КРУИЗИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2021

АКТУАЛИЗАЦИЯ НА COVID-19 ПРОТОКОЛИТЕ НА КРУИЗНИТЕ КОРАБИ
В първите дни на април, най-сетне беше обявено официалното рестартиране на круизното корабоплаване, планирано за сезон ЛЯТО-2021. За сега само четири от общо седемте круизни компании, с които работи круизна агенция КОНТИТРАНС М, обявиха конкретни маршрути и дати на отплаване за предстоящия сезон. Това са: Norwegian Cruise Line (NCL) и Royal Caribbean Cruises, чиято насоченост е масовия пазар, Celebrity Cruises с премиум круизен продукт и Seabourn Cruises от луксозния сегмент. Все още обаче не са отменени многобройните рестрикции, наложени от държавни и местни администрации по цял свят. Затова рестартът на круизната индустрия няма да е лесен.  Възобновяването на дейността започва стъпка по стъпка – първоначално с изразен регионален характер, т.е. ще се осъществяват лимитиран брой круизни маршрути с лимитиран брой кораби, в ограничени региони на пътуване и при спазване на сериозни противоепидемични мерки. Това означава, че когато говорим за рестарт на круизите през това лято, съвсем нямаме предвид, че всичко просто ще продължи от там където спря през февруари 2020 г. Доста неща вече ще бъдат различни, за хубаво или не толкова, но туризмът тази година няма да е такъв какъвто го познаваме от миналото. Морските пътешествия през лятото на 2021 г. ще имат някои съществени особености, които следва да имате предвид преди да вземете решение за евентуално пътуване с кораб.

РЕГИОНАЛНИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Към момента споменатите круизни компании са обявили 7-дневни маршрути с множество дати на отплаване от юни или от юли 2021 нататък до края на сезона през октомври или ноември. Но маршрутите са само в регион Източно Средиземноморие и по-конкретно из гръцките острови в Егейско и/или в Йонийско море, Кипър и в някои случаи Израел. Norwegian обяви и два варианта на летни круизи в Карибите, без необходимост от американски визи, тъй като отплаванията са от Доминиканската република и от Ямайка и не включват пристанища в САЩ. Това е добра новина за тези, които отдавна си мечтаят за карибски круиз, но без американски визи. Друг е въпросът как точно ще се пътува от Европа до тези държави в карибския басейн. Истината е, че тези два маршрута са предназначени основно за гости от САЩ и Канада, но би могло да бъдат резервирани и от пасажери от Европа или Азия, стига да успеят да си намерят подходящи полети до Ямайка или Доминиканската република.
Така че, засега изборът на желаещите да плават през 2021 г. се свежда предимно до круизи из гръцките острови, с евентуално включени пристанища в Кипър и Израел. Не е много, но все пак е добре като за начало, особено като се има предвид, че пътуването до Атина може да се осъществи лесно и бързо с личен автомобил. Много от вас ще кажат, че са били в Гърция сто пъти вече и тази дестинация не им изглежда привлекателна. Е, помислете отново... Гърция си е Гърция и човек колкото и добре да я познава, винаги ще открие нещо ново, интересно и приятно там. Няма да говорим за слънцето, топлото и чисто море, вкусната храна, гостоприемните хора и невероятната природа – всичко това винаги прави гостуването в южната ни съседка приятно изживяване. Круизното плаване ще даде нов поглед и различни усещания при посещения дори на познати места. Това е перфектна комбинация на ваканционното с туристическото прекарване на лятната ваканция. Плаванията се осъществяват с красиви, модерни круизни кораби, предлагащи всички удобства за почивка, спорт и развлечения. И да не забравяме вниманието на екипажа, който ще направи пътуването ви абсолютно безгрижно.
Нов и интересен момент е, че Средиземноморските круизи на Royal Caribbean са обявени с начално и крайно пристанище Лимасол в Кипър, а за летния сезон се очертава да има регулярни полети от София до Пафос – друга важна входна точка в Кипър. Така ще може да разгледате за ден – два или повече прекрасния остров на Афродита и след това да се отправите на дългоочаквания летен морски круиз.
За сега не се говори нищо официално за круизите в Северна Европа. Липсата дори на вътрешна информация по темата, ни кара да предполагаме, че такива вероятно няма да има през предстоящия летен сезон. Причините са ясни – отново пандемичните рестрикции, а и фактът, че икономиките в Северна Европа не са така силно зависими от туризма, позволява на администрациите в тези страни да са тромави, предпазливи и несговорчиви за разлика от правителствата на държавите от Южна Европа и най-вече на Гърция и Кипър, които действат активно, целенасочено и много умно за да възстановят туризма.

ВАКСИНАЦИИ И COVID-ТЕСТОВЕ

За сега, по обявените летни круизни маршрути, могат да пътуват САМО НАПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ ПАСАЖЕРИ. Това са гости, които са получили втората доза ваксина против COVID не по-късно от 14 дни преди датата на отплаване. Все още няма пълна яснота дали децата, които по принцип не подлежат на ваксинация, ще се допускат на всички кораби. Към момента само Royal Caribbean и Celebrity Cruises са обявили, че ще допускат неваксинирани деца, за които бъде представен отрицателен PCR-тест. Неваксинирани пасажери, независимо от възрастта и причината за липсата на ваксинация, няма да могат да пътуват с корабите на Norwegian и Seabourn. Да, това не е приятно и дори звучи малко дискриминационно, но ... това е един от компромисите, които човек трябва да направи, за да може да пътува и да се върне към нормалния живот. Ваксинацията е единствения относително сигурен начин за круизните компании да предоставят безопасно пътешествие на гостите си. И да не забравяме, че всички предпазни мерки на борда не са просто хрумване или презастраховане на круизните компании. Строгите противоепидемични протоколи са изработени съвместно и наложени от световните здравни власти, както и от регионалните здравни служби на страните, чиито пристанища са включени в круизните маршрути.
Наличието на ваксинация обаче, съвсем не означава, че не трябва да си направите PCR-тест преди влизане в Гърция. Това последното е изискване на гръцките власти. За сега идеите за ваксинационни паспорти и пр. облекчения за пътуващите из Европа са само идеи, без конкретна реализация. Така че, онези от вас, които нямат търпение и искат веднага да резервират летен круиз из гръцките острови, трябва да имат нагласата да си осигурят както ваксинация, така и PCR-тест. И всичко това няма да ви спести междинни COVID-тестове, които може да ви бъдат направени, например на входния граничен пункт в Гърция или при настаняването на кораба, или по време на самото пътуване. Добрата новина е, че тези междинни тестове, инициирани от местните власти в приемащата държава или от администрацията на борда на круизния кораб, няма да бъдат заплащани от вас, а ще са за сметка на съответните институции или за сметка на круизната компания. Актуална информация за изискванията за влизане в Гърция ще намерите на адрес: https://travel.gov.gr/#/. Обявените към момента регулации за влизане в Кипър се различават от тези за Гърция. Съществено неудобство произтича от необходимостта всички посетители да осъществят и заплатят два пъти PCR-тест. Веднъж преди да отпътуват за Кипър и втори път при самото пристигане в Кипър. С оглед намеренията на тази държава да участва активно в рестартирането на круизната дейност, очакваме COVID-изискванията да бъдат облекчени в следващите 1-2 месеца.

ДЕЖАВЮ

Като пишем всичко това, няма как да не си припомним времената от недалечното минало, когато всяко пътуване в чужбина беше съпроводено от безброй изисквания и често пъти унизителни процедури за осигуряване на входни визи. А преди 1998 беше трудно дори да напуснеш България без разрешение от властите. Правото на свободно придвижване из Европа, на което се радвахме през последните две десетилетия и което приемахме за абсолютна даденост, временно (надяваме се) е преустановено. COVID ни наложи нови правила, които волю-неволю трябва да спазваме и които не е ясно кога и до колко ще бъдат премахнати. Ако искаме обаче да излезем от черупката на принудителната изолация, просто трябва да приемем и спазваме новите правила, дори и да не сме съгласни с тях.
И разбира се, ще се надяваме, че стремежът към свобода и обществените механизми ще се задействат и ще отнесат в забвение всички безсмислени и хаотични мерки, които вече повече от година ни държат затворени и които администрациите представят като загриженост за нашето здраве и живот.

КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ ЖИВОТЪТ НА БОРДА НА КРУИЗНИЯ КОРАБ

Хигиената и мерките за опазване на здравето винаги са били на високо ниво в круизната индустрия, но сега те за значително повишени. Идеалната чистота, дезинфекция и обезопасяване срещу всякакви вируси се постига с всевъзможни технически средства. Например, въздушните филтри на много кораби са идентични с тези в зали за хирургически операции. Корабите ще плават с намален капацитет, т.е. пасажерите това лято ще се радват на много повече свободно лично пространство, което иначе е толкова дефицитно, особено на борда на огромните кораби от масовия сегмент, които обичайно качват по 4-5 хиляди пасажери. Е, това лято масовката няма да се състои в познатите ни мащаби, а това ще направи круизите по-приятни за пътуващите на тези кораби. Няма има толкова суетня и шумотевица. Пътуването ще протича спокойно, приятно и елегантно. Онези, които до сега са пътували предимно с огромните кораби от масовия клас, с изненада ще установят, че круизното пътешествие може да изглежда по-различно и много по-приятно, когато на борда има по-малко хора. Очакваме и качеството на обслужването в масовия и премиум сегменти да се повиши. При луксозните круизите нивото винаги е било на висота. Всъщност имено компаниите, предлагащи луксозни круизи много по-лесно ще се адаптират към новите COVID-условия. Като говорим за хигиената на борда, следва да отбележим два съществени момента. Първо, пасажерите ще трябва много по-често от преди да ползват санитайзерите, разположени в различните общи части. Това, така или иначе, вече е неотменна част от ежедневието ни. Храненето в основните a-la-carte ресторанти ще бъде както е било досега. Очаква се само да има малко повече отстояние между масите, което е друг положителен ефект от намаления брой пътници.

Второ, слага се край на бюфетите, поне за това лято. Любимите на много хора ресторанти на самообслужване ще функционират по различен начин през идващия сезон. Разбира се, пак ще може да ги ползвате, пак ще може да поръчвате колкото и каквато храна желаете, но няма да имате директен достъп до ястията и няма да се самообслужвате, а ще бъдете обслужени от сервитьорите. Уверяваме ви, че комфортът ви никак няма да пострада от това обстоятелство, даже напротив. И както казахме, изборът и количеството на храната ще останат без ограничения.
 
Предпазните маски. Този аксесоар вече стана задължителна част от ежедневието ни. По време на предстоящите летни круизи няма да ни се размине носенето на маска, така както се изисква навсякъде по света в момента. Добрата новина е, че няма да има маски в ресторантите, когато си отпивате питие в някое от заведенията на кораба или когато се припичате на слънце около басейните, или по другите слънчеви палуби. Все пак, да не забравяме, че на кораба всички са ваксинирани и тествани за COVID! Опасността от заразяване е сведена до минимум и ще има достатъчно места, където няма да ви се налага да си поставяте маски.
Корабите, построени в последните 10-15 години са дигитализирани в много голяма степен, а сега ще има нови допълнения чрез които да се улесни дистанционното общуване между пасажерите и персонала. Ще може да планирате дневната си програма чрез своя смартфон, ще може да поръчвате храни и напитки, да правите резервации за допълнителни услуги и пр.
Иначе, животът на корабите ще си бъде все така интересен и приятен, както е било винаги до сега. Ще има и дневни и вечерни забавления, ще има кулинарни приключения, ще има време за спорт и време за почивка. И най-вече, отново ще може да общувате свободно с околния свят. Край на изолацията! Дистанцията и спазването на определени правила ще бъдат задължителни, но това пък си има своите предимства, ако се замислите.

КАК ЩЕ СЛИЗАТЕ В ПРИСТАНИЩАТА, ВКЛЮЧЕНИ В МАРШРУТА НА КРУИЗА

Важно е да знаете, че вероятно бреговите екскурзии, организирани от круизната компания ще са единственият вариант за напускане на кораба в пристанищата. Какво означава това? Означава, че ако в миналото имахме три възможности за избор, когато корабът пристигне в дадено пристанище, сега ще имаме само две. Преди избирахме измежду самостоятелно слизане на брега, организирана от круизната компания екскурзия или просто оставане на кораба. Това лято ще има само два възможни избора –организирана от круизната компания екскурзия или оставане на борда. Все още има някои неизвестни при различните компании, дали изискванията за задължителни екскурзии да важат за всички пристанища по маршрута или ще са само за някои от тях. Решението ще зависи в голяма степен и от местните власти, които според неясни за широката публика критерии, ще решават дали да разрешат свободното слизане на брега или да го лимитират до организираните екскурзии. Желаещите да пътуват през това лято, трябва да отчитат този елемент от круизния живот и да имат готовност да добавят брегови екскурзии, естествено срещу допълнително заплащане. Пак припомняме, че това не е прищявка на круизните компании, а необходимост, задължително условие​, поставяно от местните администрации, за да може изобщо да се осъществява круизно корабоплаване. Хубавата страна на организираните екскурзии е безгрижието, сигурността и възможността понякога да видите неща и места, които иначе биха убягнали от вниманието ви.

COVID-ПРОТОКОЛИТЕ НЕ СА ОКОНЧАТЕЛНИ

Регулациите и правилата, които споменахме по-горе, не са окончателни. Круизните компании обявиха COVID-протоколите си, но с изричната уговорка, че някои елементи подлежат на промяна, доколкото ситуацията е динамична и нищо не е 100% сигурно. Можем да очакваме както отпадане на някои обявени към момента изисквания и рестрикции, така и въвеждането на нови. Всичко ще зависи от администрациите на приемащите държави, в нашия случай Гърция, Кипър и Израел, доколкото последните две държави са включени в някои круизни маршрути. Трябва да сте наясно, че резервирайки круиз, вие приемате напълно поставените от съответната круизна компания условия за осъществяване на пътуването, както и с възможността някои елементи от COVID-протоколите да бъдат променяни преди или по време на пътуването.
Със сигурност рестартирането на круизния бизнес ще бъде поредица от проби и грешки, но всички  круизни компании вложиха огромни усилия и средства и продължават да го правят с идеята да убедят здравни и политически власти по света, че морското пътешествие винаги е било и ще продължи да бъде най-безопасната форма на туризъм в модерния свят. Надяваме се грешките да са малко, но все пак възможно е да има неравности, недоразумения и усложнения, които ще трябва да преодоляваме някак си, заедно, по пътя към круизите, каквото ги знаем и искаме.
За пътуването в чужбина ще трябва задължително да си подсигурите застраховка, покриваща медицински разходи. Такива се предлагат от повечето застрахователни дружества в България. Водещото при избора на застраховка следва де е вида на покритието, а не цената на полицата. Внимателно се информирайте дали пандемичните рискове се покриват от съответния застраховател и търсете продукти, които имат такива покрития. Наличието на ваксинация ви предпазва в голяма степен от заразяване с COVID, но както знаем, все още въпросите около този вирус са повече отколкото отговорите. Добрата застраховка е важен елемент от всяко пътуване в чужбина.
Бихме препоръчали и застраховки, покриващи отмяна на пътуване, но за съжаление в България този вид продукти не бяха много популярни и преди COVID, а сега доколкото се предлагат такива, те имат ограничено действие по отношение на много от ситуациите, които биха могли да възникнат и които са причинени от COVID. Четете внимателно условията на застрахователните компании и преценявайте дали избраната застраховка ще ви свърши работа ако действително попаднете в затруднено положение и не може да пътувате или се налага да прекъснете пътуването си преждевременно.
Посочените по-горе круизни компании имат програми за анулиране на потвърдени резервации за круиз, при облекчени условия. Тези програми не са валидни изобщо, за всякакви резервации, а се отнасят само за резервации, направени до определен момент от време и за определени дати на отплаване. Предимството да ползвате такава програма е, че ако се наложи да анулирате пътуването си по ваша инициатива, бихте могли да направите това без неустойки в полза на круизната компания. Обичайно, при прилагане на тези програми, предплатените суми се преобразуват в кредити за бъдещи круизи. Защита на финансовите ви интереси има, но остават и някои рискове, които поемате при резервиране на круиз за лято 2021. Важно е внимателно да се запознаете с условията на различните компании, за да сте наясно доколко ви устройват.
Ако прочетеното до тук ви се вижда прекалено сложно и объркано, сигурно имате основания. Има още твърде много условности и неясноти, а това поставя едно евентуално пътуване под въпрос.
Ние от КОНТИТРАНС М считаме, че круизът трябва да е едно много приятно изживяване, което започва с тръпката от избора на маршрут, кораб, категория каюта или апартамент и приключва едва след като се завърнете у дома и споделите с приятели, близки и роднини впечатленията си от морското пътешествие. Ние не бихме искали някакво обстоятелство, колкото и малко вероятно да е то, да помрачи удоволствието ви от круиза. Поради това, ние не окуражаваме нашите клиенти твърде много да резервират круизи за предстоящия летен сезон на 2021. Имаме безчет прекрасни предложения за круизи по целия свят, до близки и далечни места, с големи и малки кораби, из топли тропически морета или из полярните географски ширини...  Няма нужда да бързате – круизи ще има и през 2022, и през 2023, и през следващите години, живот и здраве да е.
От друга страна, и ние, както вероятно и много от вас, нямаме вече никакво търпение да чуем корабната сирена, известяваща началото на плаването. Ще съдействаме изцяло на всички вас, които не желаете да отлагате сбъдването на мечтите си за после. Разгледайте вариантите за летни пътувания из Източното Средиземноморие през 2021, информирайте се внимателно за условията, преценете всички „за“ и „против“ и резервирайте! Дребните неудобства, които може да претърпите ще отминат и ще бъдат забравени, така или иначе, но усещането за свобода и радостта от живота са ваши лични преживявания, които никой не може да ви отнеме.
За ваше удобство подготвихме специална интернет страница, в която описваме отделните круизи, налични за резервации в Източното Средиземноморие за лято 2021 г. В страницата ще намерите синтезирана информация за приликите и разликите между различните круизни продукти и изискванията, валидни към днешна дата, по отношение на отделните варианти на пътуване.

КРУИЗИ В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ ЛЯТО 2021