С ДЕЦА НА МОРЕ (НА КРУИЗ)

КРУИЗИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО
 

СЕЛЕКЦИЯ ОТ КРУИЗИ НА MSC CRUISES В ЗАПАДНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ
(отплавания през май 2018)

СЕЛЕКЦИЯ ОТ ALL INCLUSIVE КРУИЗИ В ЗАПАДНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ, НА NORWEGIAN CRUISE LINE
(отплавания през май 2018)

СЕЛЕКЦИЯ ОТ ПРЕМИУМ КРУИЗИ НА CELEBRITY CRUISES В ЗАПАДНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ
(отплавания през май 2018)

СЕЛЕКЦИЯ ОТ КРУИЗИ В ЗАПАДНО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ, С НАЙ-ГОЛЕМИЯ КОРАБ В СВЕТА
SYMPHONY OF THE SEAS
(отплавания през май и юни 2018)

С ДЕЦА НА МОРЕ (НА КРУИЗ)

 

Вероятно много от вас се досещат, че заглавието на тази статия е намигване към едноименната  българска комедия с Георги Парцалев от недалечното минало. С деца на море е весело и забавно, хубаво и приятно, а когато предстои круиз, настроението е на върха! Изборът на круиз е една приятна част от цялата емоция, но този етап изисква цялата ни сериозност, за да вземем правилното решение и да избегнем комични, а понякога и не до там смешни ситуации по време на пътуването.
 

Преди около 10-15 години, някои круизни компании поеха курс към разширяване на възрастовите граници на  клиентелата си и насочиха усилията си за привличане на млади хора в активна възраст, пътуващи със семействата си, включително малки или по-големи деца. Конструкцията и оборудването на корабите трябваше да бъде съобразено с тази политика и днес всички сме свидетели на фантастичното преобразяване на огромна част от световната круизна флотилия. На борда вече може да видите всевъзможни съоръжения и атракции, предназначени за деца и техните родители. Горните палуби на някои кораби по нищо не отстъпват на добрите наземните атракционни паркове. Наред с това, круизната индустрия в наши дни създаде и обучи многохилядна армия от предимно млади хора, чието единствено задължение на кораба е да се грижат и забавляват децата от различни възрасти. Семействата с деца заемат сериозен пазарен дял в туристическата индустрия и естествено, първи към тях се обърнаха круизните компании от масовия сектор – Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Carnival Cruises, MSC Cruises. Към днешна дата обаче, освен в масовия сегмент, създаването на благоприятни условия за пътувания с деца и предоставянето на атрактивни цени за тази група клиенти вече е част от търговската политика на някои компании в премиум и дори в луксозния сектор на круизната индустрия.
 

“KIDS CRUISE FOR FREE”

Подобни анонси са често срещани в наши дни и на са за подценяване. Не винаги трябва да се приемат  буквално, но винаги означават предоставяне на възможно най-добри ценови условия за пътуване с деца на определени кораби и дати на отплаване.  Резултатът е доволни родители, щастливи деца и не по-малко доволни круизни компании. Да не забравяме, че науката не е намерила, а и няма намерение да търси, лек за „круизния вирус“. Стига децата и техните млади родители поне веднъж да опитат насладата, наречена круиз, спасение няма! Вирусът започва да работи и така  круизната индустрия се подсигурява с твърди фенове за години напред.
 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, КОГАТО ИЗБИРАМЕ КРУИЗ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО?

КОЙ ПЪТНИК Е ДЕТЕ?

В круизната индустрия няма строга дефиниция на това що е дете. Различните компании боравят с това понятие различно. Ако става дума за цената на пътуването, за някои компании възрастовата граница се пресича на 12 години, за други на 16, за трети на 18. Ако става дума за услугите, които даден пътник може или не може да ползва на борда на кораба, тогава възрастовата граница е 21 години, за всички американски компании, а това са 10 от 11-те компании с които работи круизна агенция CONTITRANS M. Единствено при MSC Cruises, която е европейска компания, границата на пълнолетието е 18 години. Това е възрастта, която определя дали даден пътник може да консумира алкохол, да бъде настанен в каюта без придружител (възрастен над 21 или над 18 години) и да има право да посещава нощните клубове и някои други зони на борда, определени само за възрастни.
 

ИМА ЛИ ОТСТЪПКИ ОТ ЦЕНАТА ЗА КРУИЗ, КОГАТО ПАСАЖЕРЪТ Е ДЕТЕ ИЛИ БЕБЕ?

Що се отнася до цената на пътуването, тук е мястото да отбележим, че в 99% от случаите, при които децата пътуват при намалени или дори нулеви цени, става дума за настаняването им на допълнителни легла в двойни каюти. При настаняване на дете на нормално легло в двойна каюта, за него цената е като за възрастен. Възможни са обаче изключения. Имено те попадат в този 1% от случаите, при които резервацията се прави по промоционална тарифа, според която за дете, настанено на нормално легло да се заплаща по цени за възрастен с намаление  до 40%.

ПЪТУВАНЕТО С БЕБЕ Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО НА БОРДА НА КРУИЗЕН КОРАБ!

Родителите получават всички удобства и прекрасни условия за пътуване. За повечето круизни компании, за бебета се считат деца до 2 години. По-важно е да знаете, че бебето също е пасажер и трябва да има собствено легло. С други думи, аргументът „а ма то е малко и ще спи в нашето легло“ не върви при круизите. По правило всеки пасажер, пък бил той и невръстно бебе, трябва да има собствено легло. Затова при пътуване с бебе, трябава да търсите каюта при тройна, а не при двойна заетост и за бебето също се плаща нещо, освен ако в даден момент тарифата, по която се прави резервацията, не предполага нулева цена. И още нещо важно във връзка с бебетата – пасажери, обичайно има рестрикции относно минималната възраст на бебето. В зависимост от компанията и/или от маршрута, изискването може да е за 6, 12 или 18 навършени месеца към датата на отплаване, за да бъде прието бебето като гост на борда.
 

От казаното до тук е ясно, че родителите трябва внимателно да се информират относно ценовите условия, при които ще пътуват децата им. За да няма грешки е необходимо още в процеса на запитването за круиз да се посочат точните рождени дати на децата.

 

Важен момент при уточняването на ценовите условия за пътуване с деца на вече избран круиз е изясняването на възможността за създаване на реална резервация за настаняване на цялото семейство, което често пъти предполага двойна каюта с едно или две допълнителни легла, а понякога и по-сложни конфигурации от каюти. Това може да се изясни само чрез дирекна комуникация с круизните консултанти от агенция CONTITRANS M, които лесно ще проверят наличностите от свободни каюти за тройна и четворна заетост и какви са конкретните цени за желаната дата на отпаване. Разбира се, всичко това става съвсем ясно и придобива вид на оферта едва, когато се направи реална временна резервация за круиз.   

И така, след като сме наясно с възрастовите регулации, на дневен ред идват въпросите:
 

КОГА, КЪДЕ И КАК?

По-долу ще се опитаме да споделим нашия опит и знания с надеждата да направим вашия избор по-лесен и правилен.  

МАРШРУТ ИЛИ КОРАБ – КОЕ Е ПО-ВАЖНОТО?

За децата, независимо от възрастта им, дестинацията определено не е приоритет №1. Те имат друга, различна от нашата, ценностна система. Ето например, как изглежда подредбата на детските приоритети: Ще имам ли компания от себеподобни, с които да беснея на борда?; Ще има ли бърз интернет? Тове е въпрос от изключителна важност за децата от всички възрастови групи; Колко и какви басейни ще има на кораба?; Ще има ли дискотека за деца? А има ли сърф-симулатор?; А има ли баскетболно игрище?; A зип-лайн, ролба, картинг, 4D кино.... и още и още? С други думи:

НЕ Е ВАЖНО КЪДЕ, А КАК ЩЕ СИ ПРЕКАРАМ КРУИЗА!

Музеите, галериите, катедралите, замъците, дворците и крепостите са далеч назад в системата от интереси при децата и тийнейджърите. Същото, в голяма степен е валидно и за такива подробности, като нивото на лукса, интериорния дизайн, качеството на обслужването – неща на които ние, възрастните, държим особено и разчитаме да получим по времето на пътуването, но за децата те никак не са важни. За възрастните обаче, дестинацията е важен елемент от предстоящото пътуване и причините за това са най-разнообразни. Тогава идва най-важният момент при избора на круиз

ПОСТИГАНЕ НА КОНСЕНСУС ИЛИ КОМПРОМИС МЕЖДУ ПРИОРИТЕТИТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ И ДЕЦАТА

За щастие, съвременната круизната индустрия предлага възможност за щастливи дни на борда както на възрастните пасажери, така и на техните малки спътници! При това на твърде приемливи цени.

РЕЦЕПТАТА Е ПРОСТА: ТЪРСЕТЕ ГОЛЕМИЯ КОРАБ И НЕ ОБРЪЩАЙТЕ ТОЛКОВА ВНИМАНИЕ НА МАРШРУТА!

Мега-лайнерите на компании като Norwegian Cruise Line, MSC Cruises и Royal Caribbean от масовия сегмент, наред с някои кораби от флотилията на Princess, Celebrity Cruises и Holland America Line от премиум-сегмента, са проектирани, построени и обзаведени така, че пасажерите, без оглед на пол и възраст, да нямат и минута скука на борда! Маршрутите на големите кораби се изработват на принципа

ВАШАТА ДЕСТИНАЦИЯ Е ВАШИЯТ КОРАБ!

Маршрутите, изпълнявани от мега-корабите, са предимно 7-дневни, включват обичайно познати градове в най-популярните круизни региони - Средиземно море и Карибите. Посещаваните пристанища имат добре оборудвани терминали за посрещане и бързо обработване на огромен брой пасажери (понякога над 10-15 хил. на ден). Мнозина българи са били неколкократно в Барселона, Рим, Неапол, Генуа, Марсилия, Палма и други средиземноморски градове, често включвани в маршрутите на големите круизни лайнери. Това обаче не означава, че не трябва да ги посещаваме отново и отново – със сигурност там винаги може да се намери нещо ново, нещо изненадващо, което да ни очарова и възхити. А тези, които ще възкликнат „ Е, вече сме били там“, нека помислят колко години подред са ходили в един същи хотел на Халкидики без да им е омръзнало.
 

Има и още нещо, много важно, което не трябва да забравяме: круизният кораб е изключително сигурна и отлично защитена зона, в която децата са максимално предпазени от всякакви опасности или изкушения, съществуващи в курортите на сушата.  Къде другаде, бихте могли да оставите дете на 8-10 години да играе на воля с другите деца, без да се налага непрекъснато да е пред погледа ви? Къде другаде ще разрешите на вашия тийнеджър да изчезва с часове, а вие да нямате грижа с кого е, къде е и какво прави и пр.


жте селекциите от летни круизи на следните кораби):И като говорим за големи кораби с много развлечения и с прекрасни условия за посрещане на семейства с деца, списъкът от такива гиганти, които ще пътуват из Западното Средиземноморие през лятото на 2018 е забележителен (ви

(Royal Caribbean)

Symphony of the Seas;
Jewel of the Seas;

(MSC Cruises)

MSC Seaview;
MSC Divina;
MSC Fantasia;
MSC Meraviglia;

(Norwegian Cruise Line)

Norwegian Epic

С ДЕЦА НА МОРЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО ИЛИ ПРЕЗ ЗИМАТА? 

Отговорът е лесен: и през лятото, и през зимата! Круизите с ваканционен характер в Средиземно море са предимно през лятото – обяснимо и много удобно защото през лятото са големите ученически ваканции. Това е и сезонът на отпуските за родителите. Не трябва да забравяме обаче, че Карибско море е чудесна целогодишна плажна дестинация. Карибските круизи са най-релаксиращите и приятни пътешествия – слънце, море, плажове и палми, никакво бързане, никакви усилия. Всеки ден – нов остров и нов плаж, кой от кой по-хубави. В сухия период (ноември-април) температурата на въздуха през деня варира от 25 до 30 градуса, а на морето 27-29 градуса. Идеални условия за морска почивка! Независимо от отдалечеността на региона, цените за круизна ваканция из Карибските острови са напълно съизмерими с разходите, които едно семейство би направило за зимна ски-ваканция в Германия, Италия или Франция, да не говорим за Швейцария. Ето селекции от круизи из Карибско море, с няколко кораба, които са абсолютна класика в жанра „с деца на море“:
 

Allure of the Seas,
Oasis of the Seas,
Harmony of the Seas,
Norwegian Escape,
Norwegian Getaway,

КОИ КРУИЗИ И ДЕСТИНАЦИИ НЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ДЕЦА?

Има круизни дестинации, които са много привлекателни, но ако възнамерявате да пътувате с децата, добре е да помислите дали това е най-удачният вариант. Факторите, които ще наклонят везните на вашето решение могат да бъдат най-различни - възрастта на детето, неговия характер и темперамент, неговите интереси и желания, климатичните условия на избраната круизна дестинация, вида на круизния продукт и др. Например, Балтийските столици и Норвежките фиорди са относително близки и лесно достъпни круизни региони, в тях също оперират големи кораби и то през лятото. Едно пътуване с малки деца, на възраст под 10 години обаче, трябва да се обмисли обстойно.

Круизните маршрути из Балтика са много интересни, но пътуването е твърде интензивно, програмата е крайно наситена. Всяка сутрин - нов град, ставане рано, закуска набегом за да не изпуснем бреговата екскурзия, после цял ден обиколки, посещения, разходки... Помислете добре дали вашите деца ще се радват на подобно преживяване. За круиз в Балтика е подходящо да се мисли когато децата навлезнат в по-напреднала юношеска или младежка възраст - тогава пътуването ще е интересно и приятно за всички. Круизите из фиордите са по-различни – тихи и спокойни. Корабът плава бавно из студените води, а отстрани природата ни предлага невероятни величествени красоти. За нас, възрастните – великолепна наслада. За децата – скука! Лято е, ама няма плажове, няма басейни, няма водни пързалки...прохладно е.

С други думи, по-добре ще е да отложим круиза из Норевежките фиорди докато децата не поотраснат.

Удобни за семеен круизен туризъм дестинации са:

Западното Средиземноморие 

(Италия, Франция, Испания);

Източното Средиземноморие

(гръцки острови в Егейско и Адриатическо море);

Кариби, Флорида и Бахами

Мексиканската Ривиера;

Хаваите;

Арабските Емирства.

Не особено подходящи за пътуване с малки деца са маршрутите около Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия, Азия и Африка.
 

Продължителността на пътуването е важен елемент при избора на круиз. Маршрути с продължителност от порядъка на 18-20 и повече дни, независимо къде се осъществяват, обичайно са предпочитани от баба и дядо, които са работили усилено дълги години, осигурили са добре старините си и сега разполагат с  цялото време на света. Тези круизи са привлекателни и за хора със свободни и творчески професии, които могат да планират свободното си време по различен начин или пък търсят подходящи пътешествия, които да им донесат вдъхновение, емоционално и интелектуално зареждане.  Хората в активна възраст, като цяло, грижливо планират и разпределят кратките дни на отпуската си между зимата и лятото, между планината и морето, а когато има и деца, трябва да се съобразят и с техните ваканции. Накратко, по-продължителните круизи не са за млади семейства с деца, освен ако децата не са много малки (все още не ходят на училище). Все пак обаче, някои продължителни круизи, които не са особено интензивни от дестинационна гледна точка, може да са добър вариант на пътуване за младо семейство с малко дете или бебе.
 

Видът на круизния продукт (масов, премиум, луксозен) също е от съществено значение за избора на круиз за цялото семейство. Продуктите от високия премиум и луксозен сегмент не са за пътуване с деца. Корабите са чуствително по-малки, построени и обзаведени така, че пасажерите да получат максимум удобства, тишина и спокойствие. Развлеченията на борда също са съобразени с възрастовата категория на пасажерите, с техния социален и интелектуален статус. Маршрутите, често пъти, включват пристанища и дестинации, абсолютно безинтересни за представителите на бъдните поколения, но в очите на зрелите и улегнали пасажери са очарователни райски кътчета. Все пак и това правило има изключения. Например, круизни компании като Princess Cruises, Holland America Line и Celebrity Cruises обявяват атрактивни цени за настаняване на деца на допълнителни легла в двойни каюти, като понякога тези цени са равни на нула! Включително без заплащане на пристанищни такси.

Някои круизни компании като Regent Seven Seas Cruises или AMA Waterways, макар и в най-луксозния сегмент от този пазар, също понякога предоставят много гъвкави условия за пътуване с деца. Както споменахме по-горе, това са изключения, а не линия в ценовата политика. Целта е да се постигне запълняемост на местата при определени кораби, в определен момент от годината. Наличието на такива изключения обаче, може да е добре дошло за онези клиенти, които държат да получат продукт от най-високия сегмент и в същото време да пътуват заедно с децата си. Едно практично решение за случаите в които ви е трудно да направите компромис с високото качеството на продукта за сметка на други фактори, е
 

РЕЗЕРВАЦИЯ ВЪВ ВИП-ЗОНАТА ИЛИ В ЛУКСОЗЕН АПАРТАМЕНТ?

Повечето круизни кораби, позволяват настаняване на гости в луксозни апартаменти. Тук е мястото да подчертаем това, че резервирането на апартамент на борда на кораб води до получаване на повече удобства, лукс, екстри и пр., но никога не води до поевтиняване на круиза. Т.е пътуването ви няма да стане по-евтино ако резервирате апартамент с две спални, с възможност за настаняване на общо 4 или 6 пасажери, но със сигурност ще стане по-удобно в много отношения. Идеята за съществуването на този тип настаняване е да се удовлетвори търсенето имено на тези клиенти, които трудно правят компромис с качеството.

При две от компаниите, с които работи круизна агенция CONTITRANS M, тази тенденция е придобила особено интересна проява. Повечето от корабите на тези компании разполагат и с VIP-зони от типа „кораб в кораба“. Това са MSC Cruises с техния популярен YACHT CLUB и Norwegian Cruise Line с аналогични зони, наречени THE HAVEN. В тези зони получавате гарантирано VIP-обслужване, повече пространство, възможност за уединение и спокойствие. Получавате екстри, като например апартамент с 2 или 3 напълно самостоятелни спални и обща дневна и трапезария, ако резервирате апартамент в THE HAVEN на Norwegian и продуктът е изцяло All Inclusive. И най-важното, родителите имат възможността да се наслаждават на уединение, лукс и първокласно обслужване, без да лишават децата си от предимствата на големия многолюден кораб -  шумни забавления, спорт, игри, басейни, пързалки и пр., които са достъпни за всички пасажери, включително и за тези от VIP-зоната.

С пускането в експлоатация на корабите MSC Meraviglia, MSC Seaside и MSC Seaview, MSC Cruises правят още една крачка в развитието на VIP-зоните – в тях вече има вътрешни апартаменти (без изглед към морето). Ако се чудите, какъв ще е този луксозен апартамент пък без балкон и изглед към морето, помислете дали това не е идеалното решение ако пътувате с бавачка, която да се грижи за вашите едно, две или три деца? С резервация в YACHT CLUB на един стандартен плюс един вътрешен апртамент (значително по-евтин), постигате всички цели накуп: луксозен продукт и настаняване за по-голям брой хора при умерен бюджет на пътуването; осигурявате всякакви удобства и развлечения за децата си; получавате мечтаният личен комфорт и спокойствие.

И след като разказахме кои круизи СА и кои НЕ са особено подходящи за родители с деца, ще завършим с оптимистичната констатацията, че идват все по-светли времена за мама, татко и мен! Само в края на настоящата и през 2018 година предстои да бъдат въведени в експлоатация 5 великолепни гиганта, предназначени за всички, ама действително за всички любители на морето, слънцето и веселия безгрижен живот. А условията за деца на тези нови кораби са повече от фантастични. Така че, уважаеми родители, подготвяйте се все по-често да чувате „мамо, татко, кога пак ще ходим на круиз“?!!ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ ПРЕДЛАГАМЕ НЯКОЛКО ВИДЕОКЛИПА: