НОВИЯТ КОРАБ MSC SEASIDE - АМБИЦИИ И РЕАЛНОСТИ

 

ПРЕДСТОЕШЕ "КРЪЩЕНЕ" НА НАЙ-НОВИЯ КРУИЗЕН КОРАБ ОТ ФЛОТЛИЯТА НА НЕАПОЛИТАНСКАТА MSC CRUISES - MSC SEASIDE

Покана за церемонията дойде в началото на октомври – донякъде неочаквано, защото ставаше дума за американския пазар и малко късничко, може би защото бе от италианци. Да си призная все пак, бяхме поласкани и приятно изненадани. Предстоеше „кръщене“ на най-новия круизен кораб от флотилията на неаполитанската MSC Cruises, създаден с идеята да плени и очарова северноамериканския турист. За целта, събитето съответно бе определено да се състои не някъде в Европа, както винаги до сега, а в Маями - световната столица на круизната индустрия – амбициозно и претенциозно! Типично за MSC.

Обичайно церемониите по кръщаване на круизни кораби са пищни, направо помпозни мероприятия защто новият кораб е преди всичко добра надежда, възможност и радост! Той ще е добра работа и осигурен живот за десетки хиляди хора, за други - надежда за печалби, а за трети, корабът е нова възможност за почивка и развлечения, кръстосвайки морета и океани. Наред с бизнес шефове от висшите ешелони, на тържества от този тип присъстват важни персони от социални и политически сфери -  представители на местната и централна власт, занаменитости от филмовата индустрия, известни певци, артисти и пр. Медиите са също сред поканените – колкото повече шум се вдигне около събитието, толкова по-добре. Агенти по продажбите, т.е. такива като нас, са важна част от присъстващите защото круизната компания  очаква в кратки срокове да разучим продукта (кораба и всичко свързано с него) и да започнем  да го продаваме всеки на своята територия, при това час по-скоро. Естествено, американските колеги бяха доминиращата част от агентийското присъствие. Имено от тук идваше приятната тръпка за нас - от Европа бяхме поканени само ние от CONTITRANS M и неколцина колеги от Германия и Италия. Това означава, че като доказани отличници в дестинацията Флорида и Карибско море, а и за други круизни региони, разбира се, ние ще сме натоварени да презентираме в Европа новото чудо на MSC!

Подробности за кораба знаехме още от април тази година, когато на поредния конгрес на CLIA (Cruise Lines International Association) във Форт Лодърдейл, Флорида, италианците буквално ни проглушиха с реклами и информация за новия им флагман. Конгресният център бе окичен с пана и трансперанти с изображения на кораба. Присъствали сме на повечето CLIA - форуми във Флорида и Канада, където фирми от круизната индустрия рекламират доста разточително, но такава рекламна агресия, каквато MSC осъществиха през април 2017 никога не бяхме виждали.
Ясно беше още тогава, потвърди се и сега преди Коледа, че MSC упорито настъпват към заветната цел – САЩ и Канада – най-апетитния круизен пазар. Трудна цел, няма спор. Установяването на Северноамериканския пазар ще е тежка и болезнена за MSC битка, която няма да има нищо общо с постигнатите  до сега  безкръвни победи - нахлуването преди време в девствени и лесно достъпни територии като Бразилия и Аржентина, Южна Африка и дори Европа. Тук, в Северна Америка, нещата са съвсем различни и подходът би трябвало да бъде също различен. MSC обаче използват стария, работещ по други географски ширини сценарий.
Наблюдавам от няколко години действията им във Флорида и смея да твърдя, че до сега особен прогрес не се забелязва. Ако не броим, разбира се, присъствието в Куба – трябва да им се признае пазарния нюх, бързата и адекватна реакция – бяха сред първите, които организираха круизи около „Острова на Свободата“ . Така или иначе, корабите на MSC, които плават из Карибско море, приютяват предимно нискобюджетни гости от Латинска Америка и Европа. Американският пасажер е опитен  и не вижда основания за промяна в предпочитанията си - не се доверява на новопоявилия се италиански играч, независимо от по-атрактивните му цени. Американците знаят, че ниската цена при круизите обичайно означава некачествен продукт, а в Америка малцина са тези, които пестят за сметка на качеството и собствения си комфорт.

MSC SEASIDE, това е името на най-новият кораб, който ще плава под Малтийски флаг, но ще бъде базиран в Маями, наред с корабите на прочутите Carnival, Royal Caribbean, Regent Seven Seas, Azamara, NCL и други отдавна утвърдени круизни компании. Така неаполитанците искат да покажат, че и те вече се нареждат сред „големите батковци“ и заслужават внимание.

ЗВЕЗДИТЕ НА ЦЕРЕМОНИЯТА - АНДРЕА БОЧЕЛИ, РИКИ МАРТИН, СОФИЯ ЛОРЕН

Да се върнем към церемонията и последващото запознанство с кораба. Организаторите очевидно имаха амбицията да осъществят силно впечатляващо и запомнящо се шоу. Това обаче някак си не се получи. Като цяло, американците са доброжелателна, сравнително възпитана и търпелива публика.  Но огромна грешка прави този, който подценява интелекта на привидно наивните и добродушни американци и си позволява да злоупотреби с толерантността им. За съжаление, нещо такова се получи на церемонията. Непремерени хвалебствени речи по собствен адрес, произенесени на недобър английски от неособено атрактивни оратори бързо доведе до безразличие и неприкрито отегчение сред по-голямата част от  публиката. Последвалата културна вълна - Андера Бочели и хор на дечица от Хаити предизвика у всички присъстващи силно разочарование – не, не поради някакъв проблем с гласа на големия певец. Просто изпълнение в зала, без каквато и да е акустика, сглобена от пластмасови панели и платнища, бе меко казано нелепо. А последвалите оглушителни децибели на Рики Мартин и компания, пак в същата пластмасова шатра, бе капак на мъчителната за  всички присъстващи церемония.  Дори уважаваната кръстница на всички MSC круизни кораби, очарователната на времето си София Лорен, не можа с присъствието си в Маями да заличи привкуса на комплексарска грандомания и провинциализъм в церемонията по кръщаването на MSC SEASIDЕ. Жалко, наистина. Изпитахме горчивина и съжаление защото нескопосания сценарий и лошата режисура на тържеството развалиха празника, включително и за хората от американската секция на компанията, някои от които познаваме лично като скромни, умни и работливи хора.

Иначе самият кораб, гръмко анонсиран на церемонията като началото на нова ера в 300-годишната(!) история на MSC, е красив и елегантен като всички други от флотилията. Това с 300-годишната история обаче ми напомня малко за рекламите на българските бири, които, оказва се, до една са с история над сто и кусур години. Както и да е, явно да имаш многовековна история е всемирна тенденция в рекламата.

Първите впечатления от кораба са приятни – новото си е ново. Хората с опит в круизните плавания бързо се ориентират в обстановката и започват да оценват предимствата и недостатъците, скрити в  детайлите. Приятно впечатление правят няколкото на брой просторни външни басейни – корабът ще плава в райони с топъл климат и наличието на басейни и шезлонзи около тях е особено важно за приятното прекарване на дните в морето. Храненето на борда е от първостепенна важност. Бюфетът е мястото, където повечето пасажери закусват, обядват а и вечерят. Тук бюфетът е просторен, добре аранжиран, а храната по гондолите впечатлява с разнообразието си. Шумно е, но това е обичайно за върховите часове, когато голяма част от хилядите обитатели на борда се отправят за храна към бюфета. Основният ресторант е уютен, мебелите са красиви и  удобни. Особено атрактивни са откритата и закритата зона за деца. Аквапаркът е впечатляващ, децата от всички възрасти ще бъдат наистина щастливи и доволни от преживяването, което им предстои.

Друг, особено важен елемент при оценка на условията за пътуване на един кораб, е комфорта в каютата. Размерите на спалнята и тоалетната, мебелиравката, наличието на място за дрехи, обувки и други принадлежности. Големината на балкона и какви мебели има на него. За съжаление, в това отношение MSC SEASIDE получава оценка „Слаб 2 минус“ по шестобалната скала! Тясна каюта, малък балкон, неудобна тоалетна. Душ-кабината може би ще е добра за гости от Юго-източна Азия, но 90% от обитателите на Американския континент ще бъдат силно затруднени при ползването й. Средния европеец също ще има проблеми с къпането тук. Гардеробът и шкафчетата са с абсурдно малки размери и категорично недостатъчни за двама несуетни пасажери, резервирали 7-девен круиз. А повечето каюти са предназначени да побират и 4 човека. Катастрофа!

И ВСЕ ПАК ИЗХОД ОТ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ИМА - НАРИЧА СЕ YACHT CLUB

За пасажери, желаещи повече простор и удобства, тишина и спокойствие, MSC SEASIDE, както и другите по-нови кораби на компанията, разполага с VIP-зона, наречена YACHT CLUB. По принцип, яхт- клубовете при MSC са едно добро компромисно решение между качество, удобство и цена. Препоръчваме го горещо на тези, които са склонни срещу несъществено завишение на цената да получат нещо наистина добро. При SEASIDE интересното е, че яхт-клуба разполага и с вътрешни апартаменти, естествено на по-скромни цени. На въпроса ни как кореспондира лукса с вътрешните каюти, получихме съвсем адекватен отговор: „Много семейства пътуват с деца – малки или поотраснали тийнеджъри, баби, дядовци, детегледачки и пр. И за да няма компромис с удобството и качеството на пътуването, главата на голямото семейство може да намери една щадяща джоба комбинация от резервации на вътрешни апартаменти и апартаменти с балкони в яхт-клуба, удобни и уютни за цялата фамилия. И не на последно място, в яхт-клуба всички се радват на предимствата на All Inclusive круиза с VIP-обслужване и VIP-екстри.

Обслужването на пасажерите е друг важен аспект при оценката на един кораб. Не можем да съдим за обслужването сега, поради факта, че на борда се намират все важни гости и персоналът е специално инструктиран за целта. Всички са любезни, отзивчиви и се стараят да бъдат полезни. Не е тайна обаче, че обслужването не е силна страна в работата на MSC. Често пъти оплаквания и рекламации валят като градушка, клиенти са недоволни и не желаят да пътуват повече с тази компания, но ниските цени привличат нови неопитни клиенти, склонни на компромиси в качеството заради малкото пари и така се неутрализира отрицателния ефект от неудачите при обслужването. В Америка обаче този номер трудно ще мине. Пазарът е наистина огромен, но тук ниската цена не е оправдание за лошо качество.

Двудневното ни пребиваване на борда на новия MSC SEASIDE беше достатъчно да видим и усетим хубавото и не до там хубавото. Без съмнение, новият кораб ще е добър коз в  ръцете на MSC за пробив в играта на масовия сегмент от американския круизен пазар. Любопитен съм да  видя дали ще го изиграят умело обаче. Защото само след една година нито ще е коз, нито ще е добър – корабът просто няма да е нов вече. А както е известно, конкуренцията не спи. MSC SEASIDE трябва да привлече вниманието към себе си в много кратки срокове, незабавно, иначе компанията със сигурност ще загуби състезанието за високоплатежния американски турист. Пожелаваме успех от сърце.

КАКВО НОВО В БЪДЕЩЕ?

През лятото на 2018 година, MSC Cruises ще пуснат в експлоатация още един кораб от същия клас, MSC SEAVIEW. Той обаче е предназначен за Европейския пазар, където интрига липсва напълно  – успехът е гарантиран на 100%. След неудачите на COSTA Cruises през последните години и особено след катастрафата на Costa Concordia, MSC Cruises е категоричен лидер в най-нискобюджетния сегмент на круизния пазар в Европа, оставяйки далеч зад себе си дребните играчи като Celestial, Pullman, Aida и прочие. Новият MSC SEAVIEW със сигурност ще увеличи тази дистанция още повече!

НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА МАРШРУТИТЕ

Маршрутите на MSC SEASIDE и MSC SEAVIEW няма да ви смаят с някакви нови атрактивни пристанища или с разнообразие в дестинациите, но в случая маршрутът няма кой знае какво значение. Предполагаме, че за повечето почитатели на MSC Cruises, тези два кораба сами по себе ще бъдат атракция, особено за онези, които се престрашат да похарчат малко повече за себе си и да резервират настаняване в YACHT CLUB. Побързайте, защото броят на апартаментите е ограничен и за някои дати на отплаване VIP-зоната е практически запълнена. За повече информация, молим прегледайте детайлните ценови таблици към отделните дати на отплаване, публикувани към отделните круизи.

Текст и снимки: круизна агенция CONTITRANS M Ltd.