КАРИБСКИ КРУИЗИ

(БЕЗ ВИЗИ)
Възобновяването на круизната дейност съвсем очаквано ще започне от двата „най-круизни“ региона в света – Средиземно море и Карибите. Карибско море е люлката на модерния круизен туризъм и  всяка значима в бранша компания извършва круизи из карибските острови. Не е случаен и факта, че  най-голямата круизна групировка в света в името си съдържа наименованието на този земен рай -   ROYAL CARIBBEAN. Изобщо, всичко важно и значимо в круизната индустрия през последните 40-50 години започва от Карибите. Е, 2021 г. не прави изключение. Най-големите круизни компании обявиха възобновяване на дейността си през лятото на 2021 г. с маршрути в Карибско море.
До тук нищо необичайно. Голямата изненада обаче дойде от това, че противно на логиката, през 2021 година карибските круизи няма да започват и приключват в световната круизна столица – Маями, нито от великолепния Форт Лодърдейл. Да не забравяме, че Северна Америка (САЩ и Канада) са основните пазари за круизната индустрия като цяло, а за Карибите в най-голяма степен. Маями и Форт Лодърдейл са най-удобните и утвърдени с годините отправни и крайни точки за американците, а и за гостите от другите части на света. Причината за тази изненада са американските здравни власти, които никак не желаят да се откажат от получените власт и правомощия, респективно допълнително финансиране във връзка с пандемията и продължават да налагат забрани и всякакви бариери пред туризма. Това доведе до обстоятелството, че карибските круизи тази година ще започват от места като Филипсбург на остров Ст. Мартен, Бриджтаун на остров Барбадос, Панама Сити и Колон в Панама, Монтего Бей на остров Ямайка и Ла Романа в Доминиканската Република.
 
    

Е, всяко зло за добро, казват хората. Оказва се, че всички тези маршрути из Карибско море, не включват нито едно пристанище на територията на Съединените Щати, а това означава, че са достъпни за всички желаещи да пътуват от България, дори за тези, които не притежават американска виза. А като стана дума за американската виза, иска ми се да спомена, че тя никак не е излишна за тези, които обичат да пътуват по света.  Онези, които я притежават, ще потвърдят, че процедурата не е сложна, нито пък унизителна,  валидността е  10 години и открива безгранични възможности за пътешествия, както из самата Северна Америка, така и до други отдалечени от нас дестинации. Това са думи, насочени към тези, които са слушали колко е трудно и направо невъзможно да получиш американска виза и са се отказали предварително без дори да опитат. Не вярвайте на такива приказки. Просто направете малко усилие и ще се убедите.

Така или иначе, през тази година дори не притежаващите американска виза ще имат уникално богат избор от круизи в Карибско море!
Още една мъдрост от вековете: „Свято място празно не остава“.  Карибско море без круизни кораби е като Мека без поклонници. Докато здравните власти на САЩ и Канада, опиянени от могъществото си, налагат всевъзможни забрани и рестрикции спрямо круизната индустрия, повечето карибски държави демонстрират дружелюбие и на драго сърце са готови да приютят круизни компании и техните клиенти. За някои от тях това е въпрос дори на оцеляване. По аналогичен начин стоят нещата в Европа. Северозапада е затворен за туризъм – Балтика и норвежките фиорди едва ли ще се радват на много гости през 2021 година, за разлика югоизточните  дестинации в Средиземно море - Гърция, Кипър и Израел, надяваме се, както и Италия, Хърватска, Испания и Португалия. Но да се върнем на Карибите.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ КАРИБСКИТЕ КРУЗИ (БЕЗ ВИЗИ)?

Само хубави неща, разбира се! Преместването на началните и крайните пристанища в самото сърце на региона – островите Барбадос, Ст. Мартен, Доминиканската република и Ямайка води до съкращаване на времето за придвижване от Флорида до Карибско море. По този начин, круизите са значително по-наситени като съдържание. Има маршрути, които практически нямат свободен ден в морето.

ВСЕКИ НОВ ДЕН – НОВ ОСТРОВ, НОВО ПРИСТАНИЩЕ!  

Маршрутите на повечето компании са ориентирани към Южните Кариби и Холандските Антили. Особено привлекателни през летния сезон са островите от групата на Холандски Антили – Аруба, Кюрасао и Бонер или т.нар. ABC-islands. Тези острови притежават разкошни плажове, специфична карибска екзотика, представете си с холандска архитектура, ред и чистота. Климатът е особено благоприятен – температурите обичайно не надвишават 30 и не падат под 24 градуса, а пасатите правят влагата напълно поносима.  Тези острови са разположени в страни и под от обичайния път на ураганите, което пък ги прави още по-притегателни дори през лятото и ранната есен, което се счита за ураганен сезон.  За всички, които биха искали тутакси да стегнат куфарите и да прекосят Атлантика, следва да отбележим, че все пак най-благоприятният период за плаване из Карибите е сухият сезон – от ноември до април. Тогава Карибите са наистина райско място. Чисто и топло море с води обагрени във всички нюанси на синьото и зеленото, чудни плажове със златист фин пясък, идеална температура на въздуха, която варира между 20 и 30 градуса в рамките на денонощието, Duty Free шопинг и то какъв ... и, разбира се, безброй крайбрежни барове, в които коктейлите с ром са наистина смайващи!
И така, круизи из Южните Кариби и Холандските Антили. Такива в момента предлагат Royal Caribbean, Celebrity Cruises и Seabourn Cruises, с отправни пристанища съответно: Бриджтаун, Барбадос и Филипсбург, Ст. Мартен.

    

Особено приятна изненада предлага Norwegian Cruise Line. Тази компания винаги се е отличавала с нетрадиционния си подход към всичко, включително и към круизните маршрути.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ КРУИЗИ ПРЕЗ ПАНАМСКИЯ КАНАЛ ОТ ПАНАМА

Да, да. Точно така. Круизи през самия Панамски канал, не някъде в близост до него или наоколо. Няма да е необходимо да напускате круизния кораб за да се насладите на цялото преживяване. Изкачването и спускането на огромния круизен кораб от едно към друго равнище в шлюзовете на канала е силно интригуващо. Преминаването обичайно е съпроводено с обширна информация, по вътрешния радио и телевизионен канал, за историята и настоящето на това велико техническо съоръжение, построено преди повече от век. Разбира се, гостите имат безброй възможности да направят снимки, от всички части на кораба, а после, след като задоволят любопитство си и еуфорията стихне, могат да се отдадат на лежерна почивка под лъчите на тропическото слънце, изтягайки се в шезлонгите, докато корабът им плава през канала, издига се и се спуска, от шлюз към шлюз и така докато премине от Тихия Океан до Карибско море или обратно. Това обаче не е единственото предимство на круизите предлагани от Norwegian. Всички маршрути включват и пътуване до АВС-островите от групата на Холандските Антили, за които споменахме по-горе. И още по-хубавото е, че тези маршрути ще се предлагат през сухия сезон. Така пътуването ви ще бъде наистина пълноценно, ще съберете слънце през нашите зимни месеци, ще видите нещо забележително, ще си починете и ще се порадвате на удобствата и безгрижния живот на борда на FreeStyle круизен кораб. И всичко това е възможно само с круизите през Панамския канал на  Norwegian Cruise Line. Тази компания обяви и два летни карибски круиза с отправни пристанища съответно от Ямайка и от Доминиканската република.

    

ЛУКСОЗНИ ALL INCLUSIVE КРУИЗИ

Пътешествието из Карибите е очарователно преживяване. Ако искате да вдигнете нивото, което определено заслужавате, не се страхувайте да надникнете и в програмите на луксозните круизни компании. Тук е мястото да отбележим, че лукса  и снобизма  нямат нищо общо. На корабите от луксозния сегмент няма превзетост, надменност, парадиране с богатство и прочие дразнещи и присъщи на снобизма характеристики. В круизната индустрия е прието като луксозен да се определя този продукт, който съществено се отличава от продуктите в масовия и дори в премиум сегмента. Ето някои от характерните белези на лукса:
  • Средно големи кораби с малко на брой пасажери, между 400 и 700 гости обичайно;
  • Настаняване само в апартаменти за двама - просторни, комфортни, стилно обзаведени с размери от 30-40 кв. м. нагоре, в които всяко нещо си е на мястото и е помислено и до най-дребния детайл. Детайлите обаче правят живота ви по-приятен;
  • Няма вътрешни каюти - само апартаменти с балкони. На някои от корабите на SEABOURN  и на един от корабите на REGENT SEVEN SEAS CRUISES има ограничен брой апартаменти с прозорец;
  • Храненето е ... незабравимо кулинарно изживяване;
  • Обслужването е от най-висок клас - дискретно, ненатрапчиво, но всички желания и претенции на гостите са задоволени;
  • Почти нямате допълнителни разходи на борда на кораба. Просто няма за какво друго да харчите, тъй като всичко е включено в цената, включително бакшишите за обслужващия персонал, всички напитки, пристанищни и др. такси и т.н и т.н. Основната разлика между цените на двете компании, с които работим в този клас – SEABOURN и REGENT SEVEN SEAS e в това, че при Regent цените включват ползване на интернет по време на целия круиз, както и брегови екскурзии във всички пристанища по маршрута. При SEABOURN тези две пера се заплащат на борда, според използването им. С други думи, ако възнамерявате да резервирате организирани брегови екскурзии, тогава REGENT е по-подходящия за вас вариант. Ако пък предпочитате да слизате на брега самостоятелно, тогава Seabourn е идеалният продукт;
  • Приятна публика и спокойна атмосфера на борда. Забавления не липсват, но те са от по-друго естество в сравнение с бляскавите и шумни шоу-програми по корабите от масовия сегмент. Обстановката е неформална и непринудена. На борда на тези кораби рядко пътуват деца, което също допринася за спокойната обстановка. Малкият брой пасажери не означава, че не може да срещнете симпатични хора, с които да общувате и с които да обмените впечатленията си от пътуването, а и за всичко друго. Нощният живот на кораба е не по-малко приятен от дневния. Хубави ресторанти, качествени напитки, приятни барове, вечерни шоу програми, кино или камерни концертни изпълнения. А защо не просто приятна вечер на вашата веранда и срещу вас лунна пътека по мастиленосиньото тропическо море. В хубава ясна вечер през сухия сезон, може да видите и безчет звезди и съвсем отчетливо Млечния път.;
  • Чудесно разработени маршрути, съобразени с посещаваните пристанища. Идеята е да разполагате с повече свободно време на брега, за да усетите духа на всяка отделна дестинация. По-малкият брой пасажери и размера на корабите позволява те да акостират на пристанища, недостъпни за круизните гиганти превозващи по 4 или 5 хиляди пасажери. Из Карибите, често може да видите кораб от луксозния клас, закотвен в някой приказен залив, а гостите слизат с тендери директно на пясъчния плаж.;
  • Корабите на Seabourn разполагат със собствена марина, със съоръжения за водни спортове и забавления. Разбира се, безплатни. Карибите и Средиземно море са идеални за любителите на морските удоволствия, които корабната марина щедро предоставя на гостите.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ВАКСИНАЦИЯ И COVID-ПРОТОКОЛИ

Както вече обявихме в предходни публикации, свързани с рестарта на круизите в Средиземно море, за летния сезон на 2021 г. всички круизни компании изискват ваксинационен сертификат за всички гости на борда. Засега не е ясно дали това изискване ще се пренесе и върху зимните круизни програми, но добре е да го имате предвид.
Слизането на брега по време на круизите в Карибите през лятото на 2021 е по-вероятно да става с организирани екскурзии, но някои компании като Norwegian Cruise Line например, обявиха свободно слизане, тъй като всички пасажери и екипажа на кораба са ваксинирани, т.е. вероятността от пренасяне на зарази от брега на кораба е пренебрежимо малка. Останалите компании за сега възнамеряват да допускат само слизане с брегови екскурзии, но този елемент от програмата, очевидно ще търпи промени с течение на времето и според степента на пандемичния риск.
Всичко останало вече си го знаете, миене на ръцете, дезинфекция, спазване на дистанция доколкото е възможно. Бюфетите вече не са на самообслужване.  Маски се носят в общите части на корабите, без ресторантите, баровете и плажните зони, при слизане и качване на борда и на всякакви други места, където е необходимо и където има струпване на повече хора.

ПОЛИТИКИ НА КРУИЗНИТЕ КОМПАНИИ ЗА АНУЛИРАНЕ НА ПОТВЪРДЕНИ РЕЗЕРВАЦИИ

В условията на продължаваща пандемия, всички круизни компании предлагат облекчения и  възможности за анулиране на потвърдени резервации за круизи с минимум загуби за потребителите. Детайлите варират за различните круизни компании, затова четете текста след ценовите таблици към отделните круизи или най-добре свържете се с нас, в случай че имате конкретно запитване за круиз.
 
По-долу сме приготвили селекция от по-интересните круизни маршрути из Карибите за периода от юли 2021 нататък.