КРУИЗИ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ С NORWEGIAN CRUISE LINE

ЕДНА FREESTYLE СЕДМИЦА ИЗ ГРЪЦКИТЕ ОСТРОВИ ПРЕЗ ЛЯТО 2021
Най-сетне дочакахме! След близо година и половина глобална принудителна пауза, круизните кораби отново ще се изпълнят с гости, усмивки и добро настроение. Круизната индустрия започва да работи полека-лека, макар и на по-бавни обороти, но това е ново начало!   Екипажи, обслужващ персонал и агентите на брега – всички сме вдъхновени, изпълнени с оптимизъм и мотивирани повече от всякога. Няколко от най-големите круизни компании вече обявиха плановете си за тази година. В статията ще ви разкажем за предстоящите круизи на Norwegian Cruise Line (NCL)

На 25.07.2021 г. очакваме чудесният кораб Norwegian Jade да отплава от пристанището на Пирея, Гърция на първото си 7-дневно морско пътешествие – събитие, което всички ние така дълго очаквахме. Компанията планира през остатъка от летния сезон, което означава до 07.11.2021 този кораб да осъществява един и същи маршрут, с отплавания всяка неделя от Пирея. Маршрутът на круиза е Пирея – Ираклион, Крит – Родос – Миконос – Олимпия, Катаколон – Корфу – Санторини – Пирея. Маршрутът е интересен и наситен - всеки ден ви очаква нова дестинация, ново пристанище. За някои от вас, може би, тези острови са познати, но предлагаме да прочетете представянето на отделните пристанища по-долу и твърде възможно е да намерите нещо интересно, което не сте виждали или правили все още. Norwegian възнамерява да осъществява един и същи маршрут през цялото лято. Причината е необходимостта да се изготвят подробни COVID-протоколи за слизане на гостите на брега в отделните пристанища, които да бъдат одобрени от местните здравни власти и които да може да се изпълняват безпроблемно от всички участници – пасажерите, круизната компания и местните туроператори. NCL вече обяви официално, че гостите ще могат да напускат кораба в междинните пристанища самостоятелно, а това ще означава, че както преди, пасажерите ще имат възможност да прекарат времето си в различните пристанища от маршрута по три възможни начина.

КАК ЩЕ СЛИЗАТЕ НА БРЕГА В ПРИСТАНИЩАТА ОТ МАРШРУТА

    

Първият вариант е да слезете самостоятелно на брега. Така ще разполагате изцяло с времето си без да се съобразявате с някаква предварително направена организация и с други хора. Посещаваните дестинации са много дружелюбни и такъв подход е често срещан. На ваше разположение са китни калдъръмени улички, изпълнени с цветя и слънце, ще може да поседнете в  някое уютно кафене или таверна, ще може да се разходите или да вземете такси до някой близък плаж. Подаръците и сувенирите са задължителни от всяка дестинация – няма как иначе. По-трудно ще е да разгледате някой от археологическите, историческите или природните обекти, с които е известна съответната дестинация, тъй като това ще изисква малко по-сложна логистика, предварителна информация и организация.

Вторият вариант е да останете на борда. Когато повечето гости са слезли на брега, целият кораб е ваш!  Всички басейни, слънчеви палуби и барове са ваши!  Всички места за хранене и развлечения работят през целия ден, така че един щастлив и безгрижен слънчев ден на борда със сигурност ще ви допадне. Е, пълно щастие няма защото оставайки на борда, ще се лишите от изкушенията и изненадите, които  всяко едно пристанище предлага на посетителите. Така е, но пък това не е последния ви круиз, нали?
  
Третият вариант е да се включите в организирана от круизната компания брегова екскурзия. Ако никога не сте посещавали даден остров, тогава препоръчваме да се запишете на екскурзия, която включва онези забележителности, с които дестинацията е световно известна. Да, всички включени в маршрута дестинации са СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ. Например, разгледайте двореца Ахилион в Корфу, двореца Кносос на остров Крит – най-известният археологически обект от ерата на Минойската цивилизация. В никакъв случай не пропускайте разходката из живописното селце Ия на остров Санторини. Там ще се уверите, че на живо гледката от ръба на вулкана е още по-прекрасна отколкото на снимка. Посетете руините в Олимпия – родното място на олимпийските игри и разбира се разгледайте експонатите в археологическия музей, които са наистина впечатляващи. На остров Родос обезателно идете до Линдос, а след това се разходете из средновековния град Родос. И разбира се не пропускайте да си направите снимки на едни от най-популярните в света фото-стоп места на остров Миконос.
 
   

Ако обаче, вече сте били на някои или дори на всички острови по маршрута, тогава може да си прекарате времето по съвсем различен начин. Нещо от сорта на слънце, блестяща морска вода, плаж и пак слънце, приятна сянка под чадър и разхлаждащи напитки за да бъде удоволствието ви пълно и завършено. Круизът е добра възможност  да направите един тур до някои от най-красивите плажове на Гърция, като започнете от курортното градче Дасия на остров Корфу, продължите със страхотния плаж Калафати на остров Миконос и с плажа Периволос на остров Санторини. Последният е особено впечатляващ с вулканичния си пясък и невероятно чистата и прозрачна морска вода. Един ден на този плаж означава зима без болести. Наистина! Да не забравяме, че Санторини е вулканичен остров и предлага едни от най-невероятните гледки в Егейско море, включително и на този плаж. И за да бъде ваканцията ви завършена може все пак да погълнете малко култура или история из тези толкова впечатляващи дестинации. На остров Родос, например, може да се отклоните от стандартните туристически пътеки и да направите кратка обиколка на известни религиозни светини на основните деноминации – православие, католицизъм, ислям и юдаизъм. Под вещото ръководство и съпътствани от увлекателния разказ на експерт теолог, ще посетите джамията, построена по поръчка на Ибрахим паша (велик везир по време на управлението на Сюлейман Великолепни) през 16-ти век, ще влезете в най-старата синагога в Гърция. Ще посетите католическата църква Санта Мария, в която има красиви стенописи и православната църква "Св. Фануриос" (Св. Фанурий е покровител на брака и християнското семейство). Тази безкрайно любопитна обиколка ще ви даде един нов поглед към нещо, което вече знаете, но може би не осъзнавате – религиозната толерантност е неотменна част от културата и бита на истински древните нации. А на остров Крит, който е толкова богат и необятен, е ... там няма как да видите много неща само за един ден, но може да изберете например пътуване сред живописната провинция на юг от Ираклион до селцето Крусонас, разположено в полите на планината Ида. Ще посетите близкия манастир Св. Ирена, датиращ от 16-ти век и ще видите как тече животът в този най-отдалечен край насред Средиземното море. Всъщност, може би тук ще усетите онова невероятно чувство на нещо мило и познато, далечен спомен от детството или жива картина от разказите на баба ви. 
Надяваме се, да сме успели да ви заинтригуваме. Средиземното море е необятно и крие безброй прелести, така че всяко уж добре познато нещо може да бъде преоткрито и да ви изненада.
 
    

Не на последно място, трябва да напомним, че NCL предлага най-изгодните пакети от допълнителни услуги в круизната индустрия.

САМО ЗА 99€ ЗА ГОСТ, ЗА 7-ДНЕВЕН КРУИЗ, ПОЛУЧАВАТЕ FREE-AT-SEA ПАКЕТ ЗА ДВЕ ЕКСТРИ

Може да изберете 2 от 4 възможни екстри, които са:
- Богата селекция от алкохолни и безалкохолни напитки, налични за консумация във всички барове и ресторанти на борда (описание);
- Две вечери в някои от специализираните ресторанти на кораба. Може да избирате измежду френски или италиански ресторант, бразилска чураскария, стек хаус и японско тепаняки;
- Отстъпка от цената на резервираните брегови екскурзии – по 50$ за каюта, за пристанище;
- Интернет пакет – 250 минути
Подробно описание на FREE-AT-SEA пакетите може да прочетете ТУК.

Като говорим за брегови екскурзии обаче, нека да обясним как може да се ползват екстрите.

ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА НА БРЕГОВИТЕ ЕКСКУРЗИИ

Получавате по $50 отстъпка от цената на бреговите екскурзии, закупени предварително и платени с банкова карта или закупени на борда на кораба и платени чрез бордната сметка. Отстъпката се предоставя на гостът, чието име е на първо място в резервацията. Ако например резервирате екскурзия за двама на остров Родос, на стойност по $45 за човек, тогава за първия гост не заплащате нищо, а за втория заплащате 45$. Ако обаче екскурзията е на стойност 90$ за човек, тогава за първия гост заплащате 40$, а за втория 90$. Ако възнамерявате да ползвате брегови екскурзии в поне две или в повече пристанища от маршрута, тогава препоръчваме да закупите FREE-AT-SEA пакет, с включена екстра „отстъпка от цената на бреговите екскурзии“.

КАК ЩЕ ПРЕКАРВАТЕ ВЕЧЕРИТЕ СИ НА БОРДА НА КОРАБА

Както преди - ще има забавления и шоу програми. Всички заведения ще работят. Може да вечеряте в един от двата основни ресторанта на кораб Norwegian Jade - Grand Pacific или Alizar. Може да вечеряте също на бюфета, в неговата вътрешна част - Garden Café или на откритата тераса - The Great Outdoors. Важно е да отбележим обаче, че през това лято, поради COVID-протокола, бюфетът ще работи подобно на a-la-carte ресторант, т.е. ще може да поръчвате колкото и каквато храна желаете, но тя ще ви бъде сервирана от обслужващия персонал.
Други опции за вечеря са специализираните ресторанти, от които безплатен е азиатския ресторант - Jasmine Garden, а за останалите ще се нуждаете от предварителна резервация и ще заплатите символична такса. Вечерята се заплаща в т. нар. SPECIALITY RESTAURANTS - Cagney's Steakhouse, Moderno Churrascaria - бразилски ресторант, Le Bistro - френски ресторант, Sushi, La Cucina - италиански ресторант, Teppanyaki - японски ресторант. Тук е мястото да припомним, че ако имате закупен FREE-AT-SEA пакет, с включена екстра „вечеря в специализиран ресторант“, ще получите две безплатни вечери в някои от специализираните ресторанти по ваш избор.
Вечерта ще работят и всички барове, така че ако сте любители на този тип заведения, ще имате много „работа“ защото баровете са доста на брой и твърде разнообразни: Magnum's Champagne & Wine Bar, Malting's Beer & Whiskey Bar, Mixers Martini & Cocktail Bar, Sake Bar, Sugarcane Mojito Bar, Spinnaker Lounge, Jade Club, Bliss Lounge, The Pit Stop и Topsiders Bar. Всички тези места предлагат чудесна обстановка и най-разнообразни напитки. Още по-добре ще ви бъде, ако имате закупен FREE-AT-SEA пакет, с включена екстра „пакет напитки“. Тогава ще имате широк избор от безплатни питиета, а само за някои по-специални селекции ще се доплаща.

    
 
И така, седемте дни на круиза ще отминат бързо и неусетно и ще дойде време да се завърнете у дома. Що се отнася до пътуването до Атина и обратно, трябва да знаете, че през лятото ще има удобни директни полети между София и Атина с Aegean и Bulgaria Air. Възможно е да се наложи да предвидите една-две нощувки преди или след круиза в Атина или в Пирея. Пътуването с кола до Атина и Пирея е много добър вариант. Магистралата не е особено натоварена, има удобни места за почивка и освежаване. Пътува се бързо и приятно. Недалеч от круизния терминал в Пирея има голям подземен обществен паркинг, на който може да оставите колата си за седмица срещу съвсем приемлива такса. Така че, пътуването до столицата на южната ни съседка не е проблем, още повече, че гръцкото правителство вече обяви график за постепенна отмяна на рестрикциите по отношение на пътуванията с цел туризъм. През това лято в Гърция ще се влиза или с негативен PCR-тест, или с ваксинационен сертификат. И тъй като Norwegian Cruise Line изисква

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ ПАСАЖЕРИ

то вие ще трябва да разполагате с ваксинационен сетрификат така или иначе, поради което няма да се налага да си правите допълнителен PCR-тест. Подробности и актуална информация за здравните изисквания при пътуване до Гърция може да получите на следния уеб сайт: https://travel.gov.gr/#/
И за да сте напълно спокойни когато резервирате и заплащате круиз из Средиземно море с Norwegian Cruise Line през това лято, имайте предвид, че спрямо всички нови резервации за круиз, за отплавания до 31.10.2021 г. ще се прилага

ПОЛИТИКАТА PEACE OF MIND

Тази политика на круизната компания предоставя по-гъвкави условия за анулиране, при които вместо да загубите пари, плащайки неустойка за анулиране, ще може платените от вас към круизната компания суми да се трансформират във FCC (Future Cruise Credit). За да се възползвате от политиката Peace of Mind в случай, че се наложи да анулирате резервацията си за круиз, трябва да направите това не по-късно от 15 дни преди датата на отплаване. FCC, получен при такъв тип анулиране, ще може да се прилага за нови резервации за круиз, направени до 1 година от издаването на кредита, за круизи с дати на отплаване до 31.12.2022.
 
И след като казахме почти всичко съществено за круизите на NCL през лятото на 2021 година, остана само да изберете подходящата за вас дата на отплаване и предпочитаната категория каюта и да ни се обадите на тел. 0879 521 006 или да ни пишете на имейл info@contitrans-m.com , за да ви направим резервация.
Детайлно описание на маршрута и подробни ценови таблици за различните дати на отплаване ще намерите в страницата на круиза.
 

ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ КРУИЗИ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ И В КАРИБИТЕ

В края на летния сезон, Norwegian Cruise Line предвижда да възобнови и круизната дейност в Западното Средиземноморие и в Адриатическо и Йонийско море. От началото на месец септември, към флотилията ще се присъединят и корабите Norwegian Epic и Norwegian Getaway. Norwegian Epic ще осъществява 7-дневни круизи из италиански и испански пристанища с отплавания всяка неделя от Барселона и всяка сряда от Чивитавекия. Круизът включва пристанища на островите Палма де Майорка и Сардиния, както и посещения в Неапол и Ливорно. Малко по-дълги средиземноморски крузи ще изпълняват кораб Norwegian Getaway, през септември и октомври 2021 г. Отплаванията са от Чивитавекия, а маршрутът включва Дубровник, Корфу, Санторини, Миконос, Катаколон, Неапол и Ливорно.

Използваме възможността да ви съобщим също, че освен круизи в Егейско море, през това лято, кораби на Norwegian ще плават и в Карибите. Два много интересни круиза, съответно с начално и крайно пристанище в Доминиканската република и в Ямайка. Вярно е, че пътуването до Punta Cana или до Montego Bay  е малко по-сложно в условията на продължаваща пандемия, но все пак възможности има. Най- привлекателното в случая е това, че за тези 7-дневни круизи в Карибско море няма да се нуждаете от виза за САЩ, т.е.

КАРИБСКИТЕ КРУИЗИ СА НАПЪЛНО БЕЗВИЗОВИ

Още по-интересна възможност предоставят 7-дневните карибски маршрути, които ще се изпълняват с кораб Norwegian Jewel, с начално и крайно пристанище в Панама. Тези круизи ще включват пълно преминаване през Панамския канал от Пасифика до Карибско море или обратно, а освен това ще влизат в едни от най-прекрасните карибски острови – тези от групата на Холандските Антили – Аруба, Кюрасао и Бонер. Това е една много приятна възможност за тези от вас, които обичат да пътуват из топли и екзотични дестинации през зимата. Круизите през Панамския канал ще се осъществяват в периода ноември 2021 – март 2022 г.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАРИБСКИТЕ КРУИЗИ БЕЗ ВИЗИ