ВРЕМЕ Е ЗА ЛЯТНА ПОЧИВКА С КОРАБ, НО КЪДЕ?

КРУИЗИ ЛЯТО 2022
Лятото, вече е тук. Ако искаме да пътуваме с круизен кораб някъде из Европа, време е да изберем маршрута и да резервираме. Много кораби от круизните флотилии вече плават в моретата около Стария континент или се очаква да пристигнат тук съвсем скоро. Отплаванията през месец юни вече се разпродават по Last Minute цени. Желаещите да пътуват през юли и август имат последни възможности да си намерят маршрут и да запазят най-подходящата за тях каюта, не само от гледна точка на цената, но и по отношение на предлаганите удобства. Това важи в особено голяма степен за пътуващите с деца. Каютите и апартаментите, позволяващи тройна и четворна заетост са лимитиран брой и не след дълго, за най-желаните дестинации и най-предпочитаните круизни кораби няма да има свободни места за такива резервации.

СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ВАШИЯ КРУИЗ ЗА ЛЯТО 2022!
ПОСЛЕ МОЖЕ ДА Е КЪСНО.

Първо обаче да кажем няколко думи за COVID-протоколите, прилагани от круизните компании.
Да, правилно сте разбрали, все още говорим за COVID. На всички ни се струва, че той, вирусът, някак си е изчезнал, но дали е така ... времето ще покаже. Междувременно круизните компании, нямат никакво намерение да се откажат от прецизно разработените си правила и процедури за осигуряване на безопасно и безпроблемно пътуване, от епидемиологична гледна точка. Изминалата година показа, че тези протоколи работят, а това, без съмнение е пътят към възстановяването на круизната индустрия. Така че, да не се заблуждаваме от разхлабването на COVID мерките в повечето страни в Европа - в круизната индустрия те ще се запазят и през настоящия летен сезон с голяма вероятност.

ВАКСИНАЦИЯ ПРОТИВ COVID

Такава се изисква задължително за всички пасажери на възраст над 12 години, без изключения. Ваксинацията трябва да е доказана с валиден европейски дигитален сертификат. Под валиден сертификат се разбира, такъв, който показва че ваксинационният процес е приключил не по-късно от 14 дни преди датата на отплаване и не по-рано от 270 дни преди датата на приключване на круиза. В случай, че второто условие не е изпълнено, то пасажерите трябва да имат поставена бустерна доза от ваксината, доказана със съответния дигитален сертификат. Има някои нюанси относно ваксинационните изисквания при различните компании, но детайлите ще се уточняват след като изберете предпочитания от Вас круиз.

Децата на възраст под 12 години, при повечето круизни компании може да пътуват без ваксинация против COVID.

ТЕСТОВЕ ЗА COVID

Всички круизни компании изискват представяне на негативен тест за COVID, направен в рамките на период от 72 до 24 часа преди датата на отплаване. Изискванията в тази връзка варират в зависимост от круизната компания и началното пристанище. Това което е сигурно обаче, е необходимостта да представите такъв тест в допълнение на сертификата за ваксинация. Негативният тест е относителна добра гаранция за това, че на кораба няма да бъдат допуснати заразени с COVID пасажери. В общия случай, ваксинираните пасажери имат възможност да избират между PCR и антигенен тест.
Изискванията за тестване на неваксинирани деца са по-строги - изисква се представяне на негативен PCR тест.

НОСЕНЕ НА МАСКИ

Изискването за носене на маски на борда на кораба се налага от здравните администрации на посещаваните държави, а не от круизните компании. За пътуванията в Европа, за сега е известно, че Гърция и Италия ще налагат такива изисквания. Това означава, че по време на круизи, които включват пристанища в Гърция и Италия, носенето на маски в общите помещения вътре в кораба ще бъде задължително, освен ако не бъде отменено впоследствие от съответните здравни служби. Разбира се, носенето на маски в каютите не е задължително, както и в заведенията по време на консумация на храни и напитки. Няма да се изисква носене на маски и на външните палуби на корабите. На брега, ще се спазват COVID правилата за съответната дестинация.

НАПУСКАНЕ НА КРУИЗНИЯ КОРАБ В ПРИСТАНИЩАТА ОТ МАРШРУТА

Към момента няма въведени ограничения от никоя европейска държава, което означава, че пасажерите ще могат да напускат круизните кораби свободно в пристанищата от маршрута.
Отделихме достатъчно място на COVID-протокола, в началото на тази публикация за да обърнем внимание на това, че желаещите да пътуват с круизен кораб това лято, ще трябва да спазват установените изисквания. Истината е, че на хартия те изглеждат по-строги отколкото са в действителност, но така или иначе някои COVID ограничения все още не са отпаднали. Не бива да изключваме напълно и възможността за втвърдяване на мерките, в случай на нова COVID вълна. Така че, докато тази пандемия не бъде официално отменена от СЗО, мерки ще има и те ще зависят от текущата здравна обстановка в различни части на света.

А СЕГА, ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ ПРИЯТНАТА ЧАСТ И ДА НАПРАВИМ КРАТЪК ПРЕГЛЕД НА
НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ И НАЙ-ТЪРСЕНИ КРУИЗИ ЗА ЛЯТО 2022

След две години пауза в круизната индустрия, търсенето е изключително високо и всичко се продава буквално като топъл хляб. Хората по цял свят са нетърпеливи да си получат обратно свободата да пътуват и няма нищо странно в това, че въпреки описаните по-горе изисквания и въпреки относително по-високите цени, местата на борда на корабите се изчерпват бързо и практически вече сме в условия на Last Minute продажби за всички круизи до средата на август 2022 г. Разбира се, все още има достатъчно изгодни предложения за круизи, както и някои по-екстравагантни маршрути, рядко срещани, необичайни и имено затова много привлекателни.

Започваме с най-близките до България дестинации

ЕГЕЙСКО, ЙОНИЙСКО МОРЕ И ЗАПАДНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

Комбинацията от най-атрактивни цени и най-добре организирани маршрути ще намерите в круизите на Norwegian Cruise Line, измежду които, бихме искали да обърнем внимание на регулярните 7-дневни круизи, с много дати на отплаване през цялото лято, от Пирея с кораб Norwegian Jade и от Чивитавекия и Барселона с кораб Norwegian Epic.

 

  
 

ПРЕДИМСТВАТА НА ТЕЗИ КРУИЗИ СА СЛЕДНИТЕ

  1. Началните пристанища са лесно достъпни със самолет, а до Атина може да се пътува и със сухоземен транспорт от различен вид.
  2. Маршрутите са наситени с интересни дестинации, в които винаги има какво да се прави, дори да ги посещавате не за първи път.
  3. Към базовата цена за круиз може да добавите FREE-AT-SEA пакет, а вече нееднократно сме казвали, че това е най-изгодният пакет от допълнителни услуги в круизната индустрия, защото срещу сумата от САМО 149€ за гост, за 7-дневен круиз, в момента може да получите ЧЕТИРИ ЕКСТРИ:
  • Пакет алкохолни и безалкохолни напитки (без бутилирани вина и без бутилирана минерална вода);
  • По 150 минути интернет за гост, за круиз
  • По 50$ отстъпка за каюта, от цената на бреговата екскурзия, която заявите за всяко отделно пристанище от круиза;
  • Пакет безплатни вечери в специализираните ресторанти на кораба (броят на вечерите зависи от продължителността на круиза и от вида на резервираната каюта).
 
Интересни варианти на пътуване в Западното Средиземноморие се предлагат от ROYAL CARIBBEAN CRUISES и CELEBRITY CRUISES. Маршрутът на Royal Caribbean е съвсем тривиален, но най-привлекателното в това пътуване е фактът, че то се осъществява с най-големия и най-новия круизен кораб в света – WONDER OF THE SEAS. Този круиз се осъществява в два варианта:
С отплавания всяка седмица от Барселона и с отплавания всяка седмица от Чивитавекия.

Круизите на Celebrity Cruises имат няколко предимства пред останалите маршрути в района.
  1. Осъществяват се с най-новият кораб на тази компания, наречен Celebrity Beyond, който е едно истинско бижу в сектора на премиум круизите.
  2. Маршрутите са малко по-дълги – 9 или 10 нощувки на кораба, но за сметка на това са по-нестандартни и предлагат по-добри възможности за разглеждане на посещаваните дестинации.
  3. Тази компания предлага ALL INCLUSIVE тарифи, които включват освен базовите елементи, също пакет напитки, интернет и бакшиши за обслужващия персонал. Да, цените може да са малко по-високи, но все пак да не забравяме, че става дума за пътуване с най-новия кораб на компанията и за ползване на круизен продукт от премиум клас.

БРИТАНСКИ ОСТРОВИ

Британските острови винаги са били една по-непозната за нас дестинация. Много хора са ходили в Лондон или в други градове на Обединеното Кралство, но малцина са онези, които са обикаляли британските острови по начина, по който бихте могли да направите това с круизен кораб. Осъществяването на такъв маршрут е възможно с кораб Norwegian Dawn. Двете версии на маршрута са съответно от Саутхемптън до Амстердам или обратно – от Амстердам до Саутхемптън.

  

СКАНДИНАВИЯ И БАЛТИЙСКИТЕ СТОЛИЦИ

В Балтиййско море има няколко много интересни маршрута, с продължителност между 7 и 12 дни. По време на тези круизи ще имате възможност да разгледате прибалтийските републики – Литва, Латвия и Естония, а също и Швеция, Финландия, Полша, Германия и Дания. В миналото, традиционните балтийски круизи включваха обичайно само Талин измежду столиците на прибалтийските републики. Сега, Рига и Клайпеда все по-често участват в круизните маршрути, а посещенията в Полша вероятно ще ви изненадат с това, колко много не знаем и не познаваме тази северна държава. Някои от круизите, включват два дни престой във Финландия, което е нещо като чудо невиждано до сега. Най-сетне тази доста пренебрегвана Скандинавска държава ще намери своето заслужено място в сърцата на круизните пътешественици. Някои балтийски круизи започват или приключват в столицата на Швеция – Стокхолм. Това е прекрасна възможност за разглеждане на един от най-красивите градове на Северна Европа, който е забележителен не само с архитектурата си, но също и с красивите хора, които го населяват. Немските градове, включени в круизните маршрути обичайно са Хамбург или Варнемюнде/Рощок. И в двете пристанища, няма да скучаете, защото има безброй интересни неща, които да правите.

          

          
 

НОРВЕЖКИ ФИОРДИ

Най-добрите маршрути за круизни пътешествия из фиордите по традиция се предлага от круизна компания Holland America Line. През този сезон, класически маршрути из Южните норвежки фиорди ще се осъществяват с най-новия, великолепен кораб на тази компания – Rotterdam. Той ще осъществи поредица от 7-дневни маршрути из този особено красив район на Европа. Ако имате късмет да случите на повече слънчеви дни по време на пътуването, тогава ще се насладите на чудни природни картини, а може би дори ще успеете да усетите духа на невероятните хора, потомци на викинги и настоящи жители на една от най-богатите и най-проспериращи държави в света.  

  
 
  

Една особено интересна възможност за задълбочено опознаване не само на природата, но също на историята и настоящето на Норвегия е 14-дневния круиз на Azamara Club Cruises от Дъблин до Амстердам, с два дни престой в Осло и с много прецизно организиран маршрут из най-популярните фиорди на Южна Норвегия.

QS 14-NIGHT NORWAY INTENSIVE VOYAGE

ИСЛАНДИЯ, ГРЕНЛАНДИЯ, ШОТЛАНДИЯ, ИРЛАНДИЯ, НОРВЕГИЯ

Чудесна възможност за пътешествие из студените води на Северния Атлантик се откриват през лятото, когато метеорологичните условия в района са благоприятни за корабоплаване. Интересни маршрути, които комбинират някои от посочените държави, може да резервирате с Norwegian Cruise Line и с Holland America Line.

  

  
 

НЯКОИ ИНТЕРЕСНИ ОБИКОЛНИ (ПОЗИЦИОНИРАЩИ) КРУИЗИ
В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ И ПО АТЛАНТИЧЕСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА ЕВРОПА

Това са рядко изпълнявани, уникални маршрути, които включват някои знакови градове на Стария континент.

  

  

Ако търсите нещо по-специално, не само като маршрут, но и като цялостно круизно преживяване, нещо луксозно, нещо уникално, нещо което дори не си представяте точно какво е, но искате да е много много хубаво, е тогава може да прегледате безбройните варианти на луксозни All Inclusive круизи в Европа на лидерите в този сегмент – SEABOURN CRUISES и REGENT SEVEN SEAS CRUISES
Припомняме, че освен с изключително високо качество на продукта, круизите на тези две компании се отличават с това, че всичко е включено в цената и може да не правите никакви допълнителни разходи на борда на кораба, а цените на Regent включват дори и селекция от безплатни брегови екскурзии във всяко пристанище от маршрута!
 
И накрая, представяме нещо наистина уникално и невиждано до сега

ЕКСПЕДИЦИОННИ КРУИЗИ С КОРАБ SEABOURN VENTURE
ИЗ ЮЖНИЯ ПАСИФИК, ПОЛИНЕЗИЯ, ИНДОНЕЗИЯ, АВСТРАЛИЯ, НОВА ЗЕЛАНДИЯ, И АНТАРКТИДА

Тук става дума за пътувания в края на 2023 г, но като се има предвид, че капацитетът на кораба е само 264 гости, ясно е, че подобно начинание предполага много ранна резервация. На първата карта е показан круиз от Крайстчърч, Нова Зеландия до бреговете на Източна Антарктида. Това е нещо съвсем ново и напълно революционно в историята на пасажерското корабоплаване. Ако подобно приключение представлява интерес за вас, ще ви предоставим повече информация за изключителния експедиционен круизен кораб Seabourn Venture, който се очаква да бъде напълно построен и завършен през лятото на 2022 г. Корабът въвежда една напълно нова концепция в пасажерското корабоплаване – луксозни, All Inclusive експедиционни круизи до най-отдалечените и недостъпни кътчета на Земята.
На втората карта е показан един маршрут на Seabourn Venture из напълно непознати острови от Полинезия. Ако сте си мислили, че пътуването до Френска Полинезия означава да посетите Таити и Бора Бора, то е защото досега не сте знаели, че всъщност архипелагът се състои от безброй малки екзотични острови, които са недостъпни за обикновените круизни кораби и поради това са крайно непознати за туристическата индустрия изобщо. Но това беше до сега. Seabourn Venture поставя началото на нещо ново и вълнуващо. Пожелаваме ви, някой ден и вие да бъдете гости на борда на този уникален експедиционен круизен кораб! А защо не още сега?