КРУИЗ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ЗА ЛЯТО 2021 - ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА РЕЗЕРВИРАТЕ (актуализация от 20.04.2021)

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ВЛИЗАНЕ В ГЪРЦИЯ ИЛИ В КИПЪР

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете е това, че круизните компании не оказват съдействие и не предоставят информация относно изискванията на гръцките и кипърските власти по отношение на пътуващите с цел туризъм. Това означава, че Вие следва да се информирате самостоятелно относно изискванията, валидни към момента, в който възнамерявате да пътувате и да ги изпълните така, че да си осигурите безпрепятствено достигане до началното пристанище за избрания от Вас круиз.
 
Актуална информация за изискванията към пътуващите за Гърция може да намерите на уеб адрес: https://travel.gov.gr/#/
Накратко, 24 часа преди влизането в Гърция трябва да попълните и да изпратите Passenger Locator Form (PLF). В деня на пътуването ще получите QR код, който следва да покажете на входния граничен пункт. Освен това, на входния граничен пункт трябва да представите един от следните документи:
а/ или негативен PCR-тест за COVID, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в Гърция
б/ или сертификат за поставена ваксина срещу COVID, удостоверяващ вида на ваксината и датата на поставяне на втората доза. Под поставена ваксина се разбира, лицето да е получило изискуемите две дози от дадена ваксина, като втората да е поставена не по-късно от 14 дни преди датата на влизане в Гърция.
Въпреки представянето на някой от посочените по-горе документи, здравните служители на входния граничен пункт може да изискат извършване на антигенен тест за COVID на място. При такава ситуация, вие сте длъжни да се подложите на този тест, в противен случай няма да бъдете допуснати в страната, независимо от притежанието на негативен PCR-тест или на ваксинационен паспорт.
 
Актуална информация за изискванията по отношение на пътуващите за Кипър може да намерите на уеб адрес: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home
За да бъдете допуснати на територията на Кипър е необходимо да изпълните няколко условия. Първото от тях е да се сдобиете с т. нар. CyprusFlightPass 24 часа преди пристигането в Кипър. За целта е необходимо да извършите следната последователност от действия: да си създадете акаунт на посочения уеб сайт; да попълните изискуемата персонална информация; да попълните детайлите за Вашите полети до/от Кипър; да попълните и подпишете задължителната Декларация.
 
Второто условие е да имате негативен PCR-тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в Кипър.
 
Третото условие е да си направите задължителен втори PCR-тест за COVID-19 веднага  при пристигането в Кипър, като разходите за този втори тест отново ще са за ваша сметка. Резултатът от теста ще бъде готов след 3 часа и ще Ви бъде изпратен чрез SMS. Ако вторият тест е отрицателен, тогава ще бъдете свободни да се движите в Кипър. Ако вторият тест е положителен, тогава сте длъжни да следвате инструкциите на местните здравни власти и вероятно Вие и вашите спътници няма да може да продължите пътуването си.
 
Вижда се, че изискванията за влизане в Кипър са по-сложни и по-скъпо струващи спрямо тези за Гърция. Очаква се разхлабване на тези мерките във връзка с летния туристически сезон, но за сега липсва повече официална информация. Т.е. ако резервирате круиз с начално и крайно пристанище в Кипър, следва да имате готовност да изпълните изискванията, наложени от кипърските власти, такива каквито те ще бъдат към момента на вашето пътуване.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА КАЧВАНЕ НА БОРДА НА КРУИЗНИЯ КОРАБ

Обичайните документи, които се изискват от всички компании са:
  • Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на приключване на круиза;
  • Електронен билет за круиз, който може да бъде и под формата на електронна бордна карта, която се получава след заплащането на пълната стойност на круиза и след попълването на задължителния online check-in.
Допълнително ще се изисква

СЕРТИФИКАТ ЗА ПОСТАВЕНА ВАКСИНА ПРОТИВ COVID-19

При различните круизни компании съществуват някои различия и нюанси относно ваксините.
NCL и Seabourn изискват всички пасажери да представят ваксинационен сертификат, удостоверяващ, че гостът има поставени две дози ваксина срещу COVID-19, като втората доза трябва да е поставена не по-късно от 14 дни преди датата на отплаване. Гост, който не притежава ваксинационен сертификат, няма да може да отиде на летен круиз през 2021 г. с някоя от тези компании. Не се правят изключения по отношение на деца под 18 години или гости, за които ваксинацията е противопоказна. Известно е, че круизният продукт на Seabourn не е предназначен за деца, така че условието не е толкова съществено, за клиентите, които изберат да пътуват с тази компания. Не така стоят нещата обаче при Norwegian, чийто продукт е насочен към по-младата, включително семейна публика. За съжаление, семейства с неваксинирани деца, няма да могат да пътуват на летен круиз с NCL. За да приеме такова решение, компанията несъмнено е била под силен натиск от медицински и административни власти и е преценила, че приемането за настаняване и превоз на неваксинирани пасажери би довел до риск от заразяване с COVID-19 по време на круиза. А това пък би довело до сериозни неприятности за гостите и екипажа, а и до големи щети за круизната компания.
Така че, ако желаете да пътувате с Norwegian или със Seabourn, но не желаете или не можете да спазите условието за представяне на ваксинационен сертификат, тогава най-добре ще бъде да отложите плановете си за круиз за 2022 г., когато вероятно COVID-протоколите ще бъдат съществено променени или ще отпаднат изцяло.
Celebrity Cruises и Royal Caribbean обявиха по-гъвкави условия за настаняване и превоз с техните круизни кораби в Средиземно море за лятото на 2021 г. Тези две компании изискват задължително представяне на ваксинационен сертификат, удостоверяващ че гостът има поставени две дози ваксина срещу COVID-19, като втората доза трябва да е поставена не по-късно от 14 дни преди датата на отплаване, но само за пасажери на възраст над 18 години. За децата на възраст под 18 години е достатъчно да се представи негативен RT-PCR-тест за COVID-19. Това означава, че ако искате да пътувате през лятото на 2021 година с децата си, може да направите това, като резервирате круиз на Celebrity Cruises от Пирея или на Royal Caribbean от Лимасол.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ И ПРОВЕРКИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ГОСТИТЕ, ИНИЦИИРАНИ ОТ КРУИЗНАТА КОМПАНИЯ

Всички круизни компании имат разписани COVID-протоколи, които съдържат информация и предписания, свързани с противоепидемичните мерки, за които компанията е поела ангажимент пред съответните власти в посещаваните дестинации. Тези протоколи предвиждат множество мерки, по-важните от които са следните:

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОПЪЛВАНЕ НА ВЪПРОСНИК ОТНОСНО ЗДРАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВСЕКИ ГОСТ

Въпросникът ще се попълва онлайн, преди началото на пътуването. Всички компании препоръчват пасажерите да си изтеглят предварително необходимите апове за смартфони (APP), които са разработени за всяка отделна круизна компания и круизен кораб. Чрез тези апове, гостите ще могат да резервират множество услуги по време на круиза, ще получават важна информация относно пътуването, ще се информират за дневната и вечерната програма на кораба и ще могат да си попълват задължителните онлайн регистрации и въпросници. Круизните компании обещават около 30 дни преди началото на резервирания от вас круиз да предоставят по-конкретна информация, касаеща някои съществени здравни изисквания, свързани с конкретната дата на отплаване и маршрут, включително да предоставят достъп до онлайн формите за регистрация и за попълване на здравния въпросник.
Важно е да се знае, че попълването на здравния въпросник е задължително изискване и отказ за попълване или некоректното му попълване може да доведе до отказ от страна на круизната компания за настаняване на борда на кораба.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ COVID-ТЕСТОВЕ, ИНИЦИИРАНИ ОТ КРУИЗНАТА КОМПАНИЯ

През сезон ЛЯТО 2021 всички круизни компании ще прилагат следните допълнителни COVID-тестове и проверки на здравословното състояние на пасажерите:
  1. Задължително тестване за COVID-19 и проверка на температурата на всеки гост преди настаняване на кораба в деня на отплаване от началното пристанище Пирея или Лимасол;
  2. При положителен резултат от теста или при съмнение, че гостът е заразен с COVID-19, той се насочва за допълнително тестване и проверка на здравословното състояние. Преди приключването на тази процедура с негативен COVID-тест, гостът не може да бъде допуснат на борда на кораба;
  3. Допълнителен тест по време на самия круиз при възникване на съмнение, че на борда има пасажери или член на екипажа, заразени с COVID-19;
  4. Допълнителен тест преди напускане на кораба в крайното пристанище от маршрута. За сега само Norwegian Cruise Line са обявили че този тест ще бъде задължителен за всички пасажери. Другите три компании са го посочили като мярка, която може да бъде приложена или не в зависимост от изискванията на местните здравни власти, валидни към момента на провеждане на круиза.
Много съществено е да знаете, че всички клиенти с потвърдени резервации за летни круизи, ще бъдат длъжни да подпишат или да изразят съгласие по електронен път, с COVID-протокола на съответната компания, при което практически се задължават да спазват стриктно всички противоепидемични мерки, инициирани от компанията. В противен случай, гостите може да не бъдат допуснати за настаняване на кораба.

СПАЗВАНЕ НА МЕРКИ НА БОРДА

Противоепидемичните мерки, които ще трябва да се спазват на борда не се различават съществено от обичайните, с които вече почти свикнахме. Тези мерки включват:
1. Задължително носене на маска в общите части на кораба, особено в затворените помещения, с изключение на ресторантите и баровете, по време на консумация на храни и напитки. В каютите, апартаментите и балконите маските не са необходими.

2. Дезинфекциране на ръцете - за целта ще има разположени достатъчно уреди с дезинфектанти във всички общи части на корабите;

3. Спазване на дистанция, доколкото това е възможно. Разбира се, на всеки кораб ще има персонал, чиято функция ще бъде да следи за спазването на противоепидемичните мерки, да помага на гостите и да ги насочва, когато е необходимо, за да може пътуването да протича гладко и безпроблемно; 

4. Избягване на преки контакти с обслужващия персонал във всички случаи, когато това е възможно. За целта повечето услуги ще може да се поръчват онлайн, чрез APP за съответния кораб. Ползването на вътрешната интернет мрежа на кораба за достъп до този APP е напълно безплатно, така че няма да бъдете таксувани допълнително за интернет услуга. Чрез въпросния АРР ще може включително да поръчвате различни храни в заведенията за хранене.

5. Някои места за спорт и развлечения може да бъдат затворени по време на вашия круиз поради необходимост да се спазват противоепидемичните мерки. Информацията относно този аспект на пътуването ще бъде детайлизирана от страна на круизната компания в процеса на подготовката ви за пътуването или на борда на самия кораб. За сега например, Norwegian Cruise Line обяви, че съоръженията за деца ще бъдат затворени, но това не е странно, защото през лятото компанията няма да приема деца на корабите си, освен ако те не са преминали пълния цикъл на ваксинация срещу COVID-19. 

6. През лятото на 2021 г., ресторантите на самообслужване (бюфетите) ще функционират подобно на a-la-carte ресторанти. Гостите ще могат да поръчват каквато и колкото храна желаят, но няма да имат директен достъп до нея, а тя ще им бъде сервирана от обслужващия персонал.

СЛИЗАНЕ НА БРЕГА В ТРАНЗИТНИТЕ ПРИСТАНИЩА ОТ МАРШРУТА НА КРУИЗА

Към момента, Seabourn е обявила, че през лятото на 2021 г. напускането на круизния кораб ще става само и единствено чрез организираните брегови екскурзии, предлагани от круизната компания. Препоръчваме да отделите известно време преди круиза, за да разгледате предлаганите брегови екскурзии и да резервирате желаните. Резервациите се правят през личния акаунт на пасажерите в уеб сайта на круизната компания и се заплащат директно към круизната компания с банкова карта на клиента. Круизна агенция „КОНТИТРАНС М“ може да ви съдейства изцяло или частично за предварителната подготовка на пътуването, попълването на задължителните онлайн форми, добавяне на резервации за брегови екскурзии и пр. Дори да изглежда, че това е твърде ограничаващо свободата условие, все пак ще напомним, че бреговите екскурзии носят много голяма сигурност и безгрижие, а освен това може да ви отведат до места и обекти, за които дори не сте и чували.
 
Royal Caribbean Cruises и Celebrity Cruises все още не предоставят еднозначна информация относно това дали пасажерите ще могат да напускат кораба самостоятелно или ще бъдат задължени да закупуват брегови екскурзии от круизната компания. Причината за тази неяснота е, че и двете круизни компании очакват разхлабване или премахване на противоепидемичните мерки в някои от посещаваните дестинации, което би позволило и евентуално самостоятелно напускане на кораба. Това, разбира се, е предпочитаният вариант за много от гостите на кораба, но дали ще бъде възможен предстои да разберем. Източници от Norwegian Cruise Line съобщават, макар и неофициално за сега, че с голяма степен на сигурност, гостите на NCL ще могат да напускат кораба в междинните пристанища самостоятелно. Тази информация обаче, все още не е потвърдена чрез официалните комуникационни канали на круизната компания. Очакваме да има по-голяма яснота по въпроса през месец май 2021. 

РЕЗЕРВАЦИИ ЗА КРУИЗИ С ПО-ГЪВКАВИ УСЛОВИЯ ЗА АНУЛИРАНЕТО ИМ

И четирите круизни компании, които ще осъществяват плавания в Средиземно море през лятото на 2021 г., в момента предлагат гъвкави условия за анулиране на потвърдените с депозит или пълно плащане резервации. По-долу ще представим кратка информация относно програмите на всяка една от компаниите.

PEACE OF MIND НА NORWEGIAN CRUISE LINE

За всички резервации, отнасящи се за дати на отплаване до 31.10.2021 г., Norwegian Cruise Line позволява прилагане на по-гъвкави условия за анулиране, при които вместо да загубите пари поради плащане на неустойка за анулиране, ще може платените от вас към круизната компания суми да се трансформират във FCC (Future Cruise Credit). Гъвкавите условия за анулиране се прилагат спрямо следните резервации:
- направени и потвърдени с депозит до 31.10.2021
- за дати на отплаване до 31.10.2021
- анулирането на резервацията да бъде заявено към Norwegian Cruise Line не по-късно от 15 дни преди датата на отплаване.
FCC, получен при такъв тип анулиране, ще може да се прилага за нови резервации за круиз, направени до 1 година от издаването на кредита, за круизи с дати на отплаване до 31.12.2022.

SEABOURN BOOK WITH CONFIDENCE

Гъвкавите условия за анулиране на потвърдени резервации на Seabourn Cruises дават възможност на гостите, да ги анулират до 30 дни преди началото на круиза, без да губят пари поради плащане на неустойки за анулиране. При отказ от пътуване, без да е необходимо да уточнявате причините за анулирането на резервацията, получавате т. нар. Future Cruise Credit (FCC), чието парично изражение е равно на приложимата неустойка за анулиране, валидна към момента на постъпване на заявката за анулиране.
 
Гъвкавите условия за анулиране са приложими спрямо следните резервации:
1) направени и потвърдени с депозит не по-късно от 31.05.2021 г;
2) отнасящи се за дати на отплаване не по-късно от 31.12.2021 г.;
3) анулирани не по-късно от 30 дни преди датата на отплаване (заявката за анулиране да бъде получена в офиса на круизната компания, не по-късно от 30 дни преди датата на отплаване).
FCC, получен при такъв тип анулиране, ще може да се прилага за нови резервации за круиз, направени до 1 година от издаването на кредита, за круизи с дати на отплаване до 31.12.2022.

CELEBRITY CRUISES CRUISE WITH CONFIDENCE

Тази програма предвижда следното:
1) Ако резервирате круиз с дата на отплаване до 04.05.2022 г.
2) и ако потвърдите резервацията си за круиз с плащане на депозит или баланс най-късно до 31.05.2021 г.
3) то след това, може да анулирате резервацията си до 48 часа преди датата на отплаване, без да посочвате причината за анулирането и без да представяте каквито и да е документи;
4) спрямо вашата резервация няма да се приложат стандартните неустойки за анулиране.
Предплатените от вас суми ще бъдат преобразувани в кредит за бъдещ круиз, т. нар. Future Cruise Credit (FCC). Кредитът ще може да ползвате за нова резервация за круиз, отговаряща на следните две условия:
1) да бъде направена най-късно до 30.04.2022 г.
2) да бъде за круиз с дата на отплаване най-късно до 30.09.2022 г.

ROYAL CARIBBEAN CRUISE WITH CONFIDENCE

Тази програма предвижда следното:
1) Ако резервирате круиз с дата на отплаване до 30.04.2022 г.
2) и ако потвърдите резервацията си за круиз с плащане на депозит или баланс най-късно до 31.05.2021 г.
3) то след това, може да анулирате резервацията си до 48 часа преди датата на отплаване, без да посочвате причината за анулирането и без да представяте каквито и да е документи
4) спрямо вашата резервация няма да се приложат стандартните неустойки за анулиране.
Предплатените от вас суми ще бъдат преобразувани в кредит за бъдещ круиз, т. нар. Future Cruise Credit (FCC). Кредитът ще може да ползвате спрямо следваща нова резервация за круиз, отговаряща на следните две условия:
1) да бъде направена най-късно до 30.04.2022 г.
2) да бъде за круиз с дата на отплаване най-късно до 30.09.2022 г.
 
Всички, описани в тази статия изисквания по отношение на COVID-протоколите на различните круизни компании, не са изчерпателни и не са окончателни. Изискванията може да се променят според конкретното развитие на епидемията и в съответствие с мерките, налагани от държавните и местните администрации, в различни части на света и в частност в Гърция, Кипър и Израел.
 
Онези от вас, които решат да резервират круиз за лятото на 2021 г. със сигурност ще бъдат вписани в „Бялата книга“ на нашата агенция за най-мотивираните и всеотдайни клиенти, готови да пренебрегнат някои неудобства, причинени от пандемията, но жадуващи да си върнат свободата да пътуват по морета и океани. Искрено ви се възхищаваме и ви благодарим!
 
А на тези, които считат всичко това за прекалено и не са склонни да пътуват при такива условия, ще кажем:  Да, разбираме ви. Повече предпазливост никога не е излишна, а круизите няма да се свършат -  ще ги има и утре, и догодина, и по-нататък. Очакваме ви с вашите заявки за резервации на круизи през 2022 и 2023 година!“