и още много...

  И за да бъде картината завършена, на борда на Norwegian Prima ще намерите денонощен снек-бар - The Local Bar & Grill. Ако трябва да сме съвсем точни, работното време  23 часа в денонощието. Независимо колко е часа, в The Local винаги може да похапнете бургер, пилешки крилца, Fish & Chips, салати и още много неща.И разбира се, всичко това е на ваше разположение напълно безплатно, тъй като храненето във всички посочени ресторанти е включено в цената на круиза.
Да не пропуснем да споменем, че за гостите, настанени във VIP-зоната, наречена HAVEN има отделен основен ресторант, но разбира се, те имат предимството да се хранят и във всички останали ресторанти на борда.

Тук няма да отделяме място на допълнителните специализирани ресторанти, храненето в които е екстра и се заплаща допълнително. На борда на Norwegian Prima има италиански ресторант, много елегантен френски ресторант, стекхаус, рибен ресторант, японско тепаняки и суши-бар. Само ще припомним, че при закупуване на FREE-AT-SEA пакет преди началото на круиза, автоматично получавате от една до три безплатни вечери в специализирани ресторанти по ваш избор.Така стоят нещата с храненето на кораб Norwegian Prima, както и на борда на следващия кораб от този клас – Norwegian Viva, беше пуснат в експлоатация през месец август 2023 г.

Ако искате да пътувате с един от най-модерните и атрактивни плавателни съдове в света, разгледайте маршрутите на Norwegian Viva и Norwegian Prima за 2023 и 2024 година. Детайлно описание и цени ще намерите в страниците на уеб сайта на круизна агенция Контитранс М на следните адреси:

NORWEGIAN VIVA - КАРИБИ 2023/2024 И СРЕДИЗЕМНО МОРЕ - ЛЯТО 2024
 
NORWEGIAN PRIMA - КАРИБИ 2023/2024 И НОРВЕГИЯ, ИСЛАНДИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ - ЛЯТО 2024