За нас

КРУИЗНА АГЕНЦИЯ КОНТИТРАНС М - СИГУРЕН НАВИГАТОР В СВЕТА НА КРУИЗИТЕ

НАЧАЛОТО

Създадена от ентусиасти и любители на морето в далечната 1998 година, круизна агенция CONTITRANS M Ltd. е първата по рода си в България компания, тясно специализирана в пътешествия по морета и океани за развлечение и отдих, но и за опознаване на Света по един великолепен начин. Като всяко начало и нашето не беше лесно. Представихме, на не особено развития български туристическия пазар, един напълно непознат продукт - круизите. „Средната класа“ предстоеше тепърва да се формира, а имено тя е онази социално-икономическа прослойка, която пълни круизните кораби.

От друга страна, сериозните круизни компании, повечето базирани в САЩ, се отнасяха с известно недоверие към такива като нас – хора с голямо желание за работа, но с малко знания и почти без опит в този бизнес, при това от Източна Европа. Налагаше се да работим „на два фронта“. На единия, да убеждаваме доставчиците (круизните компании), че сме сериозни, честни и надеждни, финансово стабилни, бързо образоващи се, т.е. хора с потенциал, които биха могли да развият пазар на круизи в собствената си държава. На другия, да разясняваме и популяризираме сред българите този начин за пътуване, почивка и туризъм. У нас битуваха какви ли не митове и легенди по темата, които трябваше да опровергем някак си. Една от най-сериозните заблуди сред населението беше, че круизите са само за много богатите американски милионери!? Много хора смятаха, че предлагането на подобен вид услуга в България е кауза пердута, да не кажем лудост. Повечето колеги от туристическия бранш в страната ни гледаха с насмешка, а някои дори с известно съжаление – „горките те (т.е. ние), захванали са се с нещо, което няма как да стане по тези ширини - само си губят времето и парите“.

НАСТОЯЩЕТО

Е, днес нещата са различни. Круизната индустрия е в бурен подем навсякъде по света, та дори и в най-източните провинции на Европа. Социалният и географски профил на круизните пасажери се промени драматично. Нашата агенция, естествено, също върви напред и днес ние сме горди да представляваме на българския пазар 10 от най-значимите в Света круизни компании, включително една за речни круизи! Успяхме да спечелим доверието и уважението на нашите партньори, а това е не по-малко трудно от изграждане и запазване на добро име сред клиентите, на каквото се радваме от дълги години.

Мениджърският екип на агенцията премина многостепенно специализирано обучение във Флорида и продължаваме да се учим непрекъснато, защото не можем да си позволим изоставане. Трупаме опит, плавайки с разни кораби по морета и океани за да можем да сме наясно по всички важни въпроси в нашия бизнес, да сме убедителни при контаткти с доставчиците и полезни при общуването с клиентите.

НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ

Осемте круизни бранда, които представляваме понастоящем, обхващат практически всички сегменти от индустрията, т.е. имаме пълната гама круизни продукти. От тези, предназначени за масовата публика, през премиум круизните продукти до възможно най-луксозните образци в сферата на морските пътешествия. Имаме круизи с ваканционна насоченост, имаме и такива с опознавателен характер. Предлагаме морски пътешествия за хора със сериозни изследователски интереси, предлагаме и круизи, при които развлечението, почивката или просто приятното прекарване са приоритет. Имаме круизи за всеки вкус и възраст - за млади хора и за семейства с деца, за хора на средна възраст, за възрастни на години и млади по дух хора, за търсещите спокойствие, за търсещите интензивен и разнообразен живот, за любителите на лукса с по-широко разтворени пръсти и за хора които спестяват цяла година, за да си позволят такова пътуване и още, и още...

За да ориентираме читателя в това разнообразие, по-долу ще дадем кратко описание и някои по-специфични особености на  круизните линии, които представлява CONTITRANS M Ltd.

ЗА МАСОВИЯ КРУИЗЕН СЕГМЕНТ

Royal Caribbean Cruises попада в категорията на т.нар. ‘contemporary cruises’, с категорична насоченост към масовия потребител. Norwegian Cruise Line до голяма степен също попада в тази категория, но техните круизи са по-различни. По-долу, ще им обърнем специално внимание.  

Royal Caribbean Cruises е доста популярен у нас круизен бранд. Славата им по света идва предимно от афинитета към огромните кораби, мода, която компанията от години неумолимо налага в круизната индустрия. Към многобройната им флотилия принадлежат имена като Oasis, Allure, Harmony, Symphony, Quantum, Spectrum… всичките ...of the Seas. Така завършват имената на корабите, принадлежащи на Royal Caribbean. На борда: шум, смях, игри, спорт и забавления за всеки. Малцина у нас обаче са наясно с факта, че размерите на корабите са в обратна пропорция със степента на лукс, т.е. по-голям кораб - по-малко лукс. Това естествено се отнася за всички гиганти, построени през последните 10 години, от всички компании в масовия сектор, както и от някои компании в премиум сектора. Разбира се, няма нищо лошо в огромните плаващи хотели или курорти, въпросът по-скоро е дали съответната круизна компания, пускайки на вода нов мега-кораб, е успяла да намери разумния компромис между корпоративните печалби и човешкото лице на пасажерското корабоплаване. Наше мнение е, че при мега-корабите на Royal Caribbean, особено при тези от Oasis-клас, е постигнато желаното равновесие между големината на съда и удобствата за пасажерите. В проектирането и постройката на тези кораби са участвали умни и знаещи хора, с добър усет за естетика и ергономия, защото резултатът е повече от добър, за разлика от новите, приличащи на „кондоминиуми“ кораби на други компании в сегмента „масов туризъм“.

ЗА НАЙ-ИНОВАТИВНАТА КОМПАНИЯ В МАСОВИЯ СЕГМЕНТ

За Norwegian Cruise Line, КОНТИТРАНС М също е агент № 1 за България – и във времето, и като обем продажби. Към тази компания ние изпитваме особено топли чуства. Причини за това има предостатъчно. Управлява се от млади, отлично образовани, ентусиазирани хора, мислещи нестандартно, и създаващи един наистина интересен и различен круизен продукт. Norwegian са тези, които преди време се осмелиха да разчупят закостенелите правила на класическия круиз, нарекоха го FreeStyle Cruising и днес всички копират техните нововъведения, по един или друг начин. За какво става въпрос? Ето един прост пример, при тази компания няма официален дрес код на борда! Преди години това беше нечувано и невиждано. Идеята е, че пасажерите са във ваканция, все пак, искат да им е комфортно и строго официални дрехи не са особено необходими. И още, храненето в основните a-la-carte ресторанти от 15 години насам също е FreeStyle, а това означава: без фиксиран час; без задължително използване на една и съща маса и един и същи ресторант всяка вечер; без неудобството да споделяте масата си с някакви напълно непознати хора. Norwegian са тези, които първи построиха кораби с множество ресторанти на борда, предлагащи най-разнообразна кухня от всички кътчета на света, от Япония до Бразилия! Как ви се струва? И да не пропуснем: на повечето кораби става невероятен купон, просто Norwegian умеят с лекота да създадът настроение и веселие за всички, без изключение. Опитайте и ще разберете за какво става дума. А FREE-AT-SEA концепцията за добавяне на екстри към базовата цена на круиза, при минимални цени, която Norwegian въведоха през април 2019 година, буквално изстреля продажбите на круизи на тази компания във висините. А това не е случайно, идеята им е много умна и работи, както за корпорацията, така и за потребителите. Повече за FREE-AT-SEA пакетите може да прочетете ТУК.

ЗА ПРЕМИУМ КРУИЗИТЕ

Тук е мястото да споменем, че преди известно време взехме решение в дейността на агенцията ни превес да получат сегментите от премиум и луксозния сектор. Наясно сме с всички възможни язвителни коментари по темата, но няма да ни е за пръв път да плаваме срещу течението. Наясно сме обаче и с това, че за разлика от много други, ние разполагаме със завидна експертиза, която е грехота да се прахосва предимно за продажба на евтини продукти от масовия сегмент. И за да не прозвучат горните думи като твърде нескромни, ще добавим, че със средствата които сме инвестирали до момента за образование и плавания, бихме могли да платим пълен курс на обучение до MBA на поне 2-ма студенти в Harvard Business School с всичките съпътстващи разноски (по данни на HBS за 2019). 

И така, да се върнем към премиум сегмента, чийто ярки представители сред нашите партньори са HOLLAND AMERICA LINE и CELEBRITY CRUISES.

Holland America Line е една от най-старите корабни компании, съществуващи в наши дни. Нейната история датира от 08.02.1871 година! Лесно ще различите корабите на тази компания, в морето и на пристанище, по елегантния им вид – черен корпус и бяла надстройка. А интериорът е още по-впечатляващ. Дори в най-новите кораби на компанията ще усетите духа и романтиката от славните времена на великите географски открития, и последвалите ги дълги години на бурно развитие в корабоплаването и търговията. Историята и традицията са навсякъде на борда. Тежки кожени мебели в общите части, декорация от старинни географски карти и навигационни уреди, картини от прочути холандски майстори, всичко това създава една особена атмосфера на борда, за която, всеки пътувал с Holland неизменно си спомня.

Celebrity Cruises не може да се похвали с толкова дълга биография като тази на Holland America. Основана е през 1989 год. И тук обаче има история! Celebrity Cruises е създадена от гръцката Chandris Group – компания със 100-годишна история в търговското корабоплаване! По комините на корабите от флотилията на Celebrity ще видите огромно лого “X” – това е първата буква от името на основателя, Chandris, изписано на гръцки. Според накои морски поверия, буквата или знакът “X” носи щастие, и наистина Celebrity се развива успешно и щастливо. През 1997 година, компанията става част от, базираната в Маями, Royal Caribbean Corporation. Но слоганът на основателите Chandris (Hellas) Group THE PERSUIT OF EXCELLENCE напълно приляга на Celebrity Cruises и днес.

Двете компании в премиум сектора, са изключителни специалисти в организацията на интересни и вълнуващи морски пътешествия. Акцентът на техните круизи най-често е опознавателната страна на пътуването, макар че удобствата и развлеченията на борда на корабите им, ги прави напълно подходящи и за почивка, за забавления и за каквото друго ви хрумне. Всъщност, имено премиум круизите са най-яркото въплъщение на инудстрията с лице, обърнато към потребителя. За всичко е помислено, нищо не е пропуснато, оказано е особено внимание на детайлите, които правят живота по-приятен, като например великолепната кухня и безбройните удобства на корабите.

ЗА ЛУКСОЗНИТЕ КРУИЗИ

Azamara Club Cruises се слави сред познавачите с отлично разработените си маршрути, често включваищи любопитни, но иначе рядко посещавани места и пристанища.

При Seabourn Cruises също е очевиден стремежът към разкриване на „скрити дестинационни перли“. Сравнително малките кораби от флотилията могат да посещават плитководни участъци и пристанища, които пък са недостъпни за  гигантските лайнери от масовия сегмент на индустрията. Наред с туристическия елемент, куизите на Seabourn обаче носят и ваканционен характер - по-леки екскурзионни програми, повече отдих, съзерцание и наслада от пътуването. 

Regent Seven Seas Cruises се счита за най-луксозната круизна компания в света. Попада в категорията „ултра-луксозни“ круизи. И ние приемамае този бранд като черешката на нашата торта. Многобройните пътувани по морета и океани изградиха с времето у нас „изкривен“, професионален поглед. Качвайки се на един кораб, ние можем не след дълго да намерим ред „кусури“ – да открием явни и скрити недостатъци в едно или друго: конструкция, обзавеждане, храна, обслужване и пр. А хубавите неща приемаме за даденост. Пътувайки преди време с кораб на Regent, за 2 седмици не можахме да открием нищо, за което „да се заядем“! Не сме по суперлативите, но круиз с кораб на Regent е нещо, което си заслужава открито възхищение.

Общото между 3-те бранда от луксозния сегмент са сравнително малките и немноголюдни кораби, изключително високото ниво на настаняване и обслужване и интересните маршрути в интересни дестинации.

В заключение ще добавим, че

ЛУКСЪТ СИ ИМА ЦЕНА

и тези от вас, които могат да си го позволят, не бива да правят компромиси със себе си – този, който предпочита Mercedes, не си купува FIAT. За похарчените пари ще получите повече, отколкото плащате. Това правило, всъщност, е валидно за цялата круизна индустрия. Има и още нещо: при круизите от най-високия клас, допълнителните разходи на борда са минимални (при Seabourn и Azamara) или са практически сведени до нула (при Regent Seven Seas). Далеч не така стоят нещата при масовия и премиум сегменти, в които цените за круиз обичайно включват само базовите пера (настаняване, хранене пълен пансион, развлечения на кораба и пристанищни такси), а всички бакшишите и всички останали екстри се заплащат допълнително.

Ние, екипът на круизна агенция CONTITRANS M Ltd. с радост ще споделм с вас нашите знания и богат опит, за да направим вашето пътешествие стойностно и незабравимо.

 КОНТИТРАНС М ЕООД е туристическа агенция с регистрация № РКК-01-05786.
Контролен орган: Министерство на Туризма.
Дружеството е регистрирано по ЗДДС. 
Адрес на управление: СОФИЯ, ул. М.Буботинов № 31  
Притежава Удостоверение № 14877, издадено от КЗЛД на Република България за администратор на лични данни.