Круизни флотилии

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КРУИЗНИ КОРАБИ, НАЙ-ЛУКСОЗНИТЕ КРУИЗНИ КОРАБИ, НАЙ-КРАСИВИТЕ КРУИЗНИ КОРАБИ САМО С КРУИЗНА АГЕНЦИЯ КОНТИТРАНС М
Круизна агенция КОНТИТРАНС М е агент по продажбите на седем морски и една речна круизна компания. Ние сме в състояние да ви предложим невероятни пътешествия по морета и реки из цял свят с обща флотилия от над 100 прекрасни круизни кораба. Често, клиентите ни задават въпроса: "Кой е най-хубавият круизен кораб?". Краткият отговор е: "Този, на който се чувствате най-добре". Това не е нито най-големия, нито най-луксозния, нито най-красивия круизен кораб. Това е корабът, на който вие ще усетите духа на пътешествието по море или река, така както вие сте си го представяли. Дали ще успеем да уловим вашите нагласи и очаквания от круизното пътуване и дали ще успеем да намерим най-подходящия за вас круиз, зависи от това каква информация вие ще ни предоставите за вашите желания по отношение на следващото ви пътуване по море или река.

Правило в круизната индустрия е, че няма лоши круизи или лоши кораби. Круизният продукт като цяло, във всичките му форми и измерения, е най-модерният туристически продукт и се отличава с високо качество на предлаганата круизна услуга. Избирайки круиз за вашето следващо пътуване, едно нещо е напълно сигурно - ще получите повече отколкото плащате. Все пак обаче, добре е избраният от вас круиз да съответства на вашите представи за пътешествие, удобства, лукс и качество.

ЧАСТ ОТ ЦЯЛОТО, НАРЕЧЕНО КРУИЗЕН ПРОДУКТ, Е ВИДЪТ НА КРУИЗНИЯ КОРАБ

Всяка круизна компания разполага с флотилия от кораби, конструирани, построени и обзаведени изцяло в духа на съответния круизен продукт.

Ако круизната компания предлага масов круизен продукт*

Логично е флотилията й да се състои от преобладаващо големи и мега круизни кораби. Това са плавателните съдове, на които може най-добре да се осъществи концепцията за относително евтино или да кажем по-скоро изгодно пътешествие по море. Корабите са огромни, с десетки палуби, повечето от които се състоят изцяло от безброй каюти, така че на борда може да се качат едновременно 3, 4 а дори и 5 хиляди пасажери. Разбира се на тези кораби има много места за развлечения, за хранене, за спорт, за почивка .... за всичко. Но все пак има и близо 5 хиляди пасажери. Мега круизните кораби, особено по-новите, се характеризират с атрактивен интериор, изпъстрен с хиляди цветове и елементи, от всякъде струят светлини, блясък и великолепие. Човешкото око е жадно за такива гледки, но все пак, да не бъркаме лъскавото с луксозното. Последното не се отнася за компаниите от масовия клас. Тук е мястото да разсеем МИТ № 1 в круизната индустрия, че големите нови кораби са луксозни кораби. Не, това са големи, модерни, бляскави, атрактивни кораби, но в никакъв случай не са луксозни, защото на тях не се предлагат луксозни, а масови круизи. 

Ако круизната компания предлага масов FreeStyle круизен продукт**

Тогава корабите от флотилията й се очаква да бъдат построени в съответствие с тази специфична круизна концепция, наречена FreeStyle. А това означава, много ресторанти, много заведения, много места за развлечения на борда, така че всеки гост да е СВОБОДЕН да прави каквото, когато и където пожелае, да може сам да подреди програмата си по начина, който му е удобен. FreeStyle концепцията сложи край на фиксираните часове и маси за хранене, защото гостите могат да се хранят всяка вечер в различно време, на различна маса в различен ресторант, предлагащ различна кухня. FreeStyle концепцията сложи край на официалните вечери (formal nights) на корабите, защото в центъра на круизния продукт е безусловното неформално забавление.  

Ако круизната компания предлага премиум круизен продукт***

То тогава корабите от флотилията й се очаква да бъдат от средни до големи, с капацитет от около 1500 до 3000 пасажери. Тези кораби нямат толкова много каюти като мега круизните кораби, но за сметка на това пък имат почти толкова, а понякога и повече пространства за общо ползване - клубове, зали, ресторанти, театри, слънчеви палуби и всякакви други места за почивка, спорт и развлечение. Корабите от флотилиите на премиум компаниите са по-елегантни. Интериорът им е издържан в меки приглушени тонове, включва качествени настилки, покрития и мебели, най-често от естествени материали. Украсата е екстравагантна, скъпа и обичайно се състои от произведения на изкуството. Каютите са по-просторни спрямо тези на корабите от масовата индустрия и предлагат повече удобства и комфорт. В последните години се наблюдава тенденция на преливане на характеристики от масовия или от луксозния сегмент към премиум сегмента. Поради това, премиум сегментът не е еднороден. Например, Holland America Line и Celebrity Cruises предлагат премиум продукт, но в някои отношения се доближават до масовите круизи, най-вече според големината на корабите и атракциите предлагани на борда. Azamara Club Cruises пък, е компания, която притежава много от характеристиките на луксозните круизи, но все пак корабите с които оперира не могат да се определят категорично като луксозни плавателни съдове от типа на тези, във флотилиите на ярко изразените луксозни оператори като Seabourn и Regent Seven Seas Cruises.

Ако круизната компания предлага луксозен круизен продукт****

Нейната флотилия обичайно се състои от малко на брой, средно големи круизни кораби, на които пътува малък брой пасажери - не повече от хиляда. Още първият поглед във вътрешността на кораба подсказва, че тук става дума за много, много пари. Интериорът е перфектен, обмислен до най-дребния детайл, в някои от най-прочутите дизайнерски студия в света. Идеологията на луксозния круизен продукт е да предостави удобства, обширни пространства, лукс и забележителен интериор, който ви грабва по начин, по който може да ви впечатли само дискретния блясък на диаманта в истинското скъпоценно бижу.

* Royal Caribbean;
** Norwegian Cruise Line
*** Holland America Line, Celebrity Cruises
****Sebourn Cruises, Regent Seven Seas Cruises

В следващите редове ще намерите кратки описания на флотилиите на отделните круизни компании - партньори на круизна агенция КОНТИТРАНС М.

ФЛОТИЛИЯ НА NORWEGIAN CRUISE LINE

Norwegian Cruise Line (NCL) притежава единствената FreeStyle флотилия в света. Състои се от 19 модерни кораба, специално проектирани и построени в съответствие с FreeStyle концепцията за круизните пътувания. На борда на всички кораби има голям брой ресторанти, част от които предлагат специализирана кухня (френска, италианска, японска, азиатска, латино, рибни специалитети и пр.). По такъв начин гостите на NCL не са длъжни да се хранят всяка вечер на едно и също място, в точно определен час и в точно определен ресторант. Напротив, те могат да избират измежду многобройните опции за вечеря, в желан от тях ресторант и в предпочитан от тях час. Това е основна характеристика на FreeStyle круизите и няма аналог в индустрията, въпреки, че всички останали круизни компании постепено въвеждат схемата на свободно хранене на по-новите си кораби. Корабите на Norwegian Cruise Line притежават изключително модерни театрални сцени, на които се представят бляскави шоу програми, а на строените след 2010 година има и специални зали за цирк и мюзикъл. През 2025 г. флотилията се увеличава с още един кораб от т.нар. PRIMA-клас - Norwegian Aqua. Новото поколение кораби се характеризира с това, че съчетава по невероятен начин изживяването от пътуването с огромен круизен кораб, на който обаче има повече свободно пространство и по-малко пасажери. По този начин, круизите предлагани на борда на корабите от PRIMA-клас вече са истински премиум продукти. Всъщност, с построяването на тези два кораба, Norwegian Cruise Line дава ясна заявка да стане част от премиум сегмента на круизната индустрия.
Круизни кораби Видео
Флотилията на Celebrity Cruises се състои от 17 първокласни круизни кораба, конструирани така, че да отговарят на изискванията за предлагане на круизен продукт от премиум клас. А това означава: широки каюти, с приятна и най-вече функционална мебелировка - нищо излишно и нищо липсващо; удобен и просторен санитарен възел във всяка отделна каюта; стилен интериор в общите части на кораба; много места за почивка, забавление и спорт; разнообразни възможности за хранене и всичко останало, което е необходимо за да усетите и оцените предимствата на висококачествения продукт. Три от корабите на Celebrity Cruises са от тъй наречения експедиционен клас и значително се различават от останалите съдове във флотилията. Celebrity Xpedition, Celebrity Xploration и Celebrity Flora са много по-малки, чрез тях се предлага качествено различен круизен продукт, насочен изцяло към отявлените пътешественици с дух на откриватели, които желаят да посетят архипелага Галапагос, за да се докоснат до едно от последните диви кътчета на нашата планета.  
Круизни кораби
Флотилията на Holland America Line се състои от 11 великолепни круизни кораба. По големина, повечето от корабите са позицонирани в клас "големи"  (от 80 до 100 хил. GT), с капацитет 1900 - 2700 пасажери. За познавачите на круизните пътешествия това означава много. Много свободно пространство на борда, висококачествено обслужване, просторни каюти, комфорт и удобства. И всичко това се допълва от елегантен интериор, проектиран да създава уют, спокойствие и приятна атмосфера по време на круиза. Корабите от флотилията на Holland America Line имат собствено лице - красиво и запомнящо се като лицето на хубава жена. Интересна подробност е това, че компанията поддържа еднакви видове заведения за хранене и развлечения на борда на всичките си кораби, независимо от големината им. По такъв начин пътувайки с различните кораби, винаги ще намирате добре познатите ви уютни кътчета. При тази компания няма изнанади. Holland America Line се придържа към класическата форма на круиз, което се постига и чрез приемственост при проектирането и строежа на нови кораби. Към 2023 година, най-новият кораб от флотилията е ROTTERDAM.
Круизни кораби
Пет круизни кораба, построени с идеята да пресъздадат Рая тук, на Земята!
Изчистен и елегантен облик, изискан интериор с доминиращи скъпи естествени материали като тиково дърво, махагон,  кожа, мрамор и гранит, в комбинация с изключителното обслужване от специално подбрания и отлично школуван персонал са определящи за високия клас на предлагания продукт. На корабите няма обичайните за други круизни компании каюти – с балкон, без балкон, вътрешни. Гостите на Regent Seven Seas се настаняват в АПАРТАМЕНТИ – различни по големина и обзаваждане, но само апартаменти! Всички апартаменти на борда разполагат с хол, спалня, помещение за дрехи и багаж, баня и тоалетна с мраморен под, просторна веранда. Някои апартаменти имат две спални, две веранди, две бани/тоалетни, т.е. удобни са за семейства с едно или две деца. Изключение прави Seven Seas Navigator, където 90% от апартаментите са със собствена веранда, но пък по-старата конструкция има своите предимства, които пасажерите ще усетят по време на своето пътуване.
Съотношението гости/персонал във флотилията на REGENT SEVEN SEAS варира от 1,4 до 1,6 и по този показетел брандът е на челно място в круизната индустрия.
Круизни кораби Видео
Флотилията на Seabourn се състои от няколко средно големи кораба, проектирани и построени в съответствие с идеологията на продукта. Капацитетът на корабите е между 460 и 600 гости, настанени в просторни, луксозно обзаведени апартаменти, повечето от които с веранди.

Круизният продукт на Seabourn привлича хора на възраст 40+, с оформен вкус и с ясна представа за ценните неща в живота, които обичат да пътуват и да споделят забавления и приключения с други интересни хора. И не на последно място със стабилни доходи над средното равнище.
 
През последните 10-15 години, Seabourn направи значителни промени във флотилията си. Началото беше поставено през 2009 г., когато с пускането в експлоатация на Seabourn Odyssey, компанията не само заяви принадлежността си към луксозния круизен сегмент, но и постави нови стандарти в круизното корабоплаване. По-късно към флотилията се присъединиха Seabourn Sojourn (2010 г.) и Seabourn Quest (2011 г.). Пет години по-късно компанията добави първия си кораб с капацитет 600 гости - Seabourn Encore, а през 2016 г., беше завършен и вторият кораб от този вид - Seabourn Ovation. В момента, круизната компания очаква завършване на строителството на първия по рода си в света експедиционен круизен кораб – Seabourn Venture. Този забележителен плавателен съд се очаква да бъде готов през април 2022 г. след което ще осъществява експедиционни круизи, без алтернатива, в Арктика, Амазонка и Антарктика. 
Круизни кораби

ФЛОТИЛИЯ НА ROYAL CARIBBEAN

С втората по големина флотилия от пасажерски кораби, Royal Caribbean е световен лидер на круизната индустрия. Двадесет и петте плавателни съда са класифицирани в седем класа: Quantum, Oasis, Freedom, Voyager, Radiance, Vision и Sovereign. Едни от най-популярните кораби на компанията са тези от Oasis-клас: Oasis of The Seas, Allure of The Seas и най-новия Harmony of The Seas, който беше въведен в експлоатация през лятото на 2016 година. Екипът на Круизна агенция CONTITRANS M Ltd. беше поканен на тържественото представяне на Harmony of the Seas и осъществи кратък круиз с този внушителен гигант из топлите води на Средиземно море. Филма за пътуването до Барселона и с Harmony of The Seas може да гледате като изберете бутон ВИДЕО.

Круизни кораби Видео
Флотилията на Azamara Club Cruises е съвсем миниатюрна и се състои само от два кораба, които нито са твърде големи, т.е. няма как да се почувствате изгубени, нито твърде малки, т.е. няма да скучаете. С капацитет от 690 пасажери, Azamara Quest и Azamara Journey са точното място за провеждането на един круиз от луксозен клас, на тях се създава клубна атмосфера, предпочитана от много пътешественици с усет за качествените неща в живота. По-малкият размер на корабите на Azamara Club Cruises е предимство при посещаването на много пристанища по света, недостъпни за големите плаващи гиганти. Ето няколко примера в подкрепа на това. Корабите на Azamara спират точно пред вратите на Банкок, докато останалите на няколко часа път от града. Корабите на Azamara достигат до центъра на Бордо и в самото сърце на Севиля, и съвсем близо до меката на нощния живот в Хонг Конг. Очевидно тази флотилия е много подходяща за пътешественици, които проявяват по-специален интерес към посещаваните дестинации.
Круизни кораби