NORWEGIAN - PREMIUM ALL INCLUSIVE CRUISES OR JUST CRUISE?

КОЛКО НИСКИ СА НИСКИТЕ ЦЕНИ ЗА КРУИЗ

Когато започнем да планираме почивката си, освен желанието ни да отидем на едно или друго слънчево, красиво и интересно място, неминуемо възниква въпросът колко ще ни струва това и дали е по джоба ни. Като става дума за круиз този въпрос изниква още докато разглеждаме цените на различните продукти в интернет. Виждаме някоя много приятна 3-цифрена сума за 7-дневен круиз и си казваме: „Ето, това е нашето пътуване“ и веднага в ума ни се появяват приказни картини на море, лято и забавления. Мисълта за предстоящите приятни емоции малко замъглява съзнанието, а в подсъзнанието стои друга мисъл – тази за 3-цифрената сума и колко изгодна е тази цена. Скоро обаче, се сблъскваме с неизбежната действителност. Цените за круизите не винаги са това, което изглежда на пръв поглед и се налага да подходим внимателно и прагматично и да оценим всички аспекти на пътуването.

Практика за 80% от компаниите в индустрията е да обявяват пристанищните такси отделно от цената за круиз. Това означава, че виждате реклама за 799€ за човек, но за да резервирате круиза и да получите билет задължително трябва да платите още поне 100€ - 150€ пристанищни такси. Добре, приемате го и продължавате нататък. 

Имате резервация, имате и билет и настъпва заветния ден – качвате се на борда на круизния кораб. Още с влизането в каютата, осъзнавате факта, че бутилката минерална вода, която удобно ви е предоставена от служителите в рум-сървиса струва между 4-5 евро или долара. Ах... водата се оказва доста скъпа напитка на борда на круизните кораби. Но какво да се прави, вече сте на борда, свиквате с тези неща. Нали няма да си разваляте така дълго очакваната почивка или екскурзия с разни дребни финансови въпроси.

Корабът отплава, цари еуфория. На по-големите кораби от масовия сегмент забавленията започват веднага, а те вървят и с приятно разхлаждащо питие. То са коктейли, то са бири, то са шейкове, кафета и какво ли още не. Баровете около басейна работят на пълна пара и вие разбира се не може да се въздържите, нали сте във ваканция. За децата да не говорим, те искат ту кока кола, ту сок, ту вода, изморяват се от тичане насам - натам, ожадняват ... това е положението.

Става шест часа. Започва вечерният живот на борда, а той е разнообразен и крие много изкушения. С приятели сте, децата ви са потънали някъде из детските и тийн клубовете, как да не се отбиете в този симпатичен бар за една водка или едно уиски, ей така за отскок. Малко по-късно отивате на вечеря в основния ресторант. То се разбира от самосебе си, ще си поръчате чаша вино или бира, вода и нещо друго и така бордната ви карта непрекъснато влиза в употреба. Лесно е, нали не вадите пари за всяка поръчка...

След ден два решавате да погледнете какво пише в това нещо, наречено бордна сметка и какво да видите. Там вече се мъдрят натрупаните суми за напитки, не стига това, ами всъщност установявате, че освен цената на напитката има и такса обслужване, която е минимум 15% върху цените. Има и още една такса обслужване, т.нар. бакшиши за обслужващия персонал в каютите и в основните ресторанти. Сумите варират при различните компании между 10€ и 13-18$ за човек на ден, а вие сте трима или четирима и то изведнъж си става 40 - 60 евро на ден.... И като добавите разходите за интернет, който си е пределно скъпа услуга на борда на всички круизни кораби, разходите за брегови екскурзии, разходите за покупките във DUTY FREE магазините и още това, онова и какво става? Напускате кораба след 7-10 дни с една солидна сметка, която някак си не сте предвидили предварително, нали резервирахте при толкова ниска цена?

В зависимост от това колко широко скроени сте, ефектът на високите ниски цени, може и да не ви засегне емоционално, но може и да ви остави доста горчив вкус. Ако не искате да се разочаровате, когато изчислявате бюджета за следващото си пътуване, особено ако то е круиз, препоръчваме внимателно да прочетете какво включва цената която плащате за да получите билет за круиз и вместо да се мъчите да изчислите, т.е. да предвидите размера на допълнителните разходи, които ще направите на борда (доста трудна задача), по добре изберете круизен продукт, който ви улеснява максимално от бюджетна гледна точка.

Възниква въпросът, а какъв да бъде този продукт тогава?

ОТГОВОРЪТ Е: PREMIUM ALL INCLUSIVE КРУИЗ

В круизната индустрия, обичайно под формата на All Inclusive се предлагат най-луксозните круизи. Не за да ви излезе евтино, а за да може, когато се качите на борда да се наслаждавате на пътуването, а не да гледате с изумление как бързо набъбва бордната ви сметка. При масовия круизен сегмент, All Inclusive цените са рядкост все още, защото на круизните компании им излиза по-изгодно да ви предложат крузи „без пари“ и след това да ви вземат двойно, тройно или петорно под формата на бордни разходи. 

ВСЕ ПАК ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЕ И ТО СЕ НАРИЧА NORWEGIAN CRUISE LINE. 

Американската компания със странно име, навяващо представи за скандинавска студенина, всъщност е една много модерна и иновативна компания, в която круизният продукт се създава от хора с гореща кръв и сърца и забавлението и приятното прекарване са гарантирани.

Norwegian предлагат най-добре развитата форма на FreeStyle круиз, но има и още нещо, те предлагат

FREESTYLE PREMIUM ALL INCLUSIVE КРУИЗ

А това означава, че всичко, за което говорихме по-горе е включено в цената. Да, точно така, цената, която виждате в интернет рекламите и сайтовете това е точно цената, която реално заплащате за да получите билета за круиз. Т.е ако виждате цена 1299€ за човек за круиз, значи това включва всичко: настаняване; хранене; развлечения; алкохолни и безалкохолни напитки във всички барове и ресторанти на кораба; селекция от Lavazza кафета по време на хранене в основния ресторант; доставка в каютата на 1л. минерална вода, за човек – ежедневно; бакшиши, такси обслужване, пристанищни такси. А това е всичко най-необходимо за вашето безгрижно пътешествие, далеч от тревогите на ежедневието и с напълно фиксиран бюджет!

И какво излиза, че първоначално по-високата цена, всъщност в крайна сметка се оказва по-ниска спрямо общата цена, която бихте платили за друг круизен продукт.
 

   

Ако пък търсите по-луксозна форма на пътуване, но все пак предпочитате да плавате с голям или мега-круизен кораб, за да се възползвате максимално от разнообразните развлечения за възрастни и деца, Norwegian имат нещо и за вас.

НАСТАНЯВАНЕ В ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ (H и S категориите)

Освен, че са Premium All Inclusive, цените за настаняване в апартаменти включват и допълнителни екстри, като например: интернет пакет; борден кредит; безплатна резервация в някои от специализираните ресторанти (по принцип храненето, включено в цената на круиза става в два – три основни ресторанта, но за специализираните френски, италиански, тепаняки, чураскария, стекхаус и т.н. се заплаща допълнително).
 
Да не забравяме, че 

NORWEGIAN СА ЕДНА ОТ МАЛКОТО КРУИЗНИ КОМПАНИИ, КОЯТО ПРЕДЛАГА НАИСТИНА ГОЛЕМИ АПАРТАМЕНТИ

често пъти с отделни спални за родителите и за децата. Гостите в апартаментите се радват на VIP-обслужване и екстри и най-вече имат повече свободно пространство, могат да намерят тишина, спокойствие и уединение дори на едни от най-големите кораби в света, които освен че са забавни, също са шумни и често пъти претъпкани с хора.
 

  


И въпреки всичко казано до сега, веднага ще се намерят скептици, които ще заявят:

ДОБРЕ, НО НИЕ НЕ ПИЕМ. ЗАЩО ДА ПЛАЩАМЕ ЗА НАПИТКИ?

От скоро Norwegian имат решение и за вас - хората, които нямат влечение към алкохола, не пият газирани напитки и изобщо водят здравословен начин на живот, базиран на чистата вода. Ако все пак не сте пълни въздържатели, но сте по-умерени с напитките, тогава...

ЗА ВАС NORWEGIAN ПРЕДЛАГАТ МНОГО СПЕЦИАЛНИ ЦЕНИ ПО ТАРИФА JUST CRUISE

Те включват всичко, предвидено в PREMIUM ALL INCLUSIVE тарифата, но без напитките, т.е. когато и ако поръчате нещо в бар или ресторант, просто го заплащате по съответната цена, чрез бордната си сметка. Е, стои въпросът със скъпата вода от минибара в каютата, но все пак цената по тарифа JUST CRUISE е значително по-ниска от цената по тарифа PREMIUM ALL INCLUSIVE. Имайте предвид, че когато се храните в кой да е от a-la-carte ресторантите, може спокойно да си поръчате чаша питейна вода, т.нар. “Iced-water” и това е напълно безплатно. Безплатни са също филтърното кафе и чая, който ще ви сервират след вечеря. На бюфета има автомати, които са достъпни през цялото денонощие и напитките от тях са също безплатни. Така че за непиещите, тарифа JUST CRUISE е много изгодна, защото им позволява да рачетат бюджета на почивката си предварително, без да го натоварват с плащания за нещо, което по същество няма да ползват.
 
Е, както всяко по-евтино нещо и тарифата JUST CRUISE има някои дребни недостатъци. Тя е валидна само за т.нар. мета-категории IX, OX, BX, MX. Тези категории ви дават възможност да изберете дали каютата да е вътрешна, с прозорец/илюминатор, с балкон или mini-suite, но не ви дават възможност да изберете конкретен номер и разположение на каютата. Това ще направи круизната компания, по нейно усмотрение. Това е цената, която вие плащате, за да ползвате по-евтината форма на круизен продукт на Norwegian. Но не се безпокойте, всички стандартни каюти на борда на корабите на Norwegian предлагат еднакви удобства, така че местоположението на каютата едва ли има толкова голямо значение, особено когато ползвате значително по-ниска цена за круиз. И най-вече

СЕМЕЙСТВАТА С ДЕЦА ДА БЪДАТ СПОКОЙНИ. ЩЕ ИМА МЯСТО ПРИ НИСКИ ЦЕНИ И ЗА ТЯХ!

Метакатегориите IX, OX, BX, MX позволяват резервация при тройна и четворна заетост, въпреки, че номерът на каютата ви не е предварително известен. Това става благодарение на изключително иновативната и умна резервационна система на Norwegian, която отчита факта на настаняване на повече от двама души в една каюта, дори и при резервация за мета-категория.

Главният недостатък на тарифата JUST CRUISE е този, че тя не се предоставя за абсолютни всички круизи на Norwegian, а само за селекция от круизи в Европа, Азия, Австралия, Карибите и Аляска. Освен това компанията лимитира броя на резервациите по тази тарифа, така че

АКО ВИДИТЕ ИЗГОДНА ЦЕНА ЗА НЯКОЯ ОТ Х-КАТЕГОРИИТЕ, ГРАБВАЙТЕ Я!

Не отлагайте резервацията за по-нататък, в очакване на по-ниските цени, които може така и да не се появят. Важно е да се отбележи също, че за разлика от PREMIUM LL INCLUSIVE тарифата, която се комбинира с практически всички видове промоции и бонуси за лоялни клиенти, предлагани от Norwegian, цените по тарифа JUST CRUISE обичайно не могат да се комбинират с отстъпки и бонуси от какъвто и да е характер.Т.е. най-ниските цени на Norwegian са по талифа JUST CRUISE и по-ниски от това което са няма как да станат.

И ако казаното до тук ви се вижда интересно и отговаря на вашите възгледи и нагласи за начина на бюджетиране на ваканцията, то време е да разгледаме самите маршрути за круизи.
 

ПРЕЗ 2018 ГОДИНА, NORWEGIAN ЩЕ ПРИСЪСТВАТ В ЕВРОПА С ОБЩО 5 ГОЛЕМИ КРУИЗНИ КОРАБА.

Norwegian Epic традиционно ще изпълнява 7-дневни маршрути в Западното Средиземноморие, със седмични отплавания от Барселона и Чивитавекия.

Norwegian Spirit, до края на март и след това в периода ноември – декември 2018 ще изпълнява маршрути от Барселона и Малага, до Канарските острови и остров Мадейра. А през пролетните, летните и есенните месеци ще изпълнява много истересна програма от маршрути с прекрасно подбрани островни пристанища из Източното и Западното Средиземноморие.

 

Norwegian Jade, ще пътува из Северозападна Европа – около Британските острови, из Бискайския залив, до Норвежките фиорди и Исландия. От май до юни, отплаванията ще бъдат от Саутхемптън, Великобритания, а от юли до септември от Хамбург, Германия.
 

И накрая черешката на тортата - Norwegian Breakaway. Този кораб ще изпълнява интересен, добре балансиран маршрут из Балтийските столици, с два дни престой в Ст. Петербург и с посещения в Стокхолм, Хелзинки и Талин. Отплаванията са през 10 дни от Копенхаген, Дания или от Варнемюнде, Германия. Пак да припомним, че пътешествието по море е най-изгодният начин да обиколите всичко по-забележително из Балтийско море, като според потребностите си може да резевирате по тарифа PREMIUM ALL INCLUSIVE или по тарифа JUST CRUISE. И още нещо, много важно!

ВЛИЗАТЕ В РУСИЯ БЕЗ ВИЗА

Защото, когато закупите брегови екскурзии за Ст. Петербург от круизната компания, нямате никакви грижи, цената на визата е включена в цената на екскурзиите и вие нямате допълнителни ангажименти във връзка с визовите формалности в Русия.
 

АЗИЯ И АВСТРАЛИЯ СА НОВАТА СТРАСТ НА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА NORWEGIAN

От една две години компанията включи в програмата си серия от чудни маршрути из Австралия и Нова Зеландия, в Югоизточна Азия и до Далечния Изток. През сезон зима - пролет 2018 и есен-зима-пролет 2018-2019, тази супер интересна екзотична програма ще се осъществява с кораб Norwegian Jewel.

Круизи в Югоизточна Азия с Norwegian Jewel
Круизи до Далечния Изток с Norwegian Jewel
Круизи из Австралия и Нова Зеландия с Norwegian Jewel