КРУИЗЕН КОМПАС ЧАСТ I

Прилики и разлики между круизните продукти, по отношение на включените в цените услуги и такси.

Тази статия е полезно четиво за тези, които се интересуват как да изберат най-подходящия за себе си круиз. Ако никога до сега не сте пътували с круизен кораб или имате малък опит, сведен до пътуване само с една круизна компания, може би ще научите нещо ново и любопитно.
 
Най-общо казано, круизите са пътешествия с кораб, по море или река, за почивка, развлечение или с екскурзионна цел. Всеизвестно е, че круизите са един от най-приятните и желани, а вече и съвсем достъпни начини за пътуване и ваканция. Когато човек реши да направи резервация за круиз обаче, изведнъж разбира колко трудно е да се избира сред огромното разнообразие от предлаганите продукти.

Възникват ред въпроси, чиито отговри са скрити или труднодостъпни. Как да разберем защо два 7-дневни круиза в Средиземно море през лятотото, с почти еднакви маршрути, имат толкова чуствителна разлика в цената? А дали за вас ще е по-подходящо да пътувате с огромен лайнер или с кораб с по-скромни размери? Ние ще се опитаме да ви ориентираме като разкрием някои тайни от кухнята на круизната индустрия и ви запознаем в детайли с особеностите на различните круизни продукти.

Всяка круизна компания предлага на пазара продукт, който прилича, но и се различава в определена степен от тези на конкуренцията. Круизен продукт е обобщено понятие за стила и съдържанието на пътуването, разботено и предлагано на пазара от определен бранд.   
 
Когато критериите ви при избор на круиз се свеждат само до маршрут, време и евентуално по-ниска цена, тогава е достатъчно да отворите ФИЛТЪРА ЗА КРУИЗИ в нашия уеб сайт, да посочите желан регион и период на пътуване и ще получите селекция от маршрути и цени, в които ще се ориентирате лесно и бързо. Опитайте например с круизи в регион „Западно средиземноморие“ за пътуване в периода септември – октомври 2017 г., с начално пристанище Чивитавекия. Същото може да направите и за круизи в Карибите или в Азия, или в Южна Америка.... Вероятно ще ви отнеме не повече от 3-4 минути да се ориентирате относно това, кой е предпочитаният от вас маршрут и каква е най-добрата цена. Такъв подход е често срещан защото е бърз и лесен, но не дава отговор на ред въпроси, свързани със спецификата и качеството на продукта. Е, наистина, няма лоши круизи – пътуването винаги е хубаво и приятно, но все пак има и важни детайли, а и както се казва „дяволът е в детайлите“. Затова цената е от съществено значение, но още по-съществено е какво е включено в нея и какво се заплаща допълнително.

ПО КАКВО СИ ПРИЛИЧАТ ВСИЧКИ КРУИЗИ?

 

 
1. В цените винаги е включено настаняване в двойна каюта или в апартамент при двойна заетост.

 
2. Храненето на борда на всички кораби, от всички флотилии, е винаги пълен пансион и е включено в цената на круиза.

 
3. На всеки круизен кораб има един или няколко основни a-la-carte ресторанта, в които гостите се хранят на закуска и вечеря, а понякога и на обяд. Менюто за вечеря се сменя всеки ден и ястията не се заплащат. Имате избор от няколко вида предястия, основни ястия и десерти.

 
4. На борда на всеки кораб има бюфет (ресторант на самообслужване). Храната в бюфета не е така майсторски приготвена и така елегантно поднесена, както в основния a-la-carte ресторант, но при всички случаи е вкусна и разнообразна, и без ограничение в консумацията по видове и количества.

 
5. На борда на всеки круизен кораб се предлагат безплатни дневни и вечерни развлечения, Те са част от програмата на пътуването.

 
6. На борда на всеки круизен кораб има слънчеви палуби (зони със шезлонги за слънчеви бани). Всички морски кораби имат поне по един външен басейни, но може да са и повече. Външни басейни има и на борда на някои от речните кораби. Ползването на откритите басейни, шезлонгите и плажните кърпи е безплатно.

 
7. На борда на всички кораби има фитнес зала, като при морските флотилии, фитнес центровете са огромни, оборудвани с най-модерни уреди, обичайно предлагат прекрасни гледки към океана и са напълно безплатни.

 
8. На борда на всички кораби се предлагат спа и разкрасяващи услуги, като при морските флотилии, спа-центровете предлагат смайващо разнообразие от процедури, разполагат със зони за релакс, парни и сухи сауни, солни бани, солариуми и пр. Услугите на спа-центровете и центровете за красота се заплащат допълнително.

 
9. Почистването на каютите е ежедневно и е включено в цената.

 
10. Всички круизни компании предлагат в пристанищата по маршрута организирани наземни турове, наричани брегови екскурзии. Обичайно бреговите екскурзии се заплащат допълнително.

В общи линии, приликите са до тук. С други думи, какъвто и круиз да изберете, каквато и цена да платите, винаги ще получите описаните в текста по-горе услуги. От тук нататък обаче започват разликите. Имено разликите са онези дребни и не толкова дребни неща, които дават собствено лице и чар на един круизен продукт и го правят уникален и предпочитан.

ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТДЕЛНИТЕ КРУИЗНИ ПРОДУКТИ?

На първо място ще акцентираме върху ЦЕНИТЕ.
Важно е да се знае какво точно включват цените на различните круизни продукти, за да може да направите информиран избор. Необходимо е да се уверите, че когато купувате при по-ниска цена не се лишавате от нещо съществено, а когато купувате при по-висока цена, наистина получавате нещо повече. 
 

 
1. Круизите на Norwegian Cruise Line са PREMIUM ALL INCLUSIVE, а това означава, че в допълнение на изброеното в предходния параграф, цените включват също: алкохолни и безалкохолни напитки във всички барове и ресторанти на борда; доставка на бутилирана минерална вода в каютата - по 1 л. на човек, на ден; селекция от специални кафета.  Освен това, включват пристанищни такси и бакшиши. Така на борда ще доплащате само за интернет, брегови екскурзии, спа услуги и таксите за резервация на някои специализирани ресторанти и шоу програми с вечеря.

 
2. Круизите на SEABOURN CRUISES също са ALL INCLUSIVE. Те се различават от ALL INCLUSIVE круизите на Norwegian по това, че цените включват също цялото съдържание на минибара (алкохолни и безалкохолни напитки). Тези круизи предвиждат възможност за романтична вечеря в апартамента или на верандата със сервиране на пълното меню от основния a-la-carte ресторант, естествено в подходяща обстановка с колосани покривки, сребърни прибори и пълния набор от кристал и порцелан, необходими за поднасяне на изисканата вечеря. Цените на Seabourn включват бакшиши, но не включват пристанищни такси, те са показани като отделно перо в ценовите таблици.

 
3. AZAMARA Club Cruises имат подобни включвания в цените, както Seabourn, те също са ALL INCLUSIVE круизи, но предлагат и някои екстри, като т.нар. AzAmazing Evenings – това са специални вечерни мероприятия, провеждани в избрани пристанища от избрани маршрути, по време на които гостите могат да се докоснат по-отблизо до местната култура и традиции. По време на тези вечерни събития се сервират напитки и/или храни и това е част от развлекателната програма на борда, за която не се заплащат допълнителни такси. Цените за круизи на Azamara включват бакшиши, но пристанищните такси се заплащат допълнително.
4. Речните круизи на AMA Waterways също са ALL INCLUSIVE продукт, като при маршрутите по европейските реки, напитките се поднасят само по време на храненето (закуска, обяд и вечеря). Зареждането на каютите с бутилирана вода е включено в цената. Същественото при AMA са бреговите екскурзии – те са безплатни  във всички пристанища по маршрута! Интернет достъпа е също безплатен. Цените на круиз-туровете в Африка и в Азия, включват наземни турове с екскурзоводско обслужване, с множество хотелски нощувки, транспорт и трансфери, с автобус или със самолет, между отделните точки. Пристанищните такси се котират отделно от цените на речните круизи.

За всички останали круизни продукти, бакшишите се заплащат допълнително (обичайно на борда на кораба). Допълнително се заплащат и пристанищните такси. Напитките са изцяло срещу допълнително заплащане с изключение на водата, чая и филтърното кафе, налични на автоматите на самообслужване и по време на хранене в основните ресторанти (последното не е валидно за круизите на MSC Cruises).
 
Възможно е в даден момент, дадена компания да предоставя бонуси под формата на пакети напитки, пакети интернет и подобни, но това са по-скоро изключения от правилото, че тези услуги се заплащат допълнително.  

Някои круизни компании предлагат също специфични круизни продукти от по-висок клас, в чийто цени са включени повече елементи в сравнение с цените за стандартен круиз. Има и много други разлики между отделните круизни продукти, но повече детайли по въпроса, ще предоставим в следващите издания на КРУИЗЕН КОМПАС. А до тогава, за вас остава да премислите, доколко съдържанието на цената ви интересува и дали круизните продукти с повече включвания в цените са оправдани от гледна точка на вашия личен бюджет и нагласи по отношение на пътуването.
Базова информация за отделните круизни продукти и компании, може да намерите в страница КРУИЗНИ КОМПАНИИ. Има и интересни видеа към отделните компании, от които ще придобиете поне обща представа за стилистиката на отделните круизни продукти.