NORWEGIAN FREE AT SEA CRUISING

NORWEGIAN ОБЯВИХА ТОТАЛНА ЦЕНОВА ПРОМЯНА ОТ 02.04.2019

FREE AT SEA – ТАКА СЕ НАРИЧА НОВАТА ЦЕНОВА СХЕМА, КОЯТО ИЗЦЯЛО ЗАМЕНЯ PREMIUM ALL INCLUSIVE ПРОДУКТА

Две години след въвеждането на PREMIUM ALL INCLUSIVE продукта, Norwegian правят обратен ценови завой и се отказват от този вид тарифи за стандартните категории на настаняване (вътрешни каюти, каюти с прозорци, и каюти с балкони, както и Mini-suite с балкони). All Inclusive цените се запазват само в луксозната версия на FreeStyle круизите и по-конкретно в продукта, предлаган на гостите, настанени в апартаменти от S и H категории.

КАКВО ПРЕДИЗВИКА ТАКАВА ПРОМЯНА?

All Inclusive концепцията, която придоби широка популярност през последните две деситилетия благодарение на евтините почивки в морските курорти на Турция, Испания, някои страни от Северна Африка, както и в курортите за масов туризъм в Мексико, все още не може да намери добър прием сред купувачите на евтини круизни пътешествия. Една от причините е, че себестойността на круизният All Inclusive е доста по-висока от този продукт в хотелиерския туризъм. Анализите показват, че прилагането на ALL INCLUSIVE концепцията е обосновано само при високите класове круизни плавания, където целта всъщност не е  поевтиняване, а малко по-различна.  С други думи, не може да се постигне, за сега поне, утопичната мечта „високо качество за ниска цена“. И след оттеглянето на Norwegian от All Inclusive продуктите, в круизната индустрия това отново остава изцяло запазена марка на луксозните круизни компании. Луксозните круизи са си скъпи по природа и целта на концепцията „всичко включено“ не е да ги направи по-евтини или по-атрактивни, а да ги направи по-удобни за потребителите, които след като платят четири или петцифрена сума за едноседмичен круиз очакват по време на пътувнето да получат най-високо качество от всичко и пълно безгрижие – никакви мисли за цени, промоции, реклами и пр. - с други думи всичко онова, което съпътства продажбата на допълнителни услуги, по корабите от масовия и премиум сегмента на круизната индустрия.
Вероятно има и още причини за връщането към стандартния начин на ценообразуване, но NCL още веднъж показаха, че са една от водещите компании в индустрията, мениджмънтът на която е склонен да експериментира и смело да въвежда необичайни за круизнната индустрия практики, но когато е наложително,  да прави и завой обратно.
 
И така, от 02.04.2019 нататък, цените за настаняване в стандартни каюти, които Norwegian обявява на европейския пазар ще включват:
  • Настаняване в каюта от избраната категория;
  • Пристанищни такси за целия круиз;
  • Хранене пълен пансион в различните основни a-la-carte ресторанти или в бюфета на самообслужване;
  • Филтърно кафе, чай и питейна наливна вода при хранене в основните ресторанти или от автоматите на бюфета;
  • Разнообразна развлекателна програма на борда;
  • Ползване на аквапарка, басейните и спортните съоръжения на борда;
  • Занимания за деца и тийнейджъри според възрастовата група.
Бакшишите за обслужващия персонал и всички екстри ще се заплащат допълнително.
Краткият преглед на ценовите политики показва, че всички круизни компании, с изключение на луксозните, се придържат към стандартните ценови схеми, при които в цените се включва само настаняване, хранене и развлечения на борда. Дори повечето круизни компании обявяват пристанищните такси отделно от цената за круиз, въпреки че те се заплащат задължително, т.е. по същество са елемент от цената на пътуването. Norwegian винаги са правили изключение от това правило, като винаги са обявявали и ще продължат да обявяват ЦЕНИ ЗА КРУИЗ С ВКЛЮЧЕНИ ПРИСТАНИЩНИ ТАКСИ. Техният опит обаче, да спечелят сърцата на европейските любители на евтини ваканции с All Inclusive цени, като че ли се оказа не съвсем успешен. Голямото предимство на тази круизна компания обаче е, че тя внимателно се вслушва в гласа на потребителите, наблюдава ги, изследва ги и се съобразява с общите нагласи и предпочитания на преобладаващите клиенти, в случая от Западна Европа. Затова можем да бъдем сигурни, че малката крачка назад, която компанията прави сега, не след дълго ще се трансформира в преимущество пред другите играчи на пазара. Без съмнение Norwegian са твърдо решени, да възстановят старите позиции и да завоюват нови пространства в средния ценови сегмент, на масовите круизи.  
 

НОВОСТИ В ЦЕНОВАТА КОНЦЕПЦИЯ

Новата ценова концепция се нарича FREE AT SEA и има за цел да предостави на потребителите СВОБОДА, сами да решават какво, колко и как да потребяват. Очевидно хората, които искат да получат „всичко“ и са готови да платят за това адекватна цена, не са твърде много. Осъзнавайки простия факт, че човек не може да има всичко за скромни пари, повечето потребители започват да напасват желанията си според възможностите си. Често чуваме реплики от типа: „ние всъщност не пием и напитките не ни интересуват“ или „е, можем и без интернет, та нали отиваме на почивка, все пак“. Имено за тези потребители Norwegian създадоха концепцията FREE AT SEA, при която пасажерите могат да преценят от какви допълнителни услуги наистина имат нужда и дали да ги закупуват по стандартните цени на кораба или да си ги поръчат още при изготвяне на резервацията за круиз, под формата на пакет срещу известно допълнително заплащане.

И така,

ЗА НОВИ РЕЗЕРВАЦИИ ЗА КРУИЗ, НАПРАВЕНИ СЛЕД 02.04.2019,
КЛИЕНТИТЕ НА
NORWEGIAN МОГАТ ДА ДОБАВЯТ СЛЕДНИТЕ ПАКЕТНИ УСЛУГИ, НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ:

PREMIUM BEVERAGE PACKAGE*

Това е пакет напитки за безлимитна консумация във всички барове и ресторанти на кораба. Пакетът включва широка селекция от маркови спиртни напитки, коктейли, вино на чаши, бутилирана или наливна бира. Всяка отделна напитка не може да надвишава единичната цена от $15. Пакетът включва още наливни безалкохолни напитки (газирани и сокове) и безалкохолна бира. В цената на пакета са включени и 20% такси обслужване, които иначе се начисляват при покупка на напитки по ценоразписа в баровете и ресторантите на борда.

SPECIALITY DINING PACKAGE**

Пакет вечери в специализираните ресторанти на кораба.
Броят на включените вечери зависи от продължителността на круиза:
за круизи с продължителност 3-4 нощувки – пакетът включва 1 вечеря
за круизи с продължителност 5-6 нощувки – пакетът включва 2 вечери
за круизи с продължителност 7-8 нощувки – пакетът включва 3 вечери
за круизи с продължителност 9-10 нощувки – пакетът включва 4 вечери
за круизи с продължителност над 11 нощувки – пакетът включва 5 вечери

Пакетът се прилага за вечери в следните ресторанти: Teppanyaki (японски), Margaritaville, Moderno (чураскария), La Cucina (италиански), Le Bistro (френски), Cagneys (стекхаус).

Този пакет е подходящ за любители на кулинарните преживявания, които искат да опитат различни вкусове и са склонни да платят за това малко повече от стандартната цена на круиза. Ако обаче, изисканите френски блюда, сочните късове месо в чураскарията или прясно приготвените пред очите ви морски дарове не ви привличат, тогава винаги може да се храните в основните a-la-carte ресторанти или на бюфета, където също имате достатъчно голям избор от ястия, за всеки ден от круиза, без да заплащате нищо допълнително за това.

INTERNET PACKAGE

250 минути за круиз с продължителност 7 или повече нощувки
100 минути за круиз с продължителност 3-6 нощувки

Пакетът е общ за цялата каюта. Ползва се с един LOG IN, присъединява се на 1-я пасажер на нормално легло в двойна каюта. Не се възстановяват суми за неизползвани или частично използвани пакети интернет.

SHORE EXCURSION PACKAGE***

По 50$ кредит при покупка на брегови екскурзии. Кредитът се предоставя за каюта, за пристанище.
Например: Резервирате брегова екскурзия за двама пасажери в пристанище Ливорно, при цена 70$ за човек. Общата стойност на резервираните екскурзии за това пристанище ще бъде 140$, срещу тази резервация круизната компания ви предоставя кредит 50$, т.е. вместо 140$ вие плащате 90$ за заявената екскурзия.

FAMILY AND FRIENDS PAY TAXES ONLY

За селектирани дати на отплаване, определени от Norwegian Cruise Line, пасажерите настанени на допълнителни легла в двойни каюти (3-ти и 4-ти гост) могат да пътуват при нулева цена, за тях ще се заплащат само пристанищни такси. Няма ограничение относно възрастта на гостите, настанени на допълнителни легла.

ДОБАВЕТЕ ДВЕ ЕКСТРИ^ КЪМ БАЗОВАТА СТОЙНОСТ НА ВАШАТА РЕЗЕРВАЦИЯ ЗА КРУИЗ ПРИ СЛЕДНИТЕ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ

49€ за гост, за круиз с продължителност от 1 до 6 нощувки
99€ за гост, за круиз с продължителност от 7 до 9 нощувки
149€ за гост, за круиз с продължителност от 10 до 13 нощувки
199€ за гост, за круиз с продължителност от 14 до 17 нощувки
249€ за гост, за круиз с продължителност 18 и повече нощувки
 
^Екстрите измежду които може да избирате са: ПАКЕТ НАПИТКИ, ПАКЕТ ВЕЧЕРИ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ РЕСТОРАНТИ, ПАКЕТ ИНТЕРНЕТ, КРЕДИТ ЗА БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ, СЕМЕЙНА ТАРИФА. Семейната тарифа (нулева цена за пасажери на допълнителни легла, за които се заплащат само пристанищни такси) е валидна само за селектирани дати на отплаване от програмата на Norwegian.

ГОСТИТЕ В АПАРТАМЕНТИ ОТ КАТЕГОРИИ CONCIERGE, SUITE и HAVEN АВТОМАТИЧНО ПОЛУЧАВАТ ВСИЧКИ ЕКСТРИ БЕЗПЛАТНОУСЛОВИЯ НА ПРОГРАМАТА FREE AT SEA

- Програмата се прилага за нови индивидуални резервации за круизи на Norwegian, направени след 02.04.2019;
- Програмата предвижда заплащане на минимална такса в размер от 49€ до 249€ за гост, за круиз, при което гостът може да избере две измежду петте възможни екстри:
ПАКЕТ НАПИТКИ
ПАКЕТ ВЕЧЕРИ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ РЕСТОРАНТИ
ПАКЕТ ИНТЕРНЕТ
КРЕДИТ ЗА БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ
СЕМЕЙНА ТАРИФА;
- Таксата за добавяне на екстри се заплаща за 1-я и за 2-я пасажер в двойна каюта;
- Екстрите може се добавят в резервацията за круиз в момента на заявяването й. В случай на анулиране на резервация за круиз, се прилагат неустойки спрямо стойността на цялата каюта, включително върху добавените екстри;
- За всички гости в една каюта се заявяват един и същи вид екстри;
- Заявяване на екстри е възможно само за гостите, настанени в стандартни каюти (вътрешни каюти, каюти с прозорец, каюти или Mini-suite с балкон);
- Гостите, настанени в апартаменти от категории Concierge, Suite, Haven автоматично получават всички предвидени екстри, без да заплащат за тях допълнителни такси.

*Специфични условия при използването на пакет напитки:
Пакетът се прилага за 1-я и 2-я гост в каютата, настанени на нормални легла. Пакетът се прилага за гости на възраст над 21 години, а за круизи, които не започват и не приключват в Северна Америка или Китай, пакетът е приложим и за гости на възраст между 18 и 21 години.
Пакетът не се прилага за круизите с кораб Pride of America и за круизите с продължителност от 3 до 6 нощувки с корабите Norwegian Sun и Norwegian Sky.
Покупката на пакет напитки осигурява на гостите 20% отстъпка при цените на бутилираните вина, закупувани на борда.
Пакетът напитки не включва: бутилирана вода; бутилирани вина; напитките от минибара в каютата; напитките, поръчвани чрез румсървиса; напитките включени в други видове пакети, предлагани за продажба на кораба; премиум напитки от различни брандове; фрешове; топли напитки с марка Лаваца; енергийни напитки; покупките от автомати за напитки (бутилирани или кенове).
Не се възстановяват суми за неизползвани или частично използвани пакети напитки.

**Специфични условия при ползването на пакет вечери в специализираните ресторанти.
Пакетът се прилага за 1-я и 2-я гост, настанени на нормални легла в каюта. Пакетът се прилага за пасажери на възраст над 2 години. При заупен пакет, гостите могат да се хранят освен във включените специализирани ресторанти, така и във всички останали ресторанти, в които се изисква заплащане на такса за резервация или заплащане по a-la-carte меню. В този случай, гостите заплащат по-ниска такса за резервация.
Например: Имате резервиран пакет вечери в специализираните ресторанти и решавате да посетите цирковото шоу на борда, за което заплащате такса резервация 36$ за човек. Наличието на резервиран пакет вечери обаче, ви предоставя отстъпка от цената на това шоу, която ще бъде 15$ за човек, вместо 36$.
Повече подробности относно цените, на специализираните ресторанти, които не са включени в пакета, се предоставят на борда на кораба. Не се възстановяват суми за неизползвани или частично използвани пакети вечери в специализираните ресторанти.

***Специфични условия при ползването на кредита за брегови екскурзии.
Кредитът за брегови екскурзии се предоставя чрез директно приспадане от цената в случай, че резервациите се правят на борда на кораба и се заплащат чрез бордната сметка на пасажерите. При онлайн резервации на екскурзии, направени преди началото на круиза, клиентът заплаща пълната стойност на заявения тур в момента на резервацията му, но когато се качи на кораба, получава по 50$ борден кредит за заявените екскурзии във всяко отделно пристанище. Така формираният борден кредит, пасажерите може да похарчат за покупка на други услуги на борда на кораба. Кредитът за екскурзии се прилага при резервация на турове за всяко от пристанищата по маршрута, включително за крайното пристанище, но не и за началното пристанище. При престой на кораба в дадено пристанище за повече от един ден, кредитът се предоставя за пристанище, а не за всеки отделен ден от престоя. Например при двудневен престой на кораба в Ст. Петербург, може да закупите брегови екскурзии за всеки от двата дни, но ще получите само еднократен кредит от 50$, за престоя в този град. Не се възстановяват суми за неизползвани или частично използвани кредити за брегови екскурзии.

Всички цени и условия, публикувани в уеб сайта не са гарантирани, докато не бъде направена резервация за конкретна категория каюта/кораб/дата на отплаване. За резервация е необходимо да предоставите имена на латиница (по международен паспорт) и рождени дати на всички пасажери.