NORWEGIAN PRIMA & РЕЙКЯВИК

НОВО НАЧАЛО И НОВ КЛАС КОРАБИ ВЪВ ФЛОТИЛИЯТА НА NCL

ЗАЩО РЕЙКЯВИК?

Такъв въпрос възникна веднага щом получихме покана да присъстваме на събитието Christening или кръщаването на новия круизен кораб – винаги голямо и важно събитие в живота на хората, свързани с морето и корабоплаването. Многократно сме присъствали на такива събития. Два пъти в Барселона, в Ротердам – няколко пъти, в Маями, във Форт Лодърдейл и в Чивитавекия (Рим), все големи и пристанища, свързани с многомилионни градове. А сега, Рейкявик?
Не ни трябваше много време след като пристигнахме в столицата на Исландия да разберем защо имено тук ще протече официалната церемонията по даването на име и пускане в експлоатация на NORWEGIAN PRIMA.

Разбира се, нещата водят назад във вековете, когато именно норвежките викинги откриват острова и започват да се заселват на него. В наши дни, обитателите на острова се отнасят изключително грижливо към историята си и с радост, но ненатрапчиво и без излишна помпозност, по един много фин начин, се радват да я споделят с гостите на Исландия. И още нещо, след 2-годишния локдаун, правителството на страната по много интелигентен начин работи за възстановяване на туризма, а круизната индустрия е тази, която доставя хиляди и хиляди туристи, готови да похарчат добри пари и да се запознаят със забележителностите на дестинацията. А Исландия наистина има с какво да смае и очарова гостите си. Исландците пък от друга страна, знаят как да посрещат туристите и да направят пребиваването им тук приятно и запомнящо се. Гейзерите и вулканите, космическите пейзажи от нова лава, обрасла с мъх, острите планински ръбове, глетчерите, реките, водопадите и езерата, и да, северното сияние – всичко е наистина забележително и впечатляващо.  За нас обаче, не по-малко впечатляващо беше да научим и видим как местните жители с много ум и трудолюбие са се приспособили към суровата природа и са направили живота си лесен и твърде приятен. Термалните води, например, от десетилетия насам се използват успешно за отопление и производство на електричество. В наши дни обаче приложението им е значително разширено. Само фактът, че в Исландия няма внос на основните зеленчуци, като домати, краставици, чушки и пр., защото всичко се произвежда на място, е забележителен и очарователен. Поне за нас. На острова, представете си, се отглеждат и банани! И както спомена нашият гид, бананите се отглеждат не толкова поради необходимост, колкото хората да покажат на останалия свят, че няма невъзможни неща за исландците.

Още две думи за икономиката и стандарта на живот на острова. Исландия официално не е член на Европейския съюз, но всичко показва, че взаимоотношенията са повече от тесни и обвързаността със съюза е от жизнено важно естество. За икономиката най-вече, но и за всички аспекти на живота – култура, мода, телекомуникации и пр. Стандарта на живот е висок – сравним, та дори по-висок от този на повечето западноевропейски държави. Корупция в страната практически не съществува, и това дава видимо отражение във всички детайли на ежедневието и естествено, в качеството на живот като цяло. Медицинското обслужване и образованието до голяма степен са грижа на правителството, публичната администрация и полицията не са тежко бреме, а са категорично в услуга и помощ на населението. В центъра на Рейкявик, наред с десетки паметници и статуи на хора, направили нещо забележително и положително за града и държавата,  има поставена статуя в памет на Безимения бюрократ - закачлива прослава на безмисловния чиновник. Казвам това, защото силно и приятно ме изненада. Осъзнавате ли на какъв административен гнет сме подложени всеки божи ден?! Колко време и нерви губи всеки един от нас, за да задоволи ненужни, често направо безумни бюрократически прищевки - в банката, в общината, в топлофикацията и т.н.

Та, народ, който е поставил подигравателна статуя-карикатура на бетоноглавия чиновник в центъра на столицата, за мен, първо е с чудесно чувство за хумор, а второ, неподатлив на безличието и тъпотата, което пък в комбинацията с трудолюбие е гаранция за просперитет.
Такива са първите впечатления от, представете си, слънчевия, красив и спокоен Рейкявик.

Но да се върнем към повода и събитието, за които сме тук. Малко по-горе определих, съвсем не на шега Рейкявик като слънчев. Според местните, лятото на 2022 е било най-дъждовното от десетилетия насам. Не и за мен, не и за поне още 2-3 хиляди колеги, пристигнали в Исландия за събитието кажи-речи от цял свят.
И сякаш специално за NORWEGIAN PRIMA слънцето, макар и северно, но все пак топло  – август си е август дори тук - засия ярко и направи деня повече от прекрасен! И така, в отлично настроение и с лека душа, кръстницата Кейти Пери даде официално името NORWEGIAN PRIMA на първия от новия клас кораби във флотилията на Norwegian Cruise Line (NCL).

Отправяме се на първия (встъпителен) круиз с новопостроения кораб от Рейкявик на юг – към бреговете на Ирландия и Обединеното кралство, към атлантическите брегове на Франция, към Белгия и Нидерландия. Повече за самия кораб и първото му плаване с пасажери на борда ще може да четете в следващите ни статии. А ако сте любопитни и искате да плавате с този прелестен кораб, тогава...

РЕЗЕРВИРАЙТЕ КРУИЗ С NORWEGIAN PRIMA
ДО ИСЛАНДИЯ, НОРВЕЖКИТЕ ФИОРДИ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПРЕЗ 2023 ГОДИНА!

10-дневен круиз EUROPE - ICELAND (REY/SOU)
EUROPE - ICELAND (REY/SOU) NORWEGIAN CRUISE LINE
От:   Рейкявик
До:   Саутхемптън


Кораб:   Norwegian Prima


Дати на отпътуване:

2023: 15 Юни; 06,27 Юли; 17 Август; 07 Септември; 

Маршрут: REYKJAVIK, ICELAND | ISAFJORDUR, ICELAND | AKUREYRI, ICELAND | ALESUND, NORWAY | OLDEN, NORWAY | BERGEN, NORWAY | AMSTERDAM, NETHERLANDS | ZEEBRUGGE BRUSSELS BRUGGE, BELGIUM | SOUTHAMPTON LONDON, GREAT BRITAIN
Suite с балкон каюти с балкон каюти с прозорец или с илюминатор вътрешни каюти вътрешно студио Suite във ВИП-зоната MiniSuite с балкон
Дата* на отпътуване с минимална цена: 15.06.2023 15.06.2023 15.06.2023 15.06.2023 15.06.2023 17.08.2023 27.07.2023
Цена** в ЕВРО за круиз, за гост в двойна каюта 3930.15€ 1570.65€ 1297.65€ 777.65€ 1538.15€ 5187.1€ 3390.65€
*Дата на отпътуване, за която се очаква да има минимална цена за този круиз.
**Минимална цена за круиз, за една измежду всички селектирани дати на отпътуване. Цените включват пристанищни такси. За повече подробности вижте детайлното описание на круиза за желаната дата на отпътуване.

ЦЕНИТЕ ЗА КРУИЗ ВКЛЮЧВАТЦените за круиз на NORWEGIAN CRUISE LINE включват: настаняване, хранене пълен пансион, развлечения на кораба, пристанищни такси, филтърно кафе, чай и питейна вода в основните ресторанти и от автоматите на бюфета;

КЪМ БАЗОВАТА ЦЕНА МОЖЕ ДА ДОБАВИТЕ FREE-AT-SEA ПАКЕТ С ВКЛЮЧЕНИ ЧЕТИРИ ЕКСТРИ:
1) ПАКЕТ НАПИТКИ (описание); 
2) ПАКЕТ ВЕЧЕРИ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ РЕСТОРАНТИ;
3) ПАКЕТ ИНТЕРНЕТ;
4) ОТСТЪПКА ЗА БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ;
Цената за FREE-AT-SEA пакетите варира от 99€ до €349 за гост според продължителността на круиза. (99€ за круиз от 3-5 дни; 149€ за круиз 6-8 дни; 199€ за круиз 9-11 дни; 249€ за круиз 12-14 дни; 299€ за круиз 15-17 дни; 349€ за круиз 18 и повече дни). Пакетите са приложими за гости на всички видове стандартни каюти (вътрешни, с прозорец, с балкон, mini-suite). Гостите на луксозните апартаменти от категории S и H получават безплатно всички изброени по-горе 4 екстри. Подробности за FREE-AT-SEA пакетите може да прочетете ТУК.

За подробни ценови таблици моля, ползвайте бутон ДЕТАЙЛНА ИНФОРМАЦИЯ и изберете желаната дата на отплаване. Информация за свободни за резервация каюти, както и за цени за гости на допълнителни легла, може да получите на тел. 0879 521 006. Всички посочени в уеб сайта цени не са гарантирани, докато не бъде направена резервация за конкретен кораб/дата на отплаване/категория каюта.

COVID-19 ПРОТОКОЛ: Norwegian Cruise Line вече приема на борда, както ваксинирани против COVID-19 гости, така и неваксинирани. Все още има ограничения спрямо круизите, които включват пристанища в Австралия.

11-дневен круиз EUROPE - ICELAND (SOU/REY)
EUROPE - ICELAND (SOU/REY) NORWEGIAN CRUISE LINE
От:   Саутхемптън
До:   Рейкявик


Кораб:   Norwegian Prima


Дати на отпътуване:

2023: 25 Юни; 16 Юли; 06,27 Август; 

Маршрут: SOUTHAMPTON LONDON, GREAT BRITAIN | ZEEBRUGGE BRUSSELS BRUGGE, BELGIUM | AMSTERDAM, NETHERLANDS | BERGEN, NORWAY | GEIRANGER, NORWAY | ALESUND, NORWAY | AKUREYRI, ICELAND | ISAFJORDUR, ICELAND | REYKJAVIK, ICELAND | REYKJAVIK, ICELAND
Suite във ВИП-зоната каюти с балкон вътрешни каюти вътрешно студио Suite с балкон MiniSuite с балкон каюти с прозорец или с илюминатор
Дата* на отпътуване с минимална цена: 27.08.2023 27.08.2023 25.06.2023 16.07.2023 27.08.2023 06.08.2023 27.08.2023
Цена** в ЕВРО за круиз, за гост в двойна каюта 5439.95€ 1656.95€ 889.25€ 1909.75€ 3938.45€ 4048.25€ 1364.45€
*Дата на отпътуване, за която се очаква да има минимална цена за този круиз.
**Минимална цена за круиз, за една измежду всички селектирани дати на отпътуване. Цените включват пристанищни такси. За повече подробности вижте детайлното описание на круиза за желаната дата на отпътуване.

ЦЕНИТЕ ЗА КРУИЗ ВКЛЮЧВАТЦените за круиз на NORWEGIAN CRUISE LINE включват: настаняване, хранене пълен пансион, развлечения на кораба, пристанищни такси, филтърно кафе, чай и питейна вода в основните ресторанти и от автоматите на бюфета;

КЪМ БАЗОВАТА ЦЕНА МОЖЕ ДА ДОБАВИТЕ FREE-AT-SEA ПАКЕТ С ВКЛЮЧЕНИ ЧЕТИРИ ЕКСТРИ:
1) ПАКЕТ НАПИТКИ (описание); 
2) ПАКЕТ ВЕЧЕРИ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ РЕСТОРАНТИ;
3) ПАКЕТ ИНТЕРНЕТ;
4) ОТСТЪПКА ЗА БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ;
Цената за FREE-AT-SEA пакетите варира от 99€ до €349 за гост според продължителността на круиза. (99€ за круиз от 3-5 дни; 149€ за круиз 6-8 дни; 199€ за круиз 9-11 дни; 249€ за круиз 12-14 дни; 299€ за круиз 15-17 дни; 349€ за круиз 18 и повече дни). Пакетите са приложими за гости на всички видове стандартни каюти (вътрешни, с прозорец, с балкон, mini-suite). Гостите на луксозните апартаменти от категории S и H получават безплатно всички изброени по-горе 4 екстри. Подробности за FREE-AT-SEA пакетите може да прочетете ТУК.

За подробни ценови таблици моля, ползвайте бутон ДЕТАЙЛНА ИНФОРМАЦИЯ и изберете желаната дата на отплаване. Информация за свободни за резервация каюти, както и за цени за гости на допълнителни легла, може да получите на тел. 0879 521 006. Всички посочени в уеб сайта цени не са гарантирани, докато не бъде направена резервация за конкретен кораб/дата на отплаване/категория каюта.

COVID-19 ПРОТОКОЛ: Norwegian Cruise Line вече приема на борда, както ваксинирани против COVID-19 гости, така и неваксинирани. Все още има ограничения спрямо круизите, които включват пристанища в Австралия.

14-дневен круиз EUROPE - ICELAND (SOU/SOU)
EUROPE - ICELAND (SOU/SOU) NORWEGIAN CRUISE LINE
От:   Саутхемптън
До:   Саутхемптън


Кораб:   Norwegian Prima


Дати на отпътуване:

2023: 17 Септември; 

Маршрут: SOUTHAMPTON LONDON, GREAT BRITAIN | LE HAVRE PARIS, FRANCE | BELFAST NORTHERN IRELAND, UNITED KINGDOM | REYKJAVIK, ICELAND | ISAFJORDUR, ICELAND | AKUREYRI, ICELAND | GEIRANGER, NORWAY | OLDEN, NORWAY | STAVANGER, NORWAY | SOUTHAMPTON LONDON, GREAT BRITAIN
Suite във ВИП-зоната Suite с балкон MiniSuite с балкон каюти с балкон каюти с прозорец или с илюминатор вътрешни каюти вътрешно студио
Дата* на отпътуване с минимална цена: 17.09.2023 17.09.2023 17.09.2023 17.09.2023 17.09.2023 17.09.2023 17.09.2023
Цена** в ЕВРО за круиз, за гост в двойна каюта 9331.45€ 6555.95€ 4794.45€ 2733.95€ 2317.95€ 1986.45€ 3871.45€
*Дата на отпътуване, за която се очаква да има минимална цена за този круиз.
**Минимална цена за круиз, за една измежду всички селектирани дати на отпътуване. Цените включват пристанищни такси. За повече подробности вижте детайлното описание на круиза за желаната дата на отпътуване.

ЦЕНИТЕ ЗА КРУИЗ ВКЛЮЧВАТЦените за круиз на NORWEGIAN CRUISE LINE включват: настаняване, хранене пълен пансион, развлечения на кораба, пристанищни такси, филтърно кафе, чай и питейна вода в основните ресторанти и от автоматите на бюфета;

КЪМ БАЗОВАТА ЦЕНА МОЖЕ ДА ДОБАВИТЕ FREE-AT-SEA ПАКЕТ С ВКЛЮЧЕНИ ЧЕТИРИ ЕКСТРИ:
1) ПАКЕТ НАПИТКИ (описание); 
2) ПАКЕТ ВЕЧЕРИ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ РЕСТОРАНТИ;
3) ПАКЕТ ИНТЕРНЕТ;
4) ОТСТЪПКА ЗА БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ;
Цената за FREE-AT-SEA пакетите варира от 99€ до €349 за гост според продължителността на круиза. (99€ за круиз от 3-5 дни; 149€ за круиз 6-8 дни; 199€ за круиз 9-11 дни; 249€ за круиз 12-14 дни; 299€ за круиз 15-17 дни; 349€ за круиз 18 и повече дни). Пакетите са приложими за гости на всички видове стандартни каюти (вътрешни, с прозорец, с балкон, mini-suite). Гостите на луксозните апартаменти от категории S и H получават безплатно всички изброени по-горе 4 екстри. Подробности за FREE-AT-SEA пакетите може да прочетете ТУК.

За подробни ценови таблици моля, ползвайте бутон ДЕТАЙЛНА ИНФОРМАЦИЯ и изберете желаната дата на отплаване. Информация за свободни за резервация каюти, както и за цени за гости на допълнителни легла, може да получите на тел. 0879 521 006. Всички посочени в уеб сайта цени не са гарантирани, докато не бъде направена резервация за конкретен кораб/дата на отплаване/категория каюта.

COVID-19 ПРОТОКОЛ: Norwegian Cruise Line вече приема на борда, както ваксинирани против COVID-19 гости, така и неваксинирани. Все още има ограничения спрямо круизите, които включват пристанища в Австралия.