КРУИЗИ ОТ ПИРЕЯ (АТИНА) - ЛЯТО 2021

ВСЯКА СЕДМИЦА С НАЙ-НОВИЯ КОРАБ CELEBRITY APEX
Настъпи дългоочакваният момент! Круизната индустрия е готова за рестарт. Изглежда става дума не са само намерения, а за съвсем реални действия, които ще доведат до това, из световните морета и океани отново да плават красиви круизни кораби, превозващи хиляди гости, жадни за приключения, забавления и готови на всичко, за да върнат отнетата им свобода.  
Celebrity Cruises e първата измежду големите круизни компании, която обяви рестартиране на бизнеса си в Европа, чрез програма от ежеседмични круизи из Гръцките острови в Егейско море, Кипър и Израел. Отплаванията са всяка седмица от Пирея - круизното пристанище на гръцката столица Атина. Круизите се изпълняват с

НАЙ-НОВИЯ КРУИЗЕН КОРАБ CELEBRITY APEX

Този кораб е втория по рода си от т. нар. EDGE-клас. Това е много голям круизен кораб с обем около 130 хил. GT, но капацитетът му е приятно сведен до 2900 гости. Съотношението голям обем : среден или малък капацитет е изцяло в полза на гостите. За по-малко хора е предвидено повече жизнено пространство. Корабът има много палуби с общи части, както вътрешни така и външни. В безбройните зали, заведения, места за спорт, забавления и почивка може да намерите всичко което си представяте, а може би и нещо, което не сте виждали до момента. Каютите също са просторни, прекрасно обзаведени, със стилен дизайн и функционална мебелировка. Всеки детайл е изпипан до съвършенство. Целта е да ви е приятно, да се възхитите, но най-вече да ви е удобно. Защото всеки знае, че когато дизайнът е самоцел, той се превръща в излишък или дори в неудобство, но когато всичко е обмислено и направено така, че да чувствате дори по-добре отколкото у дома си... е, тогава казваме, че дизайнерите са си свършили работата. Пример за това е новият дизайн на каютите с балкони, наречени

INFINITЕ VERANDA STATEROOMS

Това не са обичайните каюти с балкон, които познавате от други кораби. Верандата на INFINITЕ каютите е част от общото пространство, която по желание на гостите, може да се ползва като дневна или като истински балкон. Достатъчно е само да спуснете междинната преграда и да отворите прозореца, при което получавате класическата каюта с балкон. По-опитните пасажери знаят, че по време на круиз с кораб от масовия, а дори и от премиум класа, камериерите рядко почистват и подреждат верандата. Качественото и пълно почистване на каютите, включително и на балконите, е запазена марка само за луксозните круизи. При INFINITЕ каютите, този проблем е напълно решен. Като част от помещението, верандата се почиства ежедневно, така че да ви бъде приятно да я ползвате в отворения или в затворения й вариант.

  

Друга много важна подробност за новия круизен кораб Celebrity Apex е тази, че на борда има общо

ЧЕТИРИ ОСНОВНИ A-LA-CARTE РЕСТОРАНТА

в които се сервира различна кухня - гръцка, италианска, френска и смесена европейска. Това е голямо предимство, тъй като осигурява разнообразие във вечерната програма на гостите. Бюфетът, който е най-удобното място за закуска и обяд, а защо не и за вечеря, тъй като е напълно неформален и не предвижда никакъв етикет по отношение на облеклото, през лято 2021 обаче, ще функционира почти като a-la-carte рестрант. Храната ще бъде изложена на показ, както обикновено, но гостите няма да могат да се обслужват сами, а ще разчитат за това на услугите на сервитьорите. Това е новата обичайна практика, която беше възприета от всички круизни компании с оглед да задоволят завишените изисквания за хигиена и безопасност на борда, произтичащи от пандемията COVID-19. За сметка на някои дребни неудобства, причинени от противоепидемичните мерки обаче в момента круизите на Celebrity Cruises са All Inclusive, което означава:

ALLWAYS INCLUDED

 Пакет алкохолни и безалкохолни напитки (наливни вина и бири; спиртни напитки; ликьори; коктейли; бутилирана вода; сокове; кафе)
 Интернет достъп за всички пасажери
Бакшишите за обслужващия персонал в каютите
 

ЛЕТНИТЕ КРУИЗИ СА ДОСТЪПНИ САМО ЗА ВАКСИНИРАНИ ГОСТИ!

Иска ни се или не, това са новите житейски реалности съпътстващи пандемията COVID-19. Някои круизни компании прецениха да обявят круизи само за ваксинирани пасажери. Това ще позволи по-свободнато движение на хора на брега, при акостиране в различните пристанища от маршрута. И въпреки, че Celebrity Cruises все още не са обявили точно как ще става слизането на брега, все пак имено масовата ваксинация се очаква да бъде ключът към свободата. Надяваме се, че гостите на Celebrity Apex няма да бъдат задължени да слизат на брега само и единствено с брегови екскурзии, закупени срещу допълнително заплащане. Какви точно ще бъдат правилата обаче, предстои да разберем в следващите 1-2 месеца преди откриването на летния круизен сезон през юни 2021. Дори изискването за задължителна ваксинация да ни се вижда дискриминационно, то лека полека си пробива път в различните сектори на туристическата индустрия, която не може да стои затворена втора поредна година и се налага да предприеме мерки, дори ако те не са съвсем популярни сред широката публика.  Така че, ако вие сте "антиваксери", вероятно това четиво не е за вас. Що се отнася до децата на възраст до 18 г., не се безпокойте, за тях няма да има изискване за ваксинация, тъй като такава все още не е разрешена от СЗО и различните здравни власти. Децата ще могат да се настанят на борда на Celebrity Apex само срещу представяне на отрицателен PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа преди датата на отплаване.

Какво да кажем на онези от вас, които се притесняват, че пътуването в условия на продължаваща пандемия крие много рискове. Тук е мястото да отбележим, че все още е в сила програмата на Celebrity Cruises за анулиране на потвърдени резервации при облекчени условия, наречена 

CRUISE WITH CONFIDENCE

Тази програма предвижда следното:
- ако резервирате круиз с дата на отплаване до 04.05.2022 г., т.е. напълно покрива летния сезон на 2021 г. 
- и ако потвърдите резервацията си за круиз с плащане на депозит или баланс най-късно до 31.05.2021 г.,
- то след това, може да анулирате резервацията си до 48 часа преди датата на отплаване, без да обяснявате причината за анулирането и без да представяте каквито и да е документи,
- като спрямо вашата резервация няма да се приложат стандартните неустойки за анулиране.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ПРЕДПЛАТЕНИТЕ СУМИ?

Те ще бъдат преобразувани в кредит за бъдещ круиз, т. нар. Future Cruise Credit (FCC). Кредитът ще може да ползвате спрямо следваща нова резервация за круиз, отговаряща на следните две условия:
- да бъде направена най-късно до 30.04.2022 г.
- да бъде за круиз с дата на отплаване най-късно до 30.09.2022 г.

Програмата Cruise With Confidence представлява много гъвкава политика спрямо анулирането на потвърдени резервации за круизи, която е напълно в унисон с обстоятелствата в момента и защитава в голяма степен правата на пътниците.

Друга особеност на летните круизи с круизен кораб Celebrity Apex е тази, че 

РЕЗЕРВАЦИИ СА ВЪЗМОЖНИ САМО ЗА КАЮТИ С БАЛКОН ИЛИ ЗА ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ

Няма да се правят резервации за вътрешни каюти и каюти с прозорец. Причината за това ограничение е ангажиментът, който круизната компания поема пред здравните власти, да осигури повече пространство на гостите, за сметка на допълнително намаляване на капацитета. За Celebrity Apex това означава автоматично намаляване на капацитета с 20%, т.е. при максимално запълване на всички налични за резервации каюти, на кораба ще има най-много 2300 гости вместо предвидените 2900. Две хиляди и триста гости на борда на 130 хил.-тонен кораб си е доста сериозен показател за високото качество на предлагания от тази компания круизен продукт. Разбира се, високото качество автоматично изключва ниските цени, така че 

НЕ ОЧАКВАЙТЕ НИСКИ ЦЕНИ ЗА КРУИЗИ СЪС CELEBRITY APEX

Това е круизен продукт за клиенти, които са склонни да бръкнат по-дълбоко в джоба си, но да получат най-доброто. А круизите със Celebrity Apex със сигурносто попадат в категорията "най-доброто от круизната индустрия". Така че, насладете се на прекрасните маршрути. В тази страница няма да говорим за дестинациите, защото те говорят сами по себе си:

ЕГЕЙСКА ГЪРЦИЯ - КИПЪР - ИЗРАЕЛ

Вече сте пътували по тези места? Е, добре, но не сте пътували по тези места със Celebrity Apex. Затова, резервирайте! На лоялните круизни клиенти, на тези непоправими ентусиасти, които нямат търпение да стегнат куфарите и в ушите им да звънне медения глас на стюардесата, която казва 'boarding completed', пожелаваме 

ПОПЪТЕН ВЯТЪР, БЕЗПРОБЛЕМНО ПЪТУВАНЕ И ЩАСТЛИВО ЗАВРЪЩАНЕ СЛЕД КРУЗА СЪС CLEBRITY APEX

И още нещо, до Атина може да пътувате със самолет, но може да ползвате и личния си автомобил. До пристанището в Пирея има удобен подземен платен паркинг, на който може спокойно да оставите автомобила си срещу напълно сносна такса. Пътуването от Промахон до Атина е само по магистрален път, става бързо и безпрепятствено.