Круизни дестинации за ROYAL CARIBBEAN CRUISES

Италия, Испания, Португалия, Франция, Малта

Ренесанс, архитектура, изскуство, изтънчени вина и великолепна храна. Това са няколко ключови думи, характеризиращи круизна дестинация Западно Средиземноморие. Освен музеите и изисканите ресторанти обаче, средиземноморските круизи предлагат на круизния пътешественик и невероятни природни забележителности. Френската Ривиера, бреговете на Прованса в Южна Франция и бреговете на Амалфи в Южна Италия, Корсика, Сардиния, Менорка и Майорка та чак до Гибралтар и Андалусия. Всичко това само за времето на един 7 или 10-дневен круиз из Средиземно море.

Основни отправни пристанища за круизи в Западното средиземноморие: Чивитавекия (Рим), Барселона, Венеция.
Включени в круизните маршрути държави: Италия, Испания, Франция, Малта.
Сезонност: В западното средиземноморие, круизи се извършват целогодишно.
Най-подходящото време за круиз в западното средиземноморие: От май до октомври.

Средиземноморски круизи
Гърция, Италия, Турция, Хърватска, Черна Гора
Историята на човешката цивилизацията започва по тези места. Долен Египет, Финикия, Анатолия. Древни култури, оставили следа до наши дни - еврейската, древногръцката, арабската и турската – по тези земи са се зародили и развивали. История и култура в комбинацията със слънце, кристално чисто море и феноменална кухня – резултатът е нескончаем туристически поток и многобройна флотилия круизни кораби.
Основни отправни пристанища за круизи в източното средиземноморие: Венеция, Чивитавекия (Рим) и в по-редки случаи Пирея (Атина), Истанбул, Монте Карло.
Включени в круизните маршрути държави: Италия, Гърция, Хърватска, Словения, Черна Гора, Турция*, Египет*, Израел*, Кипър.
*Посещенията в тези държави са частично или напълно преустановени за 2017 г. от съображения за сигурност на пътниците, корабите и екипажите. През 2021 година има вероятност посещенията в турски пристанища да бъдат възобновени от страна на някои круизни компании, опериращи в региона.
Сезонност: В Егейско, Адриатическо и Йонийско море, круизи се извършват целогодишно.
Най-подходящото време за круиз в източното средиземноморие: От май до октомври за круизи в Егейско, Йонийско и Адриатическо море и от октомври до март за круизи до Египет и Израел или за круизи през Суецкия канал, достигащи до Арабските Емирства.
Круизи гръцки острови и Адриатика
Норвегия, Шотландия, Исландия, Англия и Арктика
Кратко и прохладно лято, сурова и величествена природа - норвежките фиорди отдавна са безспорен хит в круизната индустрия. Маршрутите около Британските острови също предизвикват нарастващ интерес в последните години – удобен и стилен начин да откриеш „Мъгливия Албион“ за себе си.  Исландия и Шпицберген са за пътешествениците с подчертано изследователски дух. От борда на круизния кораб пасажерите се наслаждават на невиждани красоти. Посещават се места, които са недостъпни за туристите, ползващи традиционните форми на транспорт.
Основни отправни пристанища за круизи до норвежките фиорди, британските острови и Исландия:  Копенхаген, Ротердам, Саутхемптън (Лондон), Амстердам
Включени в круизните маршрути държави: Норвегия, Дания, Исландия, Великобритания, Швеция, Холандия.
Сезонност: Круизи в северните ширини на Европа се осъществяват в периода май – септември.
Най-подходящото време за круиз до норвежките фиорди, британските острови и Исландия: от юни до август.
 
Круизи Норвежки фиорди, Исландия, Великобритания
Швеция, Дания, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Холандия, Норвегия
Повечето прибалтийски държави са с висок жизнен стнадарт, многовековна история и богата култура. Това означава изобилие на туристически обекти и повишен туристически интерес от една страна и високи цени на хотели, транспорт и храна от друга. Тук круизните пътувания са без алтернатива. Всеки нов ден - нов град, нова държава! През деня туристическа обиколка, последвана от приятна вечеря и забавления на борда, а докато корабът ви отвежда през нощта до следващото пристанище, вие спите в уютната си каюта. И внимание,  няма ежедневно опаковане и разопаковане на багажа! А разходите за круизната обиколка са в рамките на един относително скромен бюджет. 
Основни отправни пристанища за круизи до Балтийските столици:  Копенхаген, Амстердам, Ротердам, Саутхемптън (Лондон).
Включени в круизните маршрути държави: Швеция, Дания Финландия, Германия, Естония. Макар и по-рядко, с балтийски круиз може да посетите прибалтийските републики Литва и Латвия, както и Холандия.
Сезонност: Круизи до балтийските столици се осъществяват в периода май – август.
Най-подходящото време за круиз до балтийските столици: от май до август.
 
Круизи Балтийски столици
Испания, Португалия, Франция, Белгия, Холандия, Англия
Наред с големите и прочути Амстердам, Копенхаген и  Лисабон, в този регион ще откриете редица по-малки, повече или по-малко известни, но изключително интересни градове, които със сигурност ще останат в спомените ви с тяхната пленителна архитектура, своеобразна атмосфера и гостоприемни жители. Такива са, например, Виго, Порто, Портимао, Билбао и още...
Основни отправни пристанища за круизи по атлантическото крайбрежие на Европа: Барселона, Саутхемптън (Лондон), Чивитавекия (Рим), Лисабон, Бордо, Амстердам, Копенхаген.
Включени в круизните маршрути държави: Испания, Португалия, Франция, Великобритания, Холандия, Дания, Белгия, Германия.
Сезонност: Круизите около европейското атлантическо крайбрежие са от позициониращ тип и се осъществяват еднократно – на пролет, при придвижването на някои кораби от Средиземно към Северно и Балтийско море и на есен, при обратното придвижване на същите кораби от север на юг. Възможно е обаче, подобни позициониращи круизи да се изпълняват и в средата на лятото. Някои круизни компании извършват регулярни маршрути до пристанища в Бенелюкс или до пристанища в Бискайския залив и по португалското атлантическо крайбрежие.
Най-подходящото време за круиз по атлантическото крайбрежие на Европа: от април до октомври.
 
Круизи Португалия, Испания, Белгия, Франция, Холандия
Канарски острови, Мадейра, Мароко, Испания, Португалия
Канарските и Азорските острови географски са част от Африка, политически принадлежат на Европа, а в круизната индустрия формират отделен регион. Защо ли?! Няма да ви отнеме много време да намерите отговор на въпроса – още на втория ден от вашия круиз ще сте наясно по темата.

Основни отправни пристанища за круизи до канарските острови и остров Мадейра:
Чивитавекия (Рим), Генуа, Барселона, Марсилия, Саутхемптън (Лондон)

Включени в круизните маршрути държави: Италия, Испания, Франция, Мароко, Португалия.

Сезонност: Круизи до канарските острови и о-в. Мадейра се извършват в периода ноември-април.

Най-подходящото време за круиз до Канарските острови и о-в Мадейра: От ноември до април.
 
Круизи Канарски острови, Мароко, Мадейра
Кариби, Бахами, Панамски канал, Флорида с отплаване от САЩ
Огромен круизен регион, заемащ обширни водни площи, безчет тропически острови и Слънчевия щат Флорида. Географското положение и благоприятният климат определят характера на круизния продукт: пълен релакс през цялата година, златни плажове, изумрудени води, спорт и забавления. Една от големите атракции на региона е плаването до или през Панамския канал. Такива круизи изпълняват предимно Holland America Line и Norwegian Cruise Line.
Основни отправни пристанища за круизи из Карибите: Маями и Форт Лодърдейл във Флорида, САЩ. Вече все по-често има круизи с отплавания към Южни и Източни Кариби от пристанище Сан Хуан в Пуерто Рико (изисква се виза за САЩ). Някои компании използват като начални пристанища за карибските си круизи също Ню Орлийнс, Тампа и Ню Йорк. Круиз из Карибите без виза за САЩ е възможен с луксозните кораби на SEABOURN CRUISES, с отплавания от Барбадос или Сен Мартен.
Круизите от и до Куба бяха преустановени през 2019 година за неопределен срок.
Включени в круизните маршрути държави: Почти всички острови в Източните и Южните Кариби, Ямайка и Големия Кайманов остров в Западните Кариби, някои острови на Бахамите, включително и частните острови на Norwegian Cruise Line и Holland America Line, Мексико (предимно пристанищата Козумел и Коста Мая), държавите от Централна Америка - Белиз, Хондурас, Коста Рика и Панама.
Сезонност: Целогодишно
Най-подходящото време за круиз в Карибите:  Сухият сезон, т.е. месеците от ноември до април.
Круизи Кариби, Бахами, Панамски канал, Флорида
Югоизточна Азия (Сингапур, Виетнам, Тайланд, Малайзия, Камбоджа, Индонезия)
Смесицата от различни култури, етноси, обичаи, религии, кухня и пр. може да обърка и смути дори опитен пътешественик, но без никакво съмнение Югоизточна Азия е регион, който попда в списъка MUST SEE! Основните отправни пристанища са лесно достъпните за европейския турист Сингапур, Хонг Конг и Шанхай. Посещенията в Камбоджа все още са рядкост, но все пак съществуват такива круизи. Премиум компаниите предлагат брегови екскурзии от виетнамски или камбоджански пристанища, до вътрешността на Камбоджа, за разглеждане на храмовете в Ангкор. Пътуването до Ангкор се осъществява със самолет, включено е настаняване в луксозни хотели, хранене и екскурзоводско обслужване, което прави тези турове пределно скъпи. Все пак обаче, това е възможност за съчетаване на круиза с прерфектно организирана екскурзионна програма във вътрешността на непознатата и екзотична Камбоджа. Круизите включват много пристанища във Виетнам, както и основни туристически дестинации в Тайланд и Малайзия, като Пукет, Пенанг, Лангауи, Банкок и други.
Основни отправни пристанища за круизи в Югоизточна Азия: Сингапур, Шанхай, Хонг Конг.
Включени в круизните маршрути държави: Сингапур, Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Индонезия, Хонг Конг.
Най-подходящото време за круиз в Югоизточна Азия: Предвид природните и климатични особености на регона, най-подходящо време за круизно пътешествие се счита периода от ноемри до април.
Круизи Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Сингапур, Малайзия
Азия - Далечен Изток (Япония, Корея, Китай)
Круизните пътешествия из най-отдалечените, загадъчно-вълшебни кътчета на нашата планета са изключителна възможност да опознаем очарованието на този непознат и донякъде странен за нас свят. Богато наследство от древността и ултра модерни съвременни технологии, традиции и задъхано ежедневие, невероятна природа и екстравагантни творения на човешка ръка съществуват в хармония по тези места и ще оставят у пътешественика незабравими спомени.
Основни отправни пристанища за круизи до Япония, Корея и Китай: Йокохама (Токио), Хонг Конг, Шанхай,Тянджин (Пекин) 
Включени в круизните маршрути държави: Япония, Корея, Китай, Тайван, Филипините, Хонг Конг
Сезонност: В периода от март до ноември. 
Най-подходящото време за круиз в Далечния Изток: от март до май в Япония, когато е цъфтежа на вишните. През август и септември са възможни тропически бури в Южно Китайско Море.
 
Круизи Япония, Корея, Китай, Тайван
Южен Пасифик - Полинезия, Нова Зеландия, Австралия
Земен Рай има! Научно е доказано, че се намира в центъра на Тихия океан и е напълно достъпен и за праведници, и за грешници. Представители и от двете споменати категории, предпочитат  да се отправят натам на борда на круизен кораб, качвайки се от Сан Диего, Лос Анжелис, Сан Франциско (свети имена), или направо от Хонолуло или Папеете. Особен интерес представлява уникалният 7-дневен маршрут около Хавайските острови с начално и крайно пристанище Хонолулу. Круизът се изпълнява целогодишно с кораб Pride of America, собственост на Norwegian Cruise Line. Интерес за хората с изследователски дух може да представляват експедиционните круизи до архипелага Галапагос. Те се осъществяват с малки кораби, собственост на Celebrity Cruises, круизите до Галапагос са All Inclusive и може би са най-странното нещо, което някога ще преживеете.
Основни отправни пристанища за круизи в Тихия Океан: Сан Диего и Лос Анжелис, Хонолулу, Папеете. Възможни са също отплавания от Сидни, Австралия или от Оукланд, Нова Зеландия, а също и от Токио, Япония, за някои от сезонните позициониращи транспасифик круизи.
Включени в круизните маршрути държави: САЩ (Хаваи), Френска Полинезия, Еквадор (архипелаг Галапагос), Чили (Великденски остров), Микронезия, Меланезия.
Сезонност: Целогодишно около Хавайския архипелаг и на островите Галапагос. Пътуванията до останалите островни групи са спорадични, в много от случаите, посещенията в Полинезия, Микронезия и Меланезия са част от позициониращи круизи, чрез които корабите се преместват от Южния Пасифик (района на Австралия и Нова Зеландия) към западното крайбрежие на Северна Америка на пролет или обратно на есен. Позициониращите круизи между Азия и Северна Америка, които прекосяват северната част на Тихия Океан, не са особено интересни, тъй като има продължително плаване през океана в относително студените северни географски ширини. Не така стоят нещата обаче при позиционирането на кораби между Австралия и Северна Америка. Тези пътувания са абсолютно ваканционни, пътешествия за почивка на тялото и наслада за душата. През есента и през пролетта, някои круизни компании осъществяват интересни по-кратки маршрути изцяло във Френска Полинезия или между островите във Френска Полинезия и Хаваите.
Круизи Френска Полинезия, Хавай
Северен Пасифик - Япония, Аляска, Канада, Хаваи
 
Круизи в района
Арабски полуостров, Суецки канал, Индийски океан
Тези територии попаднаха в полезрението на дестинационните експерти от круизната индустрия сравнително неотдавна. Всички обаче са единодушни в оценките си – голям потенциал и светло бъдеще. Няма как да е иначе. Регионът предлага неограничени възможности както за опознавателен туризъм – клултурно-исторически, етнически, религиозен и пр., така и условия за отдих – слънце, плаж и водни спортове.
Основни отправни пристанища за круизи в Арабските Емирства: Дубай и Абу Даби. За позициониращите круизи от и до Европа - главните Средиземноморски пристанища.
Включени в круизните маршрути държави: Египет, Израел, Йордания, Обединени Арабски Емирства, Оман, Бахрейн, Катар, Индия, Шри Ланка.
Сезонност: от ноември до март в района се осъществяват регулярни круизи. В началото и края на зимния сезон, когато различни кораби се препозиционират между Югоизточна Азия в Европа или между Африка в Европа или между Европа и Арабските Емирства, се осъществяват т. нар. гранд круизи, които включват държави от Персийския залив като част от маршрутите си или като начални и крайни пристанища.
Най-подходящото време за круиз в Червено Море и Персийския залив: от ноември до март.
Арабски полуостров, Суецки канал, Индийски океан
Аляска круизи (САЩ и Канада западно крайбрежие)
Аляска е третият по значимост круизен регион в света след Карибско и Средиземно море. Не случайно, някои круизни компании разделят флотилията си на две части през летния сезон, като половината от корабите извършват круизи в Европа, а останалите в Аляска. Интересът към региона е огромен, тъй като това все още е едно от малкото кътчета на земята, в което природата е относително съхранена, няма голяма урбанизация порда по-суровия климат и по-слабата населеност на този регион. Аляска е уникално природно богаство и като подземни залежи и като наземен ландшафт. Високи планини със заснежени върхове и склонове покрити безкрайни гори от иглолистни дървета. Невероятни езера с огледална повърхност, кристално чист въздух, реки, богата флора и фауна. Глетчери, които се спускат право в морето и какви ли не още чудни картини. Аляска се превръща в щат на САЩ през 1867 година, когато официално е приключена покупко-продажбата на тази територия от Русия на САЩ. Към онзи момент, тази покупко-продажба изглежда да е по-изгодна за Русия, която се отървава от заледените и ненужни по тогавашните разбирания американски територии, като получава една добра сума с която да разреши други свои вътрешни и погранични въпроси. За САЩ, като че ли, покупката не е много изгодна, има много критици, които обвиняват тогавашното правителство за това че използва неразумно парите от и без това разорената от гражданската война хазна. Кой да знае тогава, че не след дълго, в Аляска ще бъдат открити първите златни залежи, което поставя началото на "Златната треска", а по-късно се установяват и залежи от нефт, газ и какви ли не природни ресурси, което променя изцяло отношението към притежанието на Аляска от страна на САЩ. В настоящето, Аляска вече е ярко изразена и добре разработена туристическа дестинация. Благодарение на умната и консервативна политика на местните власти и федералното правителство, все пак е намерен балансът между интересите за индустриално разработване на находищата на полезни изкопаеми, дърводобива и други подобни индустрии и интересите на местното население, което намира благоприятни условия за доходоносен бизнес в туризма и в щадящата експлоатация на природната среда. Круизите в Аляска са просто най-новата, най-модерната и най-привлекателната версия на комплексен туристически продукт. А някои компании, като Holland America Line и Regent Seven Seas например, предлагат и великолепни круиз-турове, които съчетават морския круиз по крайбрежитето на Аляска с богата наземна екскурзионна програма във вътрешността на полуострова.
Основни отправни пристанища за круизи из Аляска: Сиатъл, Ванкувър, Сиуорд (Енкъридж)
Включени в круизните маршрути държави: САЩ, Канада
Сезонност: от май до септември.
Най-подходящото време за круиз из Аляска: юли и август.
Круизи в Аляска
Круиз-турове Аляска - морски круиз по западно крайбрежие на САЩ и Канада и наземна екскурзия
 
Круизи в района
Гранд круизи Азия, Австралия, Южен Пасифик
 
Круизи в района
Австралия, Нова Зеландия, Южен Пасифик, Обиколка на Австралия
Круизите до Австралия и Нова Зеландия са безалтернативен, изключително приятен и относително изгоден начин да се пътува и да се опознаят огромни територии, интересни и вълнуващи със своите красоти, загадки и легенди. Как иначе в рамките на 28 дни може да обиколите и посетите най-интересните австралийски градове и пристанища, та дори Айерс Рок (намира се дълобко във вътрешността на континента)? Как само за две седмици ще опознаете и обикнете уникалната природа на Нова Зеландия? И как иначе само за десетина дни ще обиколите поред идилични острови от Южния Пасифик като Вануату, Нова Каледония, Фиджи и Соломоновите острови? 
Основни отправни пристанища за круизи до Австралия и Нова Зеландия: Сидни, Оукланд. В по-редки случаи Фримантъл (Пърт) или Мелбърн.
Включени в круизните маршрути държави: Австралия, Нова Зеландия, острови от групите в Южния Пасифик - Меланезия и Микронезия. 
Сезонност: от ноември до края на март.
Най-подходящото време за круиз в Австралия, Нова Зеландия и Южния Пасифик: през зимата, от ноември до март. В началото или в края на сезона са възможни също интересни позициониращи круизи, които довеждат круизни кораби от Югоизточна Азия до Австралия. Обичайно тези круизи включват Сингапур, Индонезия и Австралия и се осъществяват на есен или на пролет. Някои от гранд круизите през Тихия Океан, започват или приключват в Астралия или в Нова Зеландия. Обикновено, такива круизи се осъществяват, когато трябва да се позиционира кораб между Австралия и Северна Америка (САЩ или Канада).
Круизи Австралия и Нова Зеландия
Нова Англия (САЩ и Канада източно крайбрежие)
Тази круизна дестинация е хит в Европа, САЩ и Канада от десетилетия насам, въпреки че не е особено популярна в България. И това не е случайно, защото тук са Ню Йорк, Бостън, Халифакс, Монреал и Квебек! А освен тези прочути градове, в региона има места, свързани с американската и канадската история, знакови за изграждането и на двете велики държави.  И да не пропускаме очарованието на природата – казват, че такива живописни картини са рядко срещани по нашата планета. Сезонът на круизите е твърде кратък в този регион, само два месеца - септември и октомври. Но пък круизните компании оказват необходимото уважение към желаещите да посетят тези места и изпращат едни от най-хубавите си кораби в Нова Англия.
Основни начални и крайни пристанища са Ню Йорк и Бостън в САЩ, както и Квебек в Канада. Обичайната родължителност на маршрутите е от 7 до 14 дни. Програмите са много наситени и определено с туристическа насоченост.
Круизи Канада и САЩ източно крайбрежие
Бермуда
Само на около 770 мили в юго-западна посока от Ню Йорк и Бостън,  остров Бермуда е леснодостъпен и твърде привлекателен за круизната индустрия. Няма да казваме защо неколкократно попада сред ТОП-5 на курортни дестинации в световните туристически класации. Марк Твен, бидейки на острова през 1910 година, написал: „Вие, ако искате, вървете в Рая. Аз оставам тук!“
Круизи до Бермуда
Мексико
МЕКСИКО, МЕКСИКО, МЕКСКИО!!! Толкова много слънце и толкова много човешка топлина! И толкова много за виждане, за опитване, за вкусване. Тази благословена страна разполага с безчет райски кътчета, скрити и по Карибското, и по Тихоокеанското крайбрежие, но капитаните на круизните кораби знаят къде са и ще ви отведат там без проблем! 
Отплаванията за мексиканските курорти по Карибското крайбрежие са от Флорида – Маями и Форт Лодърдейл. Ако сте избрали да посетите перли от Мексиканската ривиера като Акапулко, Икстапа, Пуерто Ваярта, Мазатлан или Кабо сан Лукас, вероятно вашият круиз ще започне от Лос Анжелис или от Сан Диего в Калифорния.
 
Круизи Мексиканска Ривиера
Трансатлантик
Няколко дни на пълно безгрижие и наслада от живота. Далеч от забързаното ежедневие, дните се нижат неусетно в лениви разговори със спътници, лежерни дневни и вечерни забавления.  Мечта и благодат особено за тези, които не обичат дългите междуконтинентални полети.

Основни отправни пристанища за круизи през Атлантическия океан: Саутхемптън (Лондон), Амстердам, Копенхаген, Барселона, Чивитавекия (Рим), Венеция, Генуа, Марсилия

Включени в круизните маршрути държави: В зависимост от направлението, в тези круизи се включват държави от Европа, Северна и Южна Америка и Карибския басейн.

Сезонност: Трансатлантическите круизи са от позициониращ тип и се осъществяват еднократно – на пролет, когато част от круизните флотилии се придвижват от Северна, Южна Америка и от Карибите към Европа и на есен, по обратния път. Единствената круизна компания, която поддържа относително регулярна трансатлантическа линия между Сатхемптън (Лондон) и Ню Йорк е CUNARD с нейния най-известен кораб Queen Mary II.
 
Трансатлантически круизи
Транспанама
Краткият воден път между Атлантика и Пасифика, проектиран и сътворен от човешкия гений преди повече от 100 години, продължава  да буди възхищение и в наши дни. Дори ние, хората от 21-ви век, които сме свидетели на какви ли не изумителни постижения на науката и техниката, с откровено любопитство и удивление наблюдаваме преминавенто на огромните кораби през шлюзовете. Не случайно Панамският канал се определя като 8-то чудо на Света! А като добавим и прекрасните гледки, които се откриват от палубата на круизния кораб, преминаването на Канала без съмнение а едно удивително и незабравимо изживяване. Маршрутите започват във Флорида и завършват в Калифорния или обратното – от Калифорния към Флорида. Основни отправни и крайни пристанища са Лос Ажелис и Сан Диего в Калифорния, Маями и Форт Лодърдейл във Флорида.
 
Панамски Канал, от Карибите до Тихия Океан