CONTITRANS-M-BUDGET

КРУИЗИТЕ НА MSC CRUISES ВЕЧЕ СИ ИМАТ НОВ СОБСТВЕН ДОМ(ЕЙН) ПРИ НАС

 

НОВ УЕБ САЙТ, ПОСВЕТЕН НА MSC CRUISES
КРУИЗИТЕ НА MSC CRUISES ВЕЧЕ СИ ИМАТ НОВ СОБСТВЕН ДОМ(ЕЙН) ПРИ НАС

www.contitrans-m-budget.com

Mediterranean Shipping Company или MSC, е създадена през 1970 година и е собственост на семейство Апонте – неаполитанска фамилия, чиито връзки с морето датират от 17-ти век. Компанията започва с един кораб за превоз на контейнери, но бързо се разраства и достига размерите на глобален контейнерен превозвач, опериращ към днешна дата с повече от 520 кораба в целия свят. През 1988 година MSC закупуват пътнически лайнер, наречен Monterey и обявяват интереса си към круизния бизнес. Създадена е MSC Cruises като дъщерно дружество на MSC Group. През 2003 година новосъздадената круизна компания стартира амбициозна програма за развитие на стойност 5,5 милиарда евро. През следващите години флотилията на MSC Cruises експлозивно нараства, разширява се и географията на районите, в които плават нейните круизни кораби. Басейна на Среиземно море, така или иначе, си остава основен и това е лесно разбираемо – компанията тук се чувства у дома си. Днес, на прага на второто десетилетие от 21-ви век, компанията постепенно излиза от романтичната детско-юношеска възраст – време на бурен растеж, време на опити и грешки, набрала е сили, и вече заема 4-то място след такива величия в круизната индустрия, като ROYAL CARIBBEAN CORPORATION, CARNIVAL CORPORATION и NORWEGIAN CRUISE LINE HOLDINGS.

Продуктът, предлаган от неаполитанската компания, в голяма степен се различава по идеологията си от останалите круизни компании, включително от тези в масовия сегмент на круизното мореплаване.

Това, както и някои други особености, е причината ние от круизна агенция КОНТИТРАНС М да отделим специално място, като предоставим нов ДОМейн на MSC Cruises:

www.contitrans-m-budget.com

Това, което отличава продукта на MSC Cruises от другите, може да се очертае в няколко насоки.
Като нов играч на круизния пазар (за сравнение, Holland America Line е с над 100-годишна история в пътническото корабоплаване), MSC Cruises приложиха възможно най-агресивна ценова политика за пробив и завладяване на пазарни територии. Насочиха се към страни, в които този начин за почивка и пътешествия бе непознат и дори немислим поради ред причини – нисък жизнен стандарт, липса на опит и култура при избора на ваканция и пр. Това до голяма степен трайно определи

НАЦИОНАЛНИЯ И СОЦИАЛНИЯ СЪСТАВ НА КЛИЕНТИТЕ

Дъмпинговите цени, котирани от MSC Cruises на повечето пазари в Европа, особено в източната й част, Азия, Латинска Америка и Африка, направиха невъзможното възможно – служител от среден ранг в произволна компания от източно-европейска държава, с месечната си заплата прекарва седем безгрижни дни в „охолство и разкош“ заедно със  семейството си на борда на нов круизен кораб! И макар времената на изкуствено занижените цени да са назад в историята, има хора,  които са трайно заразени с „вируса MSC“ и продължават да търсят този бранд за своите ваканционни дни, сякаш е еднствен под небето.
По отношение национална принадлежност на пасажерите, MSC Cruises също направиха фантастичен пробив в статуквото. На борда ще чуете каква ли не реч, ще видите какви ли не хора – представители на десетки националности, етности и религии - истински Вавилон!  Логично, все пак, италианската реч доминира над всички останали – италианският пазар е основен за компанията. Италианци са голяма част от пасажерите на борда – ще ги видите навсякъде –  пред асансьорите, в атриума, около басейна, при кафенетата и ресторантите - шумни групи от хора, енергично жестикулиращи и винаги дискутиращи някакви важни теми! И разбира се, за да спечели сърцата на повече хора по света, компанията в пълна степен експлоатира „италианското“ – италианска храна, италианска музика, италиански дизайн, италиански... списъкът е дълъг и работи чудесно за популяризиране на марката MSC.

СПЕЦИФИЧНЕН КРУИЗИЕН ПРОДУКТ

По-опитните круизни фенове знаят, че корабите от флотилията на една круизна компания, макар да са различни по размер и година на производство, предлагат в общи линии един и същи продукт, специфичен за бранда. Това е като при хотелските вериги – ако човек отсяда в хотели на HILTON, например, дали ще е в Берлин, Токио или София, това, което ще намери в хотела като сервиз, обзавеждане, удобства, храна и пр. е горе-долу едно и също – стандарт на веригата.  
При хотелите спазването на стандарта е нещо добро – хората са наясно с това, което ще получат и не очакват осебени изненади. При круизите, унифицираният продукт е нож с две остриета – спазването на стандарта при настаняването на борда, качеството на обслужване, храната, забавленията и т.н. е хубаво да бъде следван неотклонно, особено когато нивото е високо. Но все пак, круизните пасажери, особено тези, които пътуват по-често, а броят им нараства стремително, биха се отегчили ако всяко ново пътуване прилича на предходното и няма никакви промени и  никакви изненади.    
Увлечени по бързия растеж и налагане на марката си, MSC Cruises достигнаха неочаквани резултати в унификацията на продукта си. Корабите им са като две капки вода, изградени по един и същи проект, с еднакъв екстериор и интериор. Дори корабите от различен клас не се отличават особено помежду си. Това има дълбок икономически смисъл – така компанията спестява огромни средства при строителството, обзавеждането и експлоатацията на флота. За сметка, естествено, на разнообразието. Но идеологията на нискобюджетните компании е да се предостави шанс на хора от най-широки социални слоеве да опитат магията, наречена МОРСКИ КРУИЗ! До голяма степен, клиентите на масовите круизни компании са наясно с тази постановка и нямат нищо против известен компромис с качеството или съдържанието на услугата заради ниската цена. MSC Cruises са пълни отличници в тази дисциплина. Упоритостта и уменията им в налагането на този стил круизен продукт, доведе дори до това, че за мнозина думата „круиз“ се свързва единствено и само с „MSC“. Това е факт и ние се съобразяваме с него. И логичен довод да предоставим на този круизен бранд заслужено отделен уебсайт.
Спецификата на MSC-продукта има и други измерения. Такива са, например, круизните дестинации, маршрутите, регулярността, продължителността на престоя в отделните пристанища и др.

КРУИЗНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ НА MSC CRUISES

Маршрутите на MSC CRUISES, подобно на маршрутите на останалите компании от масовия круизен сегмент, се разработват при спазване на няколко основни линии:
Маршрутите да бъдат с продължителност, съответстваща на предпочитанията на основната потребителска група на компанията. За MSC CRUISES стандартът е 7 дни (7 нощувки) на борда. Предлагат се и по-кратки круизи, но те обичайно са „сегменти“ – парченца от нормални круизи, на които има повечко непродадени каюти. Съществуват и по-дълги круизи, но те са свързани основно с препозиционирането на някои кораби от един круизен регион в друг. Такива са трансатлнтическите круизи, круизите от Европа до Африка или от Европа до Азия, всички обединени под наименованието гранд круизи. Гранд круизите се осъществяват рядко, по един или два пъти в годината.
Маршрутите да бъдат регулярни. Това означава, че един и същи маршрут се повтаря многократно в рамките на един сезон, дори в продължение на много години. Причината за липсата на каквото и да е разнообразие в маршрутите се корени в профила на потребителската група. Предимно млади хора и семейства с деца, които са по-непостоянни в предпочитанията си и след като веднъж са пътували на круиз в Седиземно море, едва ли ще предприемат същото пътуване през следващата година. През следващата година обаче, се очакват още много млади хора и семейства с деца да пожелаят да пътуват на същия този маршрут, който се изпълнява вече пета или десета година. В това няма нища странно, просто такава е идеологията на масовите туристически продукти и в частност на масовите круизи. Всъщност, при круизите от масовия сегмент, акцентът пада върху кораба – колкото по-голям, толкова по-добре. Огромните кораби винаги впечатляват и привличат. Плаването и забавленията на борда на гигантския бял лайнер взимат превес над самия маршрут, който всъщност не е толкова важен за пасажерите.  Времето, което гостите прекарват на борда, е по-важно за тях самите и, естествено за круизната компания. Маршрутът е от второстепенно значение.
Престоят в круизните пристанища да бъде кратък и пасажерите да прекарват повече време на кораба. По-продължителен престой на кораба в пристанище означава за круизната компания по-големи разходи. Повече време с пасажери на борда пък означава повече приходи за компанията. На борда, гостите харчат парите си за напитки, игри и забавления, за разни стоки и услуги и още безчет привлекателни неща. Тук е мястото да припомним, че MSC Cruises предлагат възможно най-изчистените от съдържание цени в круизната индустрия. Ценитете на MSC cruises включват само най-необходимото: настаняване, хранене, пристанищни такси и някои развлечения на кораба. Всичко останало се счита за екстра и се заплаща допълнително, включително водата, която поръчвате в каютата или в ресторантите и баровете на борда. Този ценова концепция, подобно на low-cost авикомпаниите, е характерна предимно за нискобюджетните круизни компании, защото прави круизите да изглеждат евтини. Да, ако човек се лишава от това или онова, круизът му ще бъде относително по-евтин. Въпросът е обаче дали човек отива на круиз за да пести или за да харчи пари? Ако се поотпуснете и решите да опитате от благата и съблазните на борда, за да усетите, че сте на почивка, все пак,  нещата започват да изглеждат по-различно и цената на пътуването може да се окаже твърде солена. Този начин на ценообразуване и привличане на клиенти е пълна противоположност на цените за круизи на компаниите от луксозния сектор, където първоначално плащате повече, но разходите ви на борда са значително по-ниски, а при ултра-лукс круизите се свеждат практически до нула. Та, казано по друг начин, евтините круизи може да ви излязат скъпо, защото при определени обстоятелства, след като теглите чертата на края на пътуването, цената за нискобюджетния круиз може да се е изравнила с цената на някой All Inclusive круиз от по-висок клас, но така или иначе, масовите круизи затова са масови, защото ги предпочитат повече хора.
Всяко пристанище от маршрута да се използва за настаняване и напускане на нови пасажери. MSC Cruises са абсолютно ненадминати по отношение на тази характеристика на маршрутите. Има круизи, особено в Западното Средиземноморие, при които практически всяко пристанище представлява начално и крайно пристанище. По този начин един круиз с включени шест пристанища, може да бъде открит в шест различни версии. Например: от Генуа до Генуа ; от Марсилия до Марсилия, от Месина до Месина, от Неапол до Неапол, от Палма Де Майорка до Палма Де Майорка и т.н. Това непрекъснато движение на хора с багаж, които се настаняват или напускат кораба, може да се стори досадно на някои от гостите, но за други е предимство. Интересното при тези версии на един и същи круиз е това, че цените за настаняване от различните начални пристанища може да се различават драстично. Все пак обаче, когато си избирате маршрут, отчитайте и факта, че много ниската цена за дадена вариация на круиза, може да е свързана с много висока цена на самолетните билети до съответното начално пристанище, както и със значително по-сложни самолетни връзки.

ЦЕНОВАТА ПОЛИТИКА НА MSC CRUISES ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДЕЦАТА

Някои от вас, вероятно помнят времената, когато децата пътуваха напълно безплатно на корабите на MSC Cruises. В съзнанието на потребителите, това е компания при която децата пътуват безплатно и до ден днешен, въпреки че това отдавна не е така. За един относително кратък период от време, ценовата политика на MSC Cruises по отношение настаняването на деца на допълнителни легла беше видоизменена и звучеше така: децата пътуват безплатно на MSC CRUISES, за тях се заплащат само пристанищни такси. Преди няколко години и на това беше сложен край, като децата бяха разделени на две възрастови групи, такива до 12 години и такива от 12 до 18 години. За по-малките, цените за круиз останаха нулеви, като се заплащаха само пристанищни такси, а за по-големите деца цените имаха някакво измерение, макар и нищожно малко. Все пак и децата са хора, и те консумират разни неща, и на тях се полага обслужване, та дори по-специално, а всичко това струва пари и никоя компания не може да игнорира този факт. Към днешна дата, нулеви цени за деца на допълнителни легла може да се намерят само на корабите, които са слабо натоварени, в ниските сезони и в дестинации, където интересът от страна на потребителите е по-слаб. За тези случаи, „безплатните деца“ са стимул за резервация. За много от круизите обаче, за децата се плаща, като цените може да се увеличават многократно в зависимост от заетостта на кораба. Затова, вече не може да очаквате нулеви цени за децата по време на Новогодишен, Великденски или друг празничен круиз, или пък при резервация на круиз в Европа през юли и август.
Специфичните особености на круизния продукт, предлаган от MSC Cruises, както и много други елементи от цялостната политика на тази круизна компания, популярността и феноменалния ръст през годините, заслужават специално внимание и ни провокираха да им отдадем необходимото внимание, като им посветим един отделен уеб сайт:

www.contitrans-m-budget.com

Така, надяваме се, феновете на италианския бранд ще могат по-лесно и бързо да намират желания кораб, маршрут и дестинация за следващото им морско пътешествие.