Азия - Далечен Изток (Япония, Корея, Китай)
Круизните пътешествия из най-отдалечените, загадъчно-вълшебни кътчета на нашата планета са изключителна възможност да опознаем очарованието на този непознат и донякъде странен за нас свят. Богато наследство от древността и ултра модерни съвременни технологии, традиции и задъхано ежедневие, невероятна природа и екстравагантни творения на човешка ръка съществуват в хармония по тези места и ще оставят у пътешественика незабравими спомени.
 
Круизи в района
Хаваи - Френска Полинезия - Тихия Океан
Земен Рай има! Научно е доказано, че се намира в центъра на Тихия океан и е напълно достъпен и за праведници, и за грешници. Представители и от двете споменати категории, предпочитат  да се отправят натам на борда на круизен кораб, качвайки се от Сан Диего, Лос Анжелис, Сан Франциско (свети имена), или направо от Хонолуло или Папеете. Особен интерес представлява уникалният 7-дневен маршрут около Хавайските острови с начално и крайно пристанище Хонолулу. Круизът се изпълнява целогодишно с кораб Pride of America, собственост на Norwegian Cruise Line.
 
Круизи в района
Югоизточна Азия - Сингапур, Индонезия, Виетнам, Малайзия, Камбоджа
Предвид природните и климатични особености на регона, най-подходящо време за круизно пътешествие се счита периода от ноемри до април. Смесица от различни култури, етноси, обичаи, религии, кухня и пр. може да обърка и смути дори опитен пътешественик, но без никакво съмнение този регион попда в списъка MUST SEE! Основните отправни пристанища са лесно достъпните за европейския турист Сингапур и Хонг Конг.
 
Круизи в района
Азия - Арабски Емирства, Индия, Шри Ланка
Тези територии попаднаха в полезрението на дестинационните експерти от круизната индустрия сравнително неотдавна.  Всички обаче са единодушни в оценките си – голям потенциал и светло бъдеще. Няма как да е иначе. Регионът предлага неограничени възможности както за опознавателен туризъм – клултурно-исторически, етнически, религиозен и пр., така и условия за отдих – слънце, плаж и водни спортове.
 
Круизи в района
Южна Америка и Антарктика
Далечна, разнообразна и твърде непозната за нас българите, Южна Америка винаги буди любопитството ни и позадрямалия приключенчески дух. Та това е земята на неразгаданите още изображения от платото Наска, изгубеният град на инките Мачу Пикчу, пирамидите на маите... Да не забравяме за уникалните природни забележителности като Амазонка, езерото Титикака,  водопада Игуасо, чилийските фиорди... Да не забравяме и космополитния, изпълнен с енергия Рио де Жанейро и родината на страстното танго - Буенос Айрес. Това изброяване може да продължи дълго-дълго. При избора на круиз в региона, трябва да се отчита факта, че най-благоприятното време за пътуване в региона е от ноември до март. Основните отправни пристанища са Буенос Айрес, Валпарайсо и Рио де Жанейро, а от САЩ - Лос Анжелис, Калифорния и Форт Лодърдейл, Флорида.
 
Круизи в района
Кариби, Флорида, Бахами, Панамски канал
Огромен круизен регион, заемащ обширни водни площи, безчет тропически острови и Слънчевия щат Флорида. Географското положение и благоприятният климат определят характера на круизния продукт: пълен релакс през цялата година, златни плажове, изумрудени води, спорт и забавления. И все пак, най-благоприятното време за пътешествия из региона е сухият сезон – месеците от ноември до април.
 
Круизи в района
Австралия - Нова Зеландия - Южен Пасифик
Круизите и в този район са безалтернативен, изключително приятен и относително изгоден начин да се пътува и да се опознаят огромни територии, интересни и вълнуващи със своите красоти, загадки и легенди. Как иначе в рамките на 28 дни може да обиколите и посетите най-интересните австралийски градове и пристанища, та дори Айерс Рок (намира се дълобко във вътрешността на континента)? Как само за две седмици ще опознаете и обикнете уникалната природа на Нова Зеландия? И как иначе само за десетина дни ще обиколите поред идилични острови от Южния Пасифик като Вануату, Нова Каледония, Фиджи и Соломоновите острови? 
 
Круизи в района
Африка
Черният континент до скоро бе „бяло петно“ за круизната индустрия. Изключение правеха някои пристанища в северната част на контитнета - по средиземноморското крайбережие, както и големите пристанища на Южна Африка. Поради политическа нестабилност  в региона, круизните компании преустановиха посещения в повечето арабски държави в Северна Африка.  Круизни кораби обаче започнаха да посещават някои любопитни и екзотични места в Ангола, Намибия, Гана, Бенин и Сенегал. А Сейшелите, Кабо Верде и Реюнион никога не са излизали от листите на желани круизни дестинации.
Сезонност на круизите: В Южна Африка, до Сейшелите и Мавриций се пътува в периода ноември-март. За плавания покрай Източна и Западна Африка няма ясно изразена сезонност. Обичайно подобни пътешествия се правят по време на позиционирането на кораби от Европа към Южна Африка през есента и обратно през пролетта. Африкански пристанища често са част от околосветските пътешествия на основните круизни компании – Princess Cruises, Holland America Line, Seabourn Cruises, Cunard Cruises и други.
 
Круизи в района
Източно Средиземноморие (Егейско, Адриатическо, Йонийско море)
Историята на човешката цивилизацията започва по тези места. Долен Египет, Финикия, Анатолия. Древни култури, оставили следа до наши дни - еврейската, древногръцката, арабската и турската – по тези земи са се зародили и развивали. История и култура в комбинацията със слънце, кристално чисто море и феноменална кухня – резултатът е нескончаем туристически поток и многобройна флотилия круизни кораби.

Основни отправни пристанища за круизи в източното средиземноморие: Венеция, Чивитавекия (Рим) и в по-редки случаи Пирея (Атина), Истанбул, Монте Карло.

Включени в круизните маршрути държави: Италия, Гърция, Хърватска, Словения, Черна Гора, Турция*, Египет*, Израел*, Кипър.
*Посещенията в тези държави са частично или напълно преустановени за 2017 г. от съображения за сигурност на пътниците, корабите и екипажите. През 2020 година има вероятност посещенията в турски пристанища да бъдат възобновени от страна на някои круизни компании, опериращи в региона.

Сезонност: В Егейско, Адриатическо и Йонийско море, круизи се извършват целогодишно.
Най-подходящото време за круиз в източното средиземноморие: От май до октомври за круизи в Егейско, Йонийско и Адриатическо море и от октомври до март за круизи до Египет и Израел или за круизи през Суецкия канал, достигащи до Арабските Емирства.
Круизи в района
Западно Средиземноморие (Френска Ривиера, Италия, Испания)

Ренесанс, архитектура, изскуство, изтънчени вина и великолепна храна. Това са няколко ключови думи, характеризиращи региона. Освен музеите и изисканите ресторанти обаче, Западното средиемноморието предлага на круизния пътешественик и невероятни природни забележителности.
Основни отправни пристанища за круизи в Западното средиземноморие: Чивитавекия (Рим), Генуа, Барселона, Марсилия, Неапол, Венеция.
Включени в круизните маршрути държави: Италия, Испания, Франция, Малта.
Сезонност: В западното средиземноморие, круизи се извършват целогодишно.
Най-подходящото време за круиз в западното средиземноморие: От май до октомври.

Круизи в района
Норвежки фиорди, Британски острови, Исландия и Арктика
Кратко и прохладно лято, сурова и величествена природа - норвежките фиорди отдавна са безспорен хит в круизната индустрия. Маршрутите около Британските острови също предизвикват нарастващ интерес в последните години – удобен и стилен начин да откриеш „Мъгливия Албион“ за себе си.  Исландия и Шпицберген са за пътешествениците с подчертано изследователски дух. От борда на круизния кораб пасажерите се наслаждават на невиждани красоти. Посещават се места, които са недостъпни за туристите, ползващи традиционните форми на транспорт.

Основни отправни пристанища за круизи до норвежките фиорди, британските острови и Исландия:  Копенхаген, Амстердам, Ротердам, Саутхемптън (Лондон), Хамбург, Кил.

Включени в круизните маршрути държави: Норвегия, Швеция, Холандия, Дания, Великобритания, Исландия.

Сезонност: Круизи в северните ширини на Европа се осъществяват в периода май – септември.

Най-подходящото време за круиз до норвежките фиорди, британските острови и Исландия: От юни до август.
 
Круизи в района
Балтийски столици
Повечето прибалтийски държави са с висок жизнен стнадарт, многовековна история и богата култура. Това означава изобилие на туристически обекти и повишен туристически интерес от една страна и високи цени на хотели, транспорт и храна от друга. Тук круизните пътувания са без алтернатива. Всеки нов ден - нов град, нова държава! През деня туристическа обиколка, последвана от приятна вечеря и забавления на борда, а докато корабът ви отвежда през нощта до следващото пристанище, вие спите в уютната си каюта. И внимание,  няма ежедневно опаковане и разопаковане на багажа! А разходите за круизната обиколка са в рамките на един относително скромен бюджет.

Основни отправни пристанища за круизи до Балтийските столици:  Копенхаген, Амстердам, Ротердам, Саутхемптън (Лондон), Хамбург, Кил.

Включени в круизните маршрути държави: Швеция, Финландия, Германия, Естония, Русия, Холандия, Дания, Норвегия.

Сезонност: Круизи до балтийските столици се осъществяват в периода май – август.

Най-подходящото време за круиз до балтийските столици: От май до август.
 
Круизи в района
Атлантическо крайбрежие на Европа (обиколни круизи)
Наред с големите и прочути Амстердам, Копенхаген и  Лисабон, в този регион ще откриете редица по-малки, повече или по-малко известни, но изключително интересни градове, които със сигурност ще останат в спомените ви с тяхната пленителна архитектура, своеобразна атмосфера и гостоприемни жители. Такива са, например, Виго, Порто, Портимао и още...

Основни отправни пристанища за круизи по атлантическото крайбрежие на Европа:
Барселона, Саутхемптън (Лондон), Амстердам, Копенхаген.

Включени в круизните маршрути държави: Испания, Португалия, Франция, Великобритания, Холандия, Дания, Белгия, Германия.

Сезонност: Круизите около европейското атлантическо крайбрежие са от позициониращ тип и се осъществяват еднократно – на пролет, при придвижването на някои кораби от Средиземно към Северно и Балтийско море и на есен, при обратното придвижване на същите кораби от север на юг. Възможно е обаче, подобни позициониращи круизи да се изпълняват и в средата на лятото. Някои круизни компании извършват регулярни маршрути до пристанища в Бенелюкс или до пристанища в Бискайския залив и по португалското атлантическо крайбрежие.

Най-подходящото време за круиз по атлантическото крайбрежие на Европа: От април до октомври.
 
Круизи в района
Трансатлантик
Няколко дни на пълно безгрижие и наслада от живота. Далеч от забързаното ежедневие, дните се нижат неусетно в лениви разговори със спътници, лежерни дневни и вечерни забавления.  Мечта и благодат особено за тези, които не обичат дългите междуконтинентални полети.

Основни отправни пристанища за круизи през Атлантическия океан: Саутхемптън (Лондон), Амстердам, Копенхаген, Барселона, Чивитавекия (Рим), Венеция, Генуа, Марсилия

Включени в круизните маршрути държави: В зависимост от направлението, в тези круизи се включват държави от Европа, Северна и Южна Америка и Карибския басейн.

Сезонност: Трансатлантическите круизи са от позициониращ тип и се осъществяват еднократно – на пролет, когато част от круизните флотилии се придвижват от Северна, Южна Америка и от Карибите към Европа и на есен, по обратния път. Единствената круизна компания, която поддържа относително регулярна трансатлантическа линия между Сатхемптън (Лондон) и Ню Йорк е CUNARD с нейния най-известен кораб Queen Mary II.
 
Круизи в района
Транспанама
Краткият воден път между Атлантика и Пасифика, проектиран и сътворен от човешкия гений преди повече от 100 години, продължава  да буди възхищение и в наши дни. Дори ние, хората от 21-ви век, които сме свидетели на какви ли не изумителни постижения на науката и техниката, с откровено любопитство и удивление наблюдаваме преминавенто на огромните кораби през шлюзовете. Не случайно Панамският канал се определя като 8-то чудо на Света! А като добавим и прекрасните гледки, които се откриват от палубата на круизния кораб, преминаването на Канала без съмнение а едно удивително и незабравимо изживяване. Маршрутите започват във Флорида и завършват в Калифорния или обратното – от Калифорния към Флорида. Основни отправни и крайни пристанища са Лос Ажелис и Сан Диего в Калифорния, Маями и Форт Лодърдейл във Флорида.
 
Круизи в района